JAV sukurtas „amžinas DVD“  (17)

Jungtinių Valstijų bendrovė „Millenniata“ sukūrė optinį diską, galintį patikimai saugoti duomenis tūkstantį ar daugiau metų. Šią technologiją planuojama pateikti masinei rinkai, skelbia dienraštis „Daily Herald“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skirtingai nei dabartiniai presavimo metodu gaminami optiniai diskai, galintys išsaugoti informaciją daugiau nei 100 metų, naujasis M-ARC („Millennial Archive Disc“) technologijos diskas duomenis ne tik gali išsaugoti tūkstantį ar daugiau metų, bet ir leidžia juos įrašinėti. Nors dabartinių įrašomųjų DVD diskų gamintojai tvirtina, kad duomenys išliks saugūs 100 ar daugiau metų, neretai tokio disko gali nepavykti nuskaityti jau po 5-erių, net jei jis visą tą laiką nebuvo išimtas iš dėžutės.

Millenniata“ atstovų teigimu, pati neilgaamžiškiausia DVD medžiaga yra organinis jo sluoksnis, į kurį įrašomi duomenys. Nors jis apsaugotas plastiko danga, ji nepajėgia apsaugoti disko nuo senėjimo proceso. Kai kurie gamintojai, siekdami užtikrinti duomenų saugumą 300 ar daugiau metų, atspindimąjį disko sluoksnį gamina ne iš aliuminio, o iš aukso, kuris nepasiduoda korozijai. Tačiau duomenys tokiuose diskuose vis tiek įrašinėjami į organinės medžiagos sluoksnį.

Tuo tarpu „Millenniata“ nutarė jį pakeisti neorganine medžiaga, kuri būtų atspari senėjimo procesams nepriklausomai nuo laikymo sąlygų. Bendrovės sukurti „M-ARC Disc“ technologijos optiniai diskai atrodo kaip įprasti DVD, juos gali nuskaityti įprastiniai DVD įrenginiai. Tačiau įrašinėti duomenis į juos galima tik specialiais įrenginiais. Bendrovė jau skelbia sukūrusi tokį įrenginį – „M-Writer Drive“ panašus į išorinį DVD įrenginį, gali skaityti įprastus CD ir DVD diskus. Šiuo metu esą tariamasi su gamintojais dėl M-ARC technologijos laikmenų ir įrašomųjų įrenginių, skirtų didelius duomenų archyvus kaupiančioms organizacijoms, serijinės gamybos .

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)

Susijusios žymos: