Mėlynos spalvos organinių šviesos diodų efektyvumą pavyko padidinti 25%  (18)

Viena iš naujųjų daugiausiai žadančių įvairių plokščiųjų ekranų kūrimo technologijų yra organiniai šviesos diodai, arba OLED. Šios daugiasluoksnės plėvelės ima švytėti, kai per jas teka elektros srovė ir sužadina joje esančias fosforescensines molekules.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kol kas vienas iš didžiausių OLED trūkumų buvo tai, kad baltai šviesai kurti trūko vieną iš trijų svarbiausių baltos spalvos komponenčių – mėlyną – emituojančių organinių šviesos diodų. Kitų dviejų spalvų – raudonos ir žalios – pakankamo intensyvumo OLED jau yra pavykę sukurti.

Atrodo, kad mokslininkams iš JAV mokslinių tyrimų laboratorijos „Pacific Northwest National Laboratory“ pavyko įveikti šią problemą – jie paskalbė pagaminę mėlyną šviesą skleidžiančius OLED, kurių efektyvumas yra maždaug 25% didesnis nei dabartinių. Tam jie panaudojo organinį fosforo oksidą, turintį geras elektrinio laidumo savybes ir didelę draustinę juostą, todėl sužadintos molekulės ima spinduliuoti didelės energijos – mėlynus - fotonus.

Tikimasi, kad ši inovacija atvers kelią greitesniam OLED pritaikymui įvairiausiose srityse – nuo mobiliųjų telefonų iki apšvietimo sistemų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (18)

Susijusios žymos: