Valdymas mintimis – nuo žaidimų prie mobiliųjų telefonų (Video)  (7)

Neseniai JAV įkurta kompanija „Ambient Corporation“ sukūrė apykaklę, į balso dėžutę sugaunančią nervų signalus, kuriuos smegenys siunčia į raumenis. Tuos signalus kompiuteris vėliau iššifruoja ir paverčia į informacinę žinutę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai išsiaiškino, jog tokie smegenų signalai į raumenis siunčiami, net jei žmogus tik galvoja apie kalbėjimą, bet neištaria nė garso. Žmogus, užsidėjęs apykaklę, gali sugalvoti frazę, kurią speciali programa „atpažįsta“ ir pagal duomenų bazėje esančius įrašus, dešifruoja į atitinkamą simbolį.

Kur tai galima pritaikyti? Be abejo, daugybėje sferų ir visų pirma – bendravimui su paralyžuotais ar dėl kitų priežasčių nekalbančiais asmenimis. Žinoma, taip pat pačios įvairiausios verslo galimybės iš kurių kol kas dažniausiai akcentuojami mintimis valdomi žaidimai. Tačiau dabar mokslininkai pademonstravo, jog tokia technologija būtų labai patogi ne tik žaidimuose, bet ir telefoninių žinučių mėgėjams.

Vietoj tikrai nepatogaus žinučių rašymo su telefono klaviatūra, jos būtų generuojamas minčių pagalba. Kad tai tikrai įmanoma, pademonstravo Viskonsino universiteto mokslininkas Adam Wilson, tokiu būdu nusiuntęs pirmąją žinutę į „Twitter“ portalą. Kadangi įvykis šiaip ar taip istorinis, tai reiktų įamžinti ir tekstą, kurį mintyse padiktavo mokslininkas:

"USING EEG TO SEND TWEET" 

Lietuviškai tai skambėtų taip: žinutės nusiuntimui naudokite EEG (elektroencefalogramą).

Videomedžiagoje parodytas šios technologijos veikimas.

Nors valdymas mintimis skamba tarsi ateities fantastika, tačiau apie šios technologijos įvairiapusį vystymąsi mes jau esame ne kartą rašę. Karts nuo karto pasigirsta naujų pasiekimų (kaip ir šiame straipsnyje aprašytas bandymas), tačiau iki realaus serijinio gaminio dar teks palūkėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: