"Opera Unite" interneto naršyklėje įdiegta informacijos serverio funkcija (Video)  (5)

Praėjusią savaitę 'Beta' testavimui buvo pristatyta populiarios interneto naršyklės "Opera" 10-oji versija. Greta to, kad naršyklė dabar palaiko duomenų suglaudinimą iš serverio pusės, jos kūrėjai padarė kai ką radikalaus - interneto naršyklė dabar turi ir lengvai konfigūruojamo interneto serverio funkciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiek koncepcija, tiek technologija patenka į tarpą tarp asmeninio interneto serverio ir programos, leidžiančios keistis failais tarp daugelio vartotojų. Grafinė vartotojo sąsaja yra nesudėtinga, kiekvienai "serverio" funkcijai skiriamas atskiras langas. Veikimas yra ypač paprastas: aktyvavus norimą serverio funkciją, nepriklausomai nuo to, ar tai nuotraukų galerija, ar muzikos srauto formavimas, interneto svetainės palaikymas ar tiesiog failų serveris, tereikai tik pasirinkti norimą kompiuterio katalogą, ir nustatyti privatumo (saugumo) parametrus. Naršyklėje taip pat numatyta pokalbių (angl. chat) serverio funkcija, taip pat "Fridge", kuri dalinai imituoja "Facebook" stiliaus sevtainę, kurioje kiti "Opera" vartotojai gali palikti savo žinutes.

Netgi šioje ankstyvojoje testavimo stadijoje jau galima rasti daugybę vartotojų, kurie išnaudodami šią funkciją dalinasi informacija, viešai transliuoja muziką, o tai kai kurių ekspertų manymu jau artimiausioje ateityje "Opera" kūrėjams gali sukelti nemažai teisinių problemų. Kol kas "Unite" neturi video transliavimo paslaugos, tačiau programa yra modulinė ir bet kas gali sukurti įskiepį (angl. plugin), kuriais būtų papildomos gamintojų numatytos programinio serverio galimybės.

"Opera" kūrėjai išdidžiai pabrėžia tą faktą, kad "Unite" tobulinimas nesusijęs su daugumos naujų interneto paslaugų tendencijomis. Jų strategija yra išnaudoti kliento pusės kompiuterių resursus (angl. client-side content hosting), o ne remtis  "cloud computing" principu. Jie "Unite" įvardija netgi kaip "Web 5.0" produktą, nors kai kurie tokį koncepcijos įvertinimą laiko "per daug išpūstu", atsižvelgiant į tą faktą, kad programa yra tik daugelio servisų (nors ir gerai veikiančių) rinkinys. Laikas parodys, ar "Opera" taps nauja koncepcija, ar tik patogiu nauju įrankiu.

Norintys išbandyti naują "Opera 10" versiją ją gali parsisiųsti čia.

 
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: