Mokslininkai tikisi kartu su visuomene sukurti visuotinę internetinę duomenų bazę  (1)

Mokslininkai sieks įtraukti viso pasaulio žmones kuriant visuotinę duomenų bazę. Numatomos dešimties metų trukmės projekte prašoma padėti sukurti duomenų bazę internete – kaip gidą stebėti viskam nuo klimato atšilimo poveikio laukinei gyvūnijai iki užkratų, galinčių pakenkti javams, rašo „Reuters“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tikėčiausi, kad galime turėti netgi milijonus žmonių, teikiančių duomenis“, – apie ilgalaikę perspektyvą kalbėjo Jamesas Edwardsas, Gyvybės enciklopedijos (angl. – Encyclopedia of Life (EOL) galva.

Anot jo, mokslininkų organizacijos jau dirba, kad susietų tūkstančius kompiuterinių duomenų bazių apie gyvūnus ir augalus į vieną „virtualią observatoriją“, kuri galėtų būti panaši į globalias sistemas, skirtas stebėti orams ar žemės drebėjimams.

Žmonės daugelyje šalių jau dabar surašo savo stebėjimus internete. Jie būna įvairiausi – nuo Kanadoje pastebėtų retų paukščių iki datų, kada Australijoje ima žydėti pavasario gėlės. Naujoji sistema, kai jau veiks, susies tokius, atrodytų, nesusiejamus tinklalapius.

Birželio 1-3 dienomis EOL rengiamoje konferencijoje Londone susitinka apie 400 biologijos ir technologijų ekspertų iš 50 šalių, kad aptartų šiuos planus.

„Tai būtų nemokama sistema, prie kurios prisijungti ar prie jos turinio prisidėti galėtų kiekvienas“, – aiškino Normanas MacLeodas iš Londono Gamtos istorijos muziejaus.

J. Edwardso teigimu, bioįvairovės peržiūra galėtų suteikti didelės ekonominės naudos. Pavyzdžiui, neįprastas sode aptiktas vabzdys gali būti netyčia iš už jūrų su grūdų siunta atgabentas vabzdys, galintis pakenkti visam vietos javų derliui.

Kaip naudos sveikatai pavyzdys minimas bandymas suprasti su maliariniais uodais susijusias permainas, siejamas su klimato atšilimu.

Kasdieniame gyvenime iškylų į gamtą mėgėjams praverstų žinynas, kokias gėles, gyvūnus jie gali pamatyti ir nuo kokių vabzdžių jie bus priversti gintis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)