Lietuvoje sparčiai „dygsta“ IT naujienų portalai  (34)

Lietuvos interneto rinkoje jaučiami savotiški „lavininiai“ procesai – kaip grybai po lietaus pasipylė blogų projektai, vėliau internetiniai aukcionai, o dabar suaktyvėjo IT naujienų portalų kūrimas. Kadangi sritis gimininga mūsų projektui, nusprendėme pasidomėti kokiomis mintimis gyvena naujųjų portalų sumanytojai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per paskutinius mėnesius dienos šviesą išvydo du nauji IT srities portalai – www.itzinios.lt ir www.itbaze.lt,  o dar vienas vis dar bando „prasikalti iš lukšto“ - www.itnaujienos.lt. Prie naujų projektų priskyrėme ir savotišką „senbuvį“ – jau kiek daugiau nei metai gyvuojantį projektą www.technews.lt, kurie ne per seniausiai pasileido naują svetainės versiją.

Mūsų tikslas pabendrauti su kiekviena iš šių projektų administracija nepavyko – projekte www.itnaujienos.lt kol kas nepateikiama jokių kontaktų, tad jis lieka po paslapties skraiste. Tuo tarpu www.itzinios.lt atsisakė bendrauti motyvuodamos laiko stoka. O gal ir nenorėjo atskleisti savo strategijos konkurentam – na, čia jau kiekvieno asmeninis apsisprendimo reikalas. Už tai su kitais dviem projektais gavosi visai įdomus pokalbis, kuris pateiktas žemiau.

Kas paskatino kurti internetinį naujienų puslapį?

itbaze.lt. Mintis turėti savo IT naujienų puslapį kilo gana senai, kai dar informacijos apie IT lietuvių kalba buvo sunku rasti. O kai prieš porą metų, kai pradėjau dirbti su web projektais, atsirado galimybė rimčiau apie tai pasvarstyti

technews.lt. Tikriausiai didelis noras pradėti plėtoti savo kūrybos projektą, surasti tokią veiklos sritį, kurioje kiekvienas komandos narys galėtų visiškai atsiskleisti, išnaudoti savo gabumus ir žinias bei svarbiausia pasidalinti jomis su kitais.

Ar projekto dizainą ir projektavimo darbus atlikote patys ar samdėte profesionalus? Jeigu taip, ar nebaisu investuoti į naują veiklos sritį?

itbaze.lt. Patys dirbame su nedideliais web projektais, todėl visus darbus atlikome patys, išskyrus tai, kad panaudojome atviro kodo TVS.

technews.lt. Visi projektavimo darbai buvo atliekami savomis jėgomis ir naudojant savo protinius bei kūrybinius sugebėjimus. Galimybę investuoti apribojo minimalus pradinių lėšų kiekis, tačiau neabejoju, jeigu pinigai būtų ne esminis rodiklis, investuoti į šią veiklą būtų tikrai nebaisu.

Kiek žmonių dirba prie šio projekto? Galbūt į savo komandą planuojate priimti naujus narius?

itbaze.lt. Kol kas dirba tik du žmonės. Jei atsirastų norinčių prisidėti prie projekto, mielai jų laukiame. Tačiau kažką samdyti šiuo metu sau negalime leisti.

technews.lt. Šiuo metu prie Technews aktyviai darbuojasi devynių žmonių komanda. Naujų narių priimti kol kas neplanuojame, tačiau šios galimybės niekada neatmetame.

Kodėl internetiniam naujienų projektui pasirinkote būtent IT sritį?

itbaze.lt. Nes ši sritis aktuali mums. Patys domimės IT naujienomis, o lietuvių kalba vis dar nėra lengva surasti informacijos apie pasaulines IT rinkos naujienas.

technews.lt. Visu pirma, nes IT sfera – tai sritis, kuri yra kiekvieno iš mūsų hobis, tai dalykas apie kurį domimės mažiau ar daugiau visą savo gyvenimą. Daugelis administracijos narių netgi ketina savo ateitį susieti su informacinėmis technologijomis, tad nenuostabu, kad sumanę kurti projektą galvoje rutuliojame tik šios srities tematikos kūrinį.

Ar negąsdina didelė konkurencija – juk IT skyrelius turi praktiškai visi naujienų portalai, apie tai mėgsta rašyti blogai ir dar yra prikurta visa galybė mažesnių bei didesnių projektų? Kuo Jūsų projektas žada išsiskirti iš „pilkosios masės“?

itbaze.lt. Taip konkurencija yra nemaža, tačiau kas nerizikuoja, tas negeria šampano. Dėl pilkos masės tai bandysime daryti, taip, kad žmogus besidomintis IT užsukęs į mūsų IT naujienų portalą rastų visko, ko jam reikia. Yra numatyta nemažai projekto naujovių, kurios manome tikrai patrauks lankytojus, tačiau tam reikia laiko ir daugiau žmonių. Be to, projektas skirtas ne vienai naujienai per savaite. Šiuo metu stengiamės pateikti bent po 5 naujienas per dieną, kurių nebūtų kituose naujienų portaluose.

technews.lt. Konkurencija – vieniems yra iššūkis, kitiems gi investavimo šaltinis. Technews projektui konkurencija tėra paskata siekti naujovių ir įrankis darbo vaisiams įvertinti. Mūsų darbo variklis yra idėja, pašaukimas ir aistra, tad baimės dėl to visiškai nėra. Projekto koziris – naujausi produktų pristatymai bei jų apžvalgos. Nors portale IT bei mokslo sferos naujovės ir pasiekimai yra apžvelgiami žymiai platesniu aspektu, žinios apie naujausius gaminius bei jų kokybės nustatymas yra mūsų veiklos prioritetas.

Į kokią auditoriją pagal amžių, lytį bei veiklos sritis orientuojasi Jūsų projektas?

itbaze.lt. Projektas skirtas visiems, kas domisi IT, tačiau greičiausiai tai bus vyriškosios lyties, 16-35 m. amžiaus žmonės.

technews.lt. Mūsų portalo įkūrimo metu, lietuviškojoje internetinėje erdvėje IT tematikos naujienos ir straipsniai apsiribojo gana siauromis didžiųjų naujienų portalų skiltimis, o dėmesio ir skaitytojo akies vertų svetainių buvo nedaug. Itin informatyvaus ir tiesiogiai į įvairias amžiaus grupes orientuoto tinklapio trūko, tad mūsų tikslas buvo ir tebėra plėtoti tiek entuziastams, tiek mėgėjams skirtą tinklapį. Nesvarbu ar žmogus atsivertęs mūsų puslapį yra moteris ar vyras, ar jis galutinis vartotojas negalintis apsispręsti dėl naujo kompiuterio komponento pirkimo ar užkietėjęs kompiuterininkas besidomintis vaizdo plokščių rinka – kiekvienas jų ras ką paskaityti IT tema.

Iš kur imate informaciją naujienoms?

itbaze.lt. Iš įvairių užsienio IT šaltinių, įmonių tinklapių, taip pat turime leidimus imti naujienas iš kelių lietuviškų naujienų portalų.

technews.lt. Projekto vystymo pradžioje, pagrindinis informacijos šaltinis buvo užsienio naujienų portalai. Šiuo metu daug labiau įsitraukus į žiniasklaidos veiklą ir susiradus nemažai partnerių, apie naujausius įvykius informacinių technologijų pasaulyje informacijos gauname tiesiogiai iš pačių IT rinkos žaidėjų – gamintojų, jų atstovų, importuotojų. Žinoma siekiant būti objektyviais, tęsiame interneto bei kitų žiniasklaidos kanalų stebėjimą, dalyvaujame konferencijose, seminaruose bei kituose renginiuose.

Planuojate orientuotis į pasaulines IT rinkos naujienas ar taip pat kurti ir originalų turinį interviu, apžvalgų pavidalu?

itbaze.lt. Kadangi neseniai atsidarėme, tai kol kas planuojame orientuotis į pasaulines ir lietuviškas IT rinkos naujienas. Vėliau planuose yra numatyta ir originalus turinys.

technews.lt. Žinoma, kad portalas yra orientuotas į pasaulinę bei regioninę IT rinką, tačiau naujienos šia tema nėra vienintelė informacija sudaranti tinklapio turinį. Jį paįvairinti stengiamės rašydami ir publicistinio bei mokslo populiarinamojo žanrų straipsnius, verslo, kitų sričių technikos naujienas.

Gal jau yra sudarytas plėtros planas, kokiomis naujovėmis projektas pasipildys po pusmečio, metų ar dviejų?

itbaze.lt. Taip, yra numatyta padaryti IT įmonių katalogą, rengti konkursus, skelbimų sritį, praplėsti naujienų kategorijas, savaitės rubrikas, pristatyti lietuvių kalba išleidžiamas knygas susijusias su IT. Ir dar bus keletas naujovių, kurių dabar nenorėčiau minėti.

technews.lt. Artimiausiu metu ketiname plėsti veiklą ir skaitytojams pasiūlyti vis daugiau telekomunikacijų tematikos naujienų, apžvelgti naujausius šios srities gaminius. Taip pat planuojame aktyviau dalyvauti įvairiuose IT srities renginiuose - jau kitais metais, tiesiogiai iš Vokietijoje vykstančios CeBIT parodos, pranešti karščiausias kompiuterinės technikos naujienas. Turime keletą kitų svarbių projekto gerinimo planų apie kuriuos informacijos atskleisti šiuo metu negalime.

Nors įvairios prognozės yra pozityvios interneto rinkos augimui, tačiau bent jau Lietuvoje finansiškai atsiperkančius interneto naujienų puslapius galima suskaičiuoti ant rankos pirštų. Kokios Jūsų prognozės – projektą visada vystyti laisvalaikio sąskaita ar po 1-2 metų jį finansiškai „pilnai pasatyti ant kojų“?

itbaze.lt. Kol kas projektą kuriame ir vystome laisvalaikio sąskaita. Ateityje bus matyti kaip seksis.

technews.lt. Mes nemėgstame prognozuoti – mėgstame veikti. Jau dabar projektas gyvas ne tik laisvo laiko sąskaita, bet ir rimto darbo teikiamais vaisiais. Tačiau, kad ir kaip bebūtų gaila pelnas tikrai neatperka visų pastangų, todėl kryptingas projekto tobulinimo planas yra mūsų ateities vilčių variklis, kuris tikimės, leis džiaugtis daug didesnėmis piniginėmis įplaukomis nei dabar.

Kiek Jūsų manymų auditorijos (unikalių lankytojų į dieną) Lietuvoje galėtų sutraukti pilnai išvystytas IT portalas?

itbaze.lt. Jei pilnai viską išvysčius ir apimant vien tik IT sritį, manau 7 tūkstančių galima būtų tikėtis.

technews.lt. Manau apie 10 000 unikalių lankytojų į dieną visai realus skaičius.

Jeigu sulauktumėte pasiūlymo parduoti projektą, kokia kaina Jus galėtų sugundyti?

itbaze.lt. Šiai dienai jokia suma nesugundytų, nes tai sena mintis, kurią pagaliau įgyvendinome. O be to, tai ką darome mums šiuo metu patinka.

technews.lt. Tai priklausytų nuo projekto išvystymo stadijos ir turimos lankytojų auditorijos.

 

Jeigu visiems projektams pasiseks išsikovoti „vietą po saule“ nedidelėje lietuviškoje interneto rinkoje, paprastiems internautams nuo to bus tik geriau – konkurencija skatina pasitempti. Tačiau tai galioja tik tada, jei šie projektai taps pilnai komerciniais – priešingu atveju per laiką entuziazmas mažėja ir jau yra ne vienas pavyzdys kaip tokie projektai nueina į užmarštį.  Na, bet reikia tikėtis geriausio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (34)