„Windows 7“ bandys paskatinti „touchscreen“ technologijų plėtrą  (3)

Jau ne paslaptis, jog „Windows 7“ operacinė sistema palaiko galimybę prisilietimais įvesti duomenis. Šioje sistemoje yra įmontuota galimybė pasukimams, perėjimams bei padidinimams naudoti du pirštus. Tai yra vienas svarbiausių įrodymų, kad „Windows 7“ skiriasi nuo savo pirmtako.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, kai kurie ekspertai tvirtina, kad šia galimybe nedaugelis galės naudotis. Taip yra dėl to, jog norint atlikti šiuos veiksmus, reikia naudoti ekraną, palaikantį šią technologiją. Vadinasi, kompiuterio kaina padidėja bent 100 dolerių.

Daugelis ekspertų mano, kad net ir spalio 22 dieną pasirodžius operacinei sistemai „Windows 7“, kompiuteriai, palaikantys prisilietimų technologiją, sudarys mažą dalį. „Mes manome, kad 2010 metais tokių kompiuterių skaičius gali siekti 5 - 10 procentų“, - sakė „IDC“ analitikas Richard Shim. Jis taip pat tvirtino, kad ir kitais metais nesitikima didelio augimo.

Tokias prognozes įtakoja viena didelė problema: kol kas nėra geros programos, skirtos prisilietimams jautriems kompiuteriams. Tai nereiškia, kad gamintojai nėra suinteresuoti „touchscreen“ prietaisų pardavimu. 2007 metais kompanija „Hewlett-Packard“ pristatė „TouchSmart“ kompiuterius: šiuo metu bendrovė pardavinėja keletą tokių kompiuterių modelių. Kompanija „Dell“ gamina verslui skirtą „notebook“ kompiuterį „Latitude“, kuriame taip pat įdiegta „touchscreen“ galimybė. Kai operacinė sistema „Windows 7“ pasirodys rinkoje, atsiras ir kitų pasekėjų.

Richard Shim yra įsitikinęs, kad beveik visi didieji kompiuterių gamintojai sukurs bent po vieną „touch-screen“ modelį. Tikimasi, kad ir monitorių gamintojai pradės gaminti „touchscreen“ ekranus. „Ši prisilietimų technologija išpopuliarės, - sakė kompanijos „Microsoft“ vyresnysis viceprezidentas Bill Veghte. – Ši technologija bus naudojama kai kuriuose nešiojamuose kompiuteriuose, ji išplis įvairiose kompiuterių rinkose“.

Kitas klausimas, koks bus šių modelių pardavimas. Kai kuriuose pranešimuose tvirtinama, kad nebrangių „netbook“ kompiuterių rinka galėtų šią technologiją greičiau išplatinti, kadangi šiuose kompiuteriuose montuojami mažesni ir dėl šios priežasties pigesni ekranai, kompiuteriais žmonės dažniausiai naudojasi be pelės. Kompanija „Microsoft“ siūlo tradicinę sąsają gestams, tačiau kompiuterių gamintojai, kurdami prisilietimus palaikantį kompiuterį, gali pasirinkti vieną iš kelių technologijų.

Naujojoje Zelandijoje įkurta kompanija „NextWindow“ naudoja optinę technologiją, kurioje ekrano kampuose įmontuojami maži jutikliai, užfiksuojantys pirštų pozicijas. Izraelio kompanija „N-Trig“ naudoja technologiją, kuria remiamasi ir mobiliuosiuose telefonuose „iPhone“. Ši technologija taip pat naudojama ir kompanijų „HP“ bei „Dell“ nešiojamuose kompiuteriuose. „NextWindow“ technologijai nereikia specialios dangos ar plėvelės ant stiklo, dėl to ekranas yra labai šviesus. Kol kas ši technologija nėra tinkama „notebook“ kompiuterių rinkai.

Prisilietimai nėra visiškai nauja sąvoka operacinei sistemai „Windows“. Tačiau „Windows 7“ yra pirmoji operacinė sistema, kuri leidžia vienu metu naudoti du pirštus. „Nesu tikras, ar kokia nors bendrovė žadėjo pateikti rinkai šią technologiją“, - sakė „NextWindow“ vadovas Al Monro. Kol kas ši technologija yra iššūkis, tačiau rinka smarkiai pasikeitė. Tai parodo mobiliojo telefono „iPhone“ pasirodymas.

„Tai tikrai išpopuliarino prisilietimų technologiją“, - teigė Al Monro. Tai sugriovė ir psichologinį barjerą, kadangi anksčiau žmonės vengė prisiliesti prie ekrano. Kompanija „NextWindow“ gamina didelius prisilietimams jautrius ekranus, skirtus mažmeniniams kioskams. Dar visai neseniai kompanija prie tokių ekranų turėjo pakabinti užrašus: „Tai yra prisilietimams jautrus ekranas. Palieskit jį“. „Anksčiau reikėjo žmonėms pranešti apie juos, - sakė Al Monro. – Dabar jie tikisi būtent to“.

Šiuo metu kyla klausimas ar programinės įrangos gamintojai pasinaudos šiomis sąsajomis taip, kaip pasinaudojo programinės įrangos, skirtos „iPhone“ mobiliesiems telefonams, kūrėjai. Al Monro teigia, kad programinės įrangos gamintojai nesistengia priimti prisilietimų sąsajų, kadangi „touchscreen“ kompiuterių parduodama pakankamai mažai. Iš kitos pusės, šiuos kompiuterius yra sudėtinga parduoti dėl to, jog nėra tinkamos programinės įrangos.

„Žmonės nepirks tokių kompiuterių tol, kol neturės galimybės pasirinkti“, - tvirtino jis. Savo ruožtu, kompanija „Microsoft“ padarė keletą dalykų. Dauguma programų leidžia vykdyti bent jau pagrindines funkcijas: pakeisti langų dydį, paslinkti ir perkelti žymeklį. Bendrovė taip pat sukūrė specialų paketą, kurį gamintojai gali įtraukti į savo sistemas. Programinės įrangos kolekcija apima keletą įprastų žaidimų bei nedideles populiarias programas. Al Monro tvirtina, kad programinės įrangos gamintojai turi imtis ryžtingų veiksmų ir sukurti reikalingą programinę įrangą. „Kartografija, piešimas ir net socialinis bendravimas galėtų būti tobulesni, - teigė jis. – Prisilietimai leistų supaprastinti daugelį dalykų“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)