Didžioji Britanija didesnį dėmesį skirs augančiai kibernetinio saugumo grėsmei  (0)

Ketvirtadienį Didžioji Britanija pranešė, kad didėja kariuomenės ir verslo paslapčių rizika, kurią kelia kompiuterių šnipai. Taip pat buvo pranešta, jog ji įsipareigoja kibernetinio saugumo apsaugai skirti 50 milijardų svarų (82 milijardus dolerių) per metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pristatydamas pirmąją Didžiosios Britanijos nacionalinio saugumo strategiją, Saugumo ministras sakė, kad priešiškos valstybės ir nusikaltėliai vis labiau atakuoja britų internetą, to siekia ir grupė „al Qaeda“ bei kitos panašios grupuotės.

„Mes žinome, kad įvairių valstybių veikėjai yra suinteresuoti kibernetiniu karu, - sakė jaunesnysis Vidaus reikalų ministerijos ministras Alan West. – Terorizmo aspektas kelia mažiausią susirūpinimą, bet jis vis plečiasi. Labai lengva nelegaliai gauti internetinius duomenis. Tai tampa vis didesne problema“, - sakė jis.

Keletas valstybių, tarp jų ir JAV, išreiškė susirūpinimą dėl Rusijos ir Kinijos sugebėjimo šnipinėti elektroninius duomenis bei suardyti kompiuterių tinklus. Alan West atsisakė atskleisti valstybes, kurios įtariamos Didžiosios Britanijos šnipinėjimu. Tačiau jis pacitavo 2007 metais „MI5“ saugumo paslaugų vadovo Jonathan Evans kalbą, kurioje buvo pabrėžiama, kad daugybė valstybių, tarp jų Rusija ir Kinija, bandė šnipinėti Didžiąją Britaniją.

Toje pačioje kalboje jis tvirtino, kad daugybė nepaminėtų šalių, norėdamos įsiskverbti į kompiuterių tinklus, naudojosi internetu ir vykdė sudėtingus techninius išpuolius. Ministras pirmininkas Gordon Brown pranešime teigė, jog Didžioji Britanija turėjo sustiprinti apsaugą, kad galėtų saugiai veikti. „XIX amžiuje mes turėjome užtikrinti jūrų saugumą, o XX amžiuje – oro“, - sakė jis.

Elektroninių pervedimų apsauga

Alan West tvirtino, kad Didžioji Britanija savo strategiją suderino su JAV. Šios šalies prezidentas Barakas Obama ketina Baltųjų rūmų lygio vadovą paskirti vadovauti priemonėms, kovojančioms su kibernetiniais nusikaltimais. Europos Saugumo ir kooperacijos organizacijos pareigūnas Kilian Strauss sakė, kad lapkričio mėnesį buvo paskaičiuota, jog visame pasaulyje dėl kibernetinių nusikaltimų kasmet patiriama apie 100 milijardų dolerių žala.

Alan West pasiūlė keletą smulkmenų strategijos patobulinimui. Jis taip pat teigė, kad 2009 metų rugsėjo mėnesį pradės veikti du nauji organai, kurie sustiprins elektroninių sandorių, sudarančių pagrindą šalies ekonominei infrastruktūrai, apsaugą. Šie organai – tai Kibernetinio saugumo biuras, kuris koordinuos visos Vyriausybės departamentų vykdomas priemones, bei Kibernetinio saugumo operacijų centras, kuris koordinuos pagrindinių Vyriausybės ir privataus sektoriaus naudojamų IT sistemų apsaugą. Operacijų centras bus susietas su Vyriausybės ryšių štabu („GCHQ“) – tai didelė slapto pasiklausymo žvalgybos agentūra, kuri viešajam ir privačiajam sektoriams teikia patarimus dėl kovos su kompiuterių piratais ir šnipinėjimu. Šie veiksmai buvo parengti glaudžiai bendradarbiaujant su Didžiojoje Britanijoje veikiančiomis finansų rinkomis ir institucijomis.

„Kasmet Didžioji Britanija internete išleidžia 50 milijardų svarų ir net 90 proc. pirkimų padaromi naudojant elektroninius pervedimus. Dėl šios priežasties mūsų nacionalinei gerovei yra būtinos naujos technologijos“, - teigiama britų vyriausybės pranešime.

Vis dėlto tai sukuria didelę atsakomybę. Pavyzdžiui, jeigu Vyriausybė prarastų duomenis, susijusius su mokesčiais, tai sukeltų riziką 25 milijonams žmonių. Alan West yra įsitikinęs, jog naujosios priemonės leistų ateityje išvengti tokių pažeidimų ir padėtų įgyvendinti Didžiosios Britanijos iniciatyvą, kuria siekiama iki 2012 metų užtikrinti universalią prieigą prie plačiajuosčio ryšio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)