Išbandytas eksperimentinis hipergarsinis lėktuvas  (12)

Australijos Woomera dykumos poligone atliktas pirmasis bendro JAV ir Australijos gynybinio projekto „HIFiRE“ bandymas, praneša „Physorg.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Hypersonic International Flight Research Experimentation“ (HIFiRE) programa siekiama ištirti hipergarso, t.y., 6 150 – 12 300 km/h greičiu skrendančių lėktuvų, technologijos potencialą kuriant naujos kartos aerokosminius aparatus. Iš viso Australijoje numatyta atlikti 10 „HIFiRE“ programos bandymų. Pranešama, kad pirmojo bandymo metu iš Woomera poligono į dangų pakilo raketa su eksperimentiniu orlaiviu. Pasiekęs atvirąjį kosmosą jis vėl „paniro“ į atmosferą.

„Šis bandymas parodė, kad hipergarsinių skrydžių technologija visai netolimoje ateityje gali tapti realybe ir pasiūlyti Australijai visą eilę ekonominio ir strateginio pobūdžio pranašumų“, - pareiškė bandymus stebėjęs šalies Gynybos mokslo ir personalo ministras Warrenas Snowdonas.

Pasak jo, ši technologija gali padaryti tikrą perversmą orlaivių greičio ir kuro naudojimo efektyvumo srityje ir „dramatiškai“ sumažinti kelionių lėktuvais trukmę.

Per panašią technologiją naudojančio eksperimentinio lėktuvo bandymus 2007 m. buvo nustatyta, kad kelionė juo iš Londono į Sidnėjų, kuriuos skiria 17 000 kilometrų atstumas, truktų vos 2 valandas.

Priminsime, jog Australija jau anksčiau pareiškė pakankamai drastiškai didinanti karines išlaidas ir panašu, jog neketina apsiriboti vien tik įvežtinių ginklų pirkimu, bet ir savų technologijų kūrimu. Pritaikomų tiek karinėms, tiek ir civilinėms reikmėms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(3)
(0)
(3)

Komentarai (12)