Švedijoje prasidėjusi kova su skaitmeninio turinio piratais nežada greitos pergalės  (4)

Apie įvykius Švedijoje žino kiekvienas bent kiek besidomintis pasaulinėmis IT naujienomis. Ypač po to, kai teismas pripažino kaltais vieo iš didžiausio apsikeitimo bylomis tinklalapio "The Pirate Bay" įkūrėjus. Tačiau pirmoji skambi pergalė sukėlė labai prieštaringas reakcijas ir panašu, jog šie laimėjimai dar nieko nereiškia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Balandžio 1 d. Švedijoje įsigaliojęs IPRED įstatymas suteikia galimybę policijai per teismą išsireikalauti, kad interneto paslaugų teikėjai atskleistų autorių teisių pažeidimais įtariamų interneto vartotojų IP adresus ir kitą įrodymams tinkamą informaciją. Po "The Pirate Bay" kūrėjų teismo proceso, tokios teisinės galimybės skamba pakankamai grėsmingai. Tačiau suvaldyti skaitmeninį turinį ne taip jau paprasta - tuoj po IPRED įstatymo išleidimo Švedijoje smarkiai išaugo anoniminio naršymo paklausa.

Negana to, kai kurios interneto paslaugas teikiančios įmonės pasinaudojo nacionalinių įstatymų išlygomis, leidžiančiomis savo nuožiūra naikinti duomenis apie savo klientų naudojimąsi internetu, ir paragino konkurentus pasekti šiuo pavyzdžiu.

Viena iš tokių įmonių tapo Švedijos telekomunikacijų bendrovė „Tele2“, pranešusi ištrinsianti iš savo serverių visą informaciją apie savo interneto paslaugų vartotojus. „Mes nuo šios dienos trinsime visus mūsų klientų IP adresus, kurie buvo naudojami vidinei įmonės apskaitai, - pirmadienį pareiškė Švedijos „Tele2“ vykdomasis direktorius Niclas Palmstierna.

Aukštas Švedijos policijos pareigūnas šalies naujienų agentūrai TT sakė, kad toks „Tele2“ žingsnis gali turėti „rimtų pasekmių“ siekiant pažaboti internetinių piratų veiklą. „Kai kuriais atvejais pradėtų tyrimų tęsti bus neįmanoma“, - sakė Švedijos policijos internetinių nusikaltimų padalinio vadovas Stefanas Kronkvistas. Bendrovė „Tele2“ yra viena didžiausių Švedijos telekomunikacijų bendrovių, jos teikiamomis interneto ryšio paslaugomis naudojasi apie 600 tūkst.žmonių.

Neskaidrus teismo procesas?

Tai neabejotinai didelis smūgis IPRED įstatymo šalininkams. Tačiau tuo istorija dar nesibaigia. Ant plauko pakibo ir "The Pirate Bay" kūrėjų teismo sprendimas - nuteistųjų advokatas reikalaus pakartotinio teismo sprendimo, nes teisėjas prisipažino esantis dviejų autorinių teisių gynybos organizacijų narys.

Priminsime, jog prieš porą savaičių Stokholmo teismas nuteisė keturis „The Pirate Bay“ kūrėjus metams kalėjimo ir priteisė sumokėti 3,6 milijonų JAV dolerių baudą. Ji turi būti sumokėta „nukentėjusioms“ korporacijoms „Warner Bros.“, „Sony Music Entertainment“, „EMI“ ir „Columbia Pictures“.

Interviu „Švedijos radijui“ teisėjas Tomas Norstriomas patvirtino gandus apie tai, kad jis yra dviejų autorinių teisių gynybos organizacijų narys. Pralaimėjusios pusės advokatas Peteris Altinas paskelbė, kad tai akivaizdus interesų konfliktas, ypač, turint omeny, kad panašių organizacijų nariais yra trys „nukentėjusios“ kompanijos.

„Man tai naujiena, – interviu „Assotiated Press sakė Peteris Altinas. – Mes turėjome tai žinoti iš anksto. Teismas buvo šališkas“. Pramogų industrija „The Pirate Bay“ paskelbė priešu numeris vienas, pajautusį galią po palankių teismų prieš „Grokster“ ir „Kazaa“.

Teisėjas Tomas Norstriomas yra Švedijos autorinių teisių gynybos asociacijos narys, o taip pat Švedijos pramoninės nuosavybės apsaugos asociacijos valdybos narys. Be to, prieš kurį laiką jis bendradarbiavo su Monika Vadsted, kurį teismo metu atstovavo Amerikos kino industrijos interesus. „Nemanau, kad yra kokios nors priežastys, dėl kurių šiame procese aš buvau šališkas“, – sako teisėjas.

Vienas iš „The Pirate Bay“ kūrėjų Tomas Sunde pavadino įvykusį teismo procesą farsu.

Kuo baigsis Švedijos kova su piratais kol kas visiškai neaišku. Tačiau jeigu ji užsitęs tiek, jog į valdžią ateis sparčiai populiarėjanti Piratų partija, rezultatai gali būti neprognozuojami.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: