Papildyta. Aukštos raiškos multimedijos centro CMI SYVIO 200 apžvalga  (15)

Nesenai mūsų portalas užmezgė kontaktus su aukštos raiškos multimedijos centrais (grotuvais) prekiaujančia įmone East Media. Siekdami nesiūlyti "katės maiše", įmonės atstovai savarankiškai atlieka įvairių gaminių testus, kuriuos galima platinti technologijos.lt portale. Kadangi tematika susijusi su portalo apimama sritimi, mes šią idėją palaikome, tačiau norime sužinoti ir skaitytojų nuomonę – ar tokios apžvalgos įdomios bei reikalingos, kokios informacijos jose reiktų dėti daugiau ar mažiau. Visa tai rašykite komentaruose, o toliau – pati apžvalga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvoje aukštos raiškos (High Definition) medijos centrai vis dar nėra tokie populiarūs kaip centrinėje Europoje arba Amerikoje. Tikėtina, kad taip yra dėl informacijos stokos, todėl pasistengsime užpildyti šią spragą - straipsnio pradžioje pateiksime šiek tiek istorijos ir bendrai apžvelgsime medijos centrus, o vėliau palyginsime CMI SYVIO 200 grotuvą su pagrindiniu konkurentu. 2007 metais pasauliui buvo pristatytas naujos kartos grotuvas Popcorn Hour A-100. Šiam grotuvui labiau tiktų HD medijos centro terminas. HD – High Definition reiškia, kad medijos centras gali atkurti aukštos raiškos, iki 1080p (1920x1080 Progressive), vaizdą. Eiliniam vartotojui „Full HD 1080p“ užrašas buvo matytas nebent ant naujo LCD arba plazminio televizoriaus. Ten pat galima rasti ir lipduką su užrašu „HD Ready“, reiškiantį, kad šis televizorius palaiko šiek tiek žemesnės raiškos lygį – iki 720p (1280x720 Progressive). Tokie televizoriai yra ženkliai pigesni ir yra dažniau perkami. Mūsų pristatomi medijos centrai palaiko abu atvaizdavimo režimus, o esant poreikiui, gali būti prijungti ir prie senesnio kineskopinio televizorius. Kuo gi skiriasi HD medijos centrai nuo paprastų DVD/DivX grotuvų? Apart aukštos raiškos vaizdo atkūrimo, dažniausiai juose yra standaus duomenų kaupiklio (HDD) įdiegimo galimybė, jungtis, skirta medijos centro prijungimui prie televizoriaus (HDMI, RCA,S-Video), prie stiprintuvo/resiverio/namų kino sistemos (Coax Analog/Optical), jau įdiegta kompiuterinio tinklo Ethernet 10/100 sąsaja, o kai kurie modeliai turi ir bevielio ryšio modulį. Grotuvų valdymas vyksta patogaus nuotolinio valdymo pultelio pagalba. Taigi, šie medijos centrai vaizdo ir garso atkūrimo atžvilgiais gali pilnai pakeisti personalinį kompiuterį. Staiga atsiradęs ir ženkliai pranokstantis eilinius grotuvus Popcorn Hour A-100, tiesiog užvaldė viso pasaulio rinką. Šio grotuvo populiarumą įtakojo ne tik jo funkcionalumas, bet ir pakankamai žema kaina. 2008 metais šis medijos centras buvo pakeistas naujesniu modeliu - Popcorn Hour A-110. Pakeitimų nebuvo daug, tačiau jie buvo pakankamai svarbūs: atsirado USB Slave jungtis, skirta medijos centro prijungimui tiesiogiai prie personalinio kompiuterio, įdiegta DTS skaitmeninio garso atkūrimo mikroschema, naujo SATA HDD standarto duomenų kaupiklių palaikymas, įdiegta HDMI 1.3 versija. Šiuo metu galima rasti keletą šio grotuvo analogų (klonų), pvz. kompanijos Egreat produkcija, tačiau ji yra šiek tiek brangesnė. Šios produkcijos aukštą kainą sąlygoja papildomos funkcijos ir priedai (LCD ekranas, eSATA, VGA jungtys ir pan.). Biudžetinių HD medijos centrų sektoriuje atsirado naujas „žaidėjas“ – CMI SYVIO 200.

CMI SYVIO 200 – yra Popcorn Hour A-110 klonas, tačiau jis nėra absoliutus brolis dvynys. Pabandysime juos palyginti. Tinkamai parinktos juoda ir sidabrinė spalvos suteikia metaliniam korpusui CMI SYVIO 200 grožio ir solidumo. Dangčio varžtai tapo medijos centro „kojytėmis“ ir dabar nedirgina akies. LED lempučių oranžinė spalva pakeista į mėlyną. USB Host jungčių kiekis padidintas nuo dviejų iki trijų. Šviesolaidinė skaitmeninio garso jungtis pakeista į koaksialinę - kokia iš šių dviejų sąsajų yra geresnė iki šiol nėra išaiškinta.

Galinėje Popcorn Hour A-110 panelėje yra įdiegtas įjungimo/išjungimo mygtukas, o CMI SYVIO 200 - jo nėra. Abejotina ar galima pavadinti tai rimtu minusu, nes retas naudotojas kelsis nuo sofos išjungti medijos centrą mygtuku.

Jokių papildomų garsų CMI SYVIO 200 neskleidžia, nes jame nėra aktyvios vėdinimo sistemos. Radiatoriaus funkciją atlieka metalinis korpusas, todėl nepatartina į jį diegti ypač greitų, daug šilumos skleidžiančių standžiųjų kaupiklių.

CMI SYVIO 200 kaip ir kituose NMT grotuvuose, išskyrus Popcorn Hour, dar nepilnai veikia DTS skaitmeninio garso dekodavimo programa. Tačiau ši problema, anot gamintojo, bus išspręsta naujuose operacinės sistemos atnaujinimuose jau šių metų balandžio-gegužės mėnesį.

Visais kitais atžvilgiais CMI SYVIO 200 funkcionalumas visiškai atitinka Popcorn Hour A-110, tuo tarpu kaina yra mažesne.

CMI SYVIO 200 – vienas iš nedaugelio medijos centrų, galinčių atkurti HD vaizdus (iki 1080p) „įpakuotus“ į Matroska (MKV) „konteinerius“, ir net Blu-Ray diskų „atvaizdus“.

Grotuvo sistema palaiko ir keleto on-line interneto servisų atvaizdavimą: YouTube, Google Video, iPodcast, Flickr, RSS- informacijos gavimą iš Yahoo! Weather ir Cinecast. Taipogi yra galimybė klausytis Shoutcast interneto radijo ir žiūrėti IP televiziją iš SayaTV, bei naudoti medijos centrą kaip NAS (Network-attached storage) tinklinį duomenų kaupiklį. NAS režime yra palaikomi SMB, NFS ir FTP duomenų perdavimo protokolai.

Įdiegta Torrent programa suteikia galimybę vaizdo ir garso failų apsikeitimą vykdyti naudojant interneto tinklus. Personaliniame kompiuteryje paprastai yra naudojamos µTorrent, BitComet ir panašios programos, tačiau naudojant į medijos centrą įdiegtą programą, Jums suteikiami iškart keli privalumai: dešimteriopai sutaupoma elektros energija, nereikia laikyti įjungto personalinio kompiuterio, medijos centras neskleidžia pašalinių garsų (CMI SYVIO 200 nėra aktyvaus aušinimo), siuntimosi programa netrukdo Jūsų darbui su personaliniu kompiuteriu.

Operacinė sistema yra nuolat atnaujinama. Naujausios versijos yra išleidžiamos tik šiek tiek vėliau nei Popcorn Hour A-110, kurios pagrindu jie yra sukurti.

Eksperimento dėlei pabandėme į CMI SYVIO 200 įdiegti Popcorn Hour A-110 operacinę sistemą. Šis veiksmas mums pavyko – grotuvas veikia be priekaištų. Netgi, pilnu pajėgumu pradėjo veikti DTS garso atkodavimo funkcija, tačiau ši operacija reikalauja tam tikrų techninių žynių ir yra nerekomenduojama nepatyrusiam naudotojui, kadangi rizika sugadinti grotuvą yra pakankamai didėlė, todėl verta tiesiog palaukti sekančio sistemos atnaujinimo.

Orientacinė grotuvo kaina 899 Lt. Įsigyti galima čia.

SPECIFIKACIJA

Procesorius

Sigma Designs SMP8635

Integruota atmintis

256MB (RAM), 32MB (Flash)

Displėjus

None

Vaizdo failų palaikymas

Matroska (MKV), MPEG1/2/4 Elementary (M1V, M2V, M4V), MPEG1/2 PS (M2P, MPG), MPEG2 Transport Stream (TS, TP, TRP, M2T, M2TS, MTS), VOB, AVI, ASF, WMV, MOV (H.264), MP4, RMP4, ISO, IFO

Garso failų palaikymas

AAC, M4A, MPEG audio (MP1, MP2, MP3, MPA), WAV, WMA, FLAC, OGG

Paveikslėlių failų palaikymas

BMP, JPEG/JPG, PNG, GIF

Subtitrų failų palaikymas

SRT, SMI, SUB, SSA

Vaizdo atkodavimo formatai

XVID SD/HD, MPEG-1, MPEG-2 (MP@HL), MPEG-4.2 (ASP@L5, 720p, 1-point GMC), WMV9 (MP@HL), H.264 (BP@L3, MP@L4.0, HP@L4.0, HP@L4.1), VC-1 (MP@HL, AP@L3)

Garso atkodavimo formatai

AC3, DTS, WMA, WMA Pro, AAC, MP1, MP2, MP3, LPCM, FLAC, Vorbis ; Audio pass through : DTS, AC3, DTS-HD MA, DTS-HD HR, Dolby True HD, Dolby Digital Plus

Vaizdo jungtys

HDMI v1.3a (up to 1080p), Component (up to 1080p), S-Video, Composite

Garso jungtys

Analog (Stereo RCA), Digital: Coaxial

TV atvaizdavimo sistemos

NTSC, PAL, or AUTO

Laidinis tinklas

Ethernet (10 BaseT/100 BaseT)

Bevielis tinklas

802.11n (OPTIONAL)

Standaus disko tipas

3.5" Internal SATA

Universalios jungties tipas

3 x USB2.0 Host; 1 x USB 2.0 Slave

Papildomos jungtys

None

Maitinimo šaltinis

AC-DC Adapter 12V, 3A

Išmatavimai

280mm x 34mm x 145mm

Svoris

2.00 kg

Garantija

12 mėn.

 


 

Kadangi apžvalgos komentaruose parašėte nemažai konkrečių klausimų, kompanija East Media parengė atsakymus, kuriuos čia ir publikuojame.

Trumpai apie straipsnio atsiradimą ir tikslą.

Ši apžvalga parašyta Technologijos.lt siūlymu. Mūsų bendrovė HD (High Definition) įranga prekiauja jau dvejus metus, todėl šioje srityje puikiai orientuojamės. Pagrindinis mūsų ir Technologijos.lt tikslas – informuoti visuomenę, suteikiant kuo daugiau informacijos apie atsiradusias technikos naujoves, o Jūs patys spręskite įdomu ir aktualu Jums tai, ar ne.

Papildoma techninė informacija.

Torrent.

NMT platformoje pagamintuose medijos centruose jau yra įdiegta standartinė Torrent programa, tačiau ji nėra labai patogi naudoti, taigi, daugelis naudotojų į tokius medios centrus papildomai įdiegia Transmission programą. Šios programos privalumai: galimybė valdyti Torrent programą, naudojant WEB prieigą arba nuotolinio valdymo programą GUI. Šios programos yra Torrent „kliento“ sistemos. Tai reiškia, kad Jūs turite įkelti Torrent failą (failiuką su galūne .torrent) į grotuvą, suteiksiantį galimybę pradėti siuntimąsi. Torrent failą reikia parsisiųsti naudojant personalinį kompiuterį, vėliau persiunčiat jį į Transmission programą, šiuo atveju kaip tik ir praverčia patogi WEB prieiga.

Transmission WEB aplinka

Transmission Remote GUI aplinka

Parsiųsti failai yra išsaugomi Download kataloge, kuriame jie pasiekiami naudojant FTP arba SMB (pvz. Windows Explorer) protokolus arba, tiesiog, naršant standžiajame kaupiklyje, naudojant distancinio valdymo pultelį.

Naršymas internete.

NMT (Networked Media Tank) platformos grotuvai, deja, neturi interneto naršyklės, tačiau juose yra įdiegtos YouTube, Flicker, Picasa, Internet radio ir TV ir kitos naudingos interneto prieigos.

Iš šiuo metu parduodamų multimedijos centrų, interneto naršyklę turi tik DUNE „šeimos“ atstovai, tačiau ji kol kas yra labai ribotų techninių galimybių, be to šių medijos centrų kainos yra kelis kartus aukštesnės.

Medijos centro valdymas.

Visas medijos centrų valdymas yra atliekamas nuotolinio valdymo pultelio pagalba. Teksto įvedimas yra panašus kaip ir mobiliuosiuose telefonuose. Įvesti tekstą, žinoma, nėra taip patogu, kaip naudojantis klaviatūra, tačiau to prireikia ne taip jau ir dažnai, nebent įrašų YouTube paieškai. Failų tvarkymas (perkėlimas, pervadinimas) yra atliekamas iš kompiuterio FTP arba SMB protokolų pagalba. Su apribojimais sistema palaiko ir USB klaviatūrą.

Grotuvų rezoliucija ir „bitrate“.

Drįstume nesutikti, kad vaizdo rezoliucija šiuo atveju yra nelabai svarbi. Daugeliui naudotojų yra absoliučiai nesvarbu koks yra vaizdo „bitrate“, jiems yra daug svarbiau kaip vaizdas bus atvaizduotas jo HD Ready (1280x720) ar Full HD (1920x1080) rezoliucijos televizoriuje. Paleidus LCD televizoriuje skaitmeninės vaizdo kameros miniDV formate įrašytą vaizdą su labai aukštu „bitrate“, tik 640x480 rezoliucijoje jis atrodys labai prastai, tačiau įrašas 90 minučių vaizdo laikmenoje, užims net 16GB duomenų kaupiklyje, o pavyzdžiui HD Ready (1280x720) 90 minučių filmas, su žemesniu „bitrate“, užims tik 7GB, ir Jūs tiesiog negalėsite atplėšti akių nuo atvaizdavimo kokybės.

Jei Jus domina maksimalus palaikomas „bitrate“ dydis - jis yra ~42mb/s.

Mielai atsakysime į Jums kilusius klausimus.

Pagarbiai,
East Media.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)

Susijusios žymos: