Veikiančios elektroninės sistemos sukūrimui 5 mln. litų yra per mažai  (8)

Apskritai, politika ir verslas nėra mūsų portalo mėgstamiausia tematika, tačiau kartais šios sritys labai glaudžiai susipina su technologijomis ir tiesiog yra įdomios šiose srityse dirbantiems ar besidomintiems skaitytojams. Būtent dėl to ir pristatome lrt.lt portale publikuotą straipsnį apie nekilnojamojo turto sandorių elektroninę sistemą, kurios sėkmingam sukūrimui nepakako net 5 mln. litų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Milijonus litų kainavusią nekilnojamojo turto sandorių elektroninę sistemą išbandę notarai tvirtina, kad ji visiškai netinkama darbui. Teisingumo ministras Remigijus Šimašius taip pat pripažįsta, kad balandį turėjusią startuoti sistemą reikia perdaryti. Sistemos diegimu rūpinęsis Registrų centras priekaištų jos kūrėjams sako neturintis.

Vieno langelio arba nekilnojamojo turto sandorių elektroninė paslauga pirmiausiai kuriama žmonėms, kad jie neišėję iš notaro kabineto galėtų įregistruoti nuosavybės teises. Tačiau kone ketverius metus diegiama sistema iki šiol neveikia.

Ją testavęs notaras sako, kad tokia sistema, kokia yra dabar, ne palengvintų, o tik apsunkintų darbą.

„Tam, kad su ja būtų galima dirbti, reikėtų išspręsti dvi problemas. Pirma – tai sistemos patikimumas, nes kol kas ji lūžta, yra tam tikrų klaidų, kurios neleidžia dirbti su ja. Kitas dalykas – patogumo klausimas, nes sistema yra nepatogi“, – tvirtina notaras Mindaugas Kačergis.

Teisingumo ministras R. Šimašius sako, kad tokia sistema negali pradėti veikti balandį – esą reikia ištaisyti trūkumus. Tačiau tai vėl gali kainuoti didžiulius pinigus. Jau dabar į sistemos kūrimą investuota per 5 mln. litų biudžeto ir Europos Sąjungos lėšų.

„Tiesą sakant, ši suma atrodo nemaža palyginti su tuo, kaip produktas veikia. Galiu pasakyti, kad būdamas Estijoje domėjausi analogiškomis sistemomis. Kaip mane ten informavo, už 700 tūkst. eurų, tai yra apie 3 mln. Lt, yra sukurta ir veikia sistema, kuri turi daug daugiau funkcijų“, – sako ministras.

Registrų centras, kurio užsakymu, elektroninė sistema buvo kuriama, aiškina, kad jei notarai pageidaus, ją bus galima tobulinti.

„Mes visiškai patenkinti rangovu, kuris atliko tuos darbus. Jis visiškai atliko mūsų suformuluotą techninę užduotį. Mūsų įsitikinimu, ši sistema gali veikti ir jau turėjo veikti daugiau nei pusantrų metų“, – teigia Aidas Petrošius, Registrų centro atstovas spaudai.

Notarų rūmai abejoja, ar Registrų centras iki balandžio spės pašalinti sistemos trūkumus ir įdiegti vieno langelio principą nekilnojamojo turto sandoriams visuose notarų biuruose Lietuvoje.

Priminsime, jog ne per seniausiai pranešėme apie atnaujintą vyriausybės svetainę - mus šis projektas pasirodė kiek brangokas, turint omenyje, jog jame tikrai netrūksta įvairių klaidelių, tačiau įvertinus kiek milijonų suėjo į nelabai veikiančią sistemą, iškyla dar daugiau įvairiausių klausimų - tiek apie valstybinį finansų taupymą, tiek apie programuotojų darbų kokybę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: