Prancūzijos įstatymas, susijęs su piratavimu internete, patyrė nesėkmę  (4)

Trečiadienį prieštaringos Prancūzijos pastangos kovoti su piratavimu internete patyrė nesėkmę: valstybės aukščiausiosios teisinės institucijos nesutiko apriboti prieigos prie interneto tiems vartotojams, kurie pakartotinai nelegaliai siunčiasi medžiagą, apsaugotą autorinių teisių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prancūzijos konstitucinė taryba atmetė nuostatas, leisiančias naujai sukurtai institucijai po dviejų įspėjimų apriboti prieigą prie interneto asmenims, kurie pažeidžia autorines teises. Taryba teigė, kad laisva prieiga prie viešųjų ryšių paslaugų yra viena iš pagrindinių žmogaus teisių, todėl apriboti prieigą gali tik teisėjas.

Šią priemonę gegužės mėnesį patvirtino Prancūzijos nacionalinė asamblėja, kurią rėmė Prancūzijos prezidentas Nikolas Sarkozy. Ši priemonė numatė galimybę nubausti skaitmeninius piratus – jiems būtų apribota prieiga prie interneto. Šis teisės aktas numatė ir naujos vyriausybinės agentūros HADOPI („The Haute Autorité pour la Diffusion des Oeuvres et la Protection des droits sur Internet“) įkūrimą.

Jai būtų pavesta siųsti pranešimus nelegaliems failų siuntėjams. Įtariami pažeidėjai būtų gavę du įspėjimus apie savo neteisėtą veiklą, o trečią kartą įvykdžius pažeidimą jiems nuo dviejų mėnesių iki vienerių metų būtų atjungtos interneto paslaugos. Jie taip pat būtų įtraukti į juodąjį sąrašą ir tokiu būdu negalėtų pasirinkti kito interneto paslaugų tiekėjo. Vartotojų ir žodžio laisvės gynėjai nepritarė šiam teisės aktui. Šio akto oponentai baiminosi, jog tai gali leisti vyriausybei pažeisti piliečių privatumo teises.

Šis teisės aktas laikomas vienu iš griežčiausių reglamentų, susijusių su skaitmeniniu piratavimu. Jis prieštaringai vertinamas ne tik Prancūzijoje, bet ir visame pasaulyje. Kaip prevencinę priemonę, Europos parlamentas uždraudė ES valstybių vyriausybėms apriboti vartotojų prieigą prie interneto be teismo nutarimo.

Pramogų pramonė jau seniai daro spaudimą, kad būtų vykdoma griežtesnė interneto politika, tačiau Prancūzija yra vienintelė šalis, pasiūliusi tokį griežtą įstatymą. Kitos valstybės, pavyzdžiui, Didžioji Britanija ir JAV, ragina interneto paslaugų tiekėjus ir pramogų pramonę susivienyti ir kartu kovoti su piratavimu. Kompanija „AT&T“ jau sutiko dirbti su muzikos pramone ir siųsti pranešimus vartotojams, įtariamiems neteisėtu turinio platinimu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)