Sugedo kompiuteris? Ruoškitės: būsite „išdurti“ (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Evaldas.M 2009-07-25 15:25
Lietuvoj viskas taip pat, gal net baisiau. Atneša su faulty OS - tereikia windows įrašyt, bet pakeičia pusę hardware už "gerą kainą", ir, žinoma, įstato jau naudotą įrangą - tokiu pačiu būdu išluptą iš kito kliento.
Wolfy 2009-07-25 15:31
Na kiek man teko lankytis garantiniuose,tai viskas tvarkoje budavo,nei detales dingdavo nei ka,o dabar tikrai saugosiu svarbius duomenys ir dabar kompui, jei kas buna,tai nesu i garantija tik sugeduse detale,o ne visa kompa. Isvada butu tokia,zmones domekites savo technika ir nenusileiskit tokiems tipams.
immortallt 2009-07-25 16:03
Seip tokius butu galima paduoti i teisma, net ne del vieno dalyko: privatumo pazeidimas, bandymas apiplesti banko saskaita, sukciavimas smulkiu mastu. Manau, tik gave ieskini, padovanotu kokius 5 naujutelaicius kompus, kad tik nebutu teismo... O seip tai, as asmeniskai visada kvieciuos meistra i namus Sumoki 50LT, bet nieko nepridirbs, o jei garantinis, tai is vis nk nemoku
HiTech 2009-07-25 16:36
O laptope nera kartais viskas integruota? Nei isimsi, nei pridesi???
Litraz 2009-07-25 17:19
Laptope gali pakeist nebent HDD, CPU, RAM, kai kuriuose (retai) vaizdo plokštę, WiFi, daugiau ten nelabai ka ir pakeistum :]
Jemalas 2009-07-25 21:27
www.skundai.lt užmeskit akį į paiešką kai nešat į kokią mažą firmelę
Aurum 2009-07-26 01:58
Sita passworda apeiti gan paprasta. Tai bioso turbut slaptazodis. Isimi batarke arba uztrumpini atitinkamus pinus ir nusiima slaptazodis bei atsistato defalutiniai duomenis. Veliau jei klaus, gali net pasakyti: pradedant, kad reikia atstatyti nustatymus, todel restartavome jusu biosa (cia jei gan saziningas butu) arba, kad pakeite motinine plokste, nes jusiskes nustatymai neatitiko programines irangos ir todel neveike. Nors realiai gal ir nekeistu motinines, o uz nauja sumoketum... Saugiausias budas apsaugoti savo duomenis, tai uzsiimti ju encryptinimu (kodavimu), nes bet kokius slaptazodzius pakankamai greit galima apeiti. Be to, jeigu kompas nesamas techninio dalyko taisyti, tai realiai priejimo prie operacines sistemos nereikia. O patikrinti kaip viskas veikia, galima daug greiciau ir efektyviau su ivairiais bootiniais cd. Kitas dalykas, jei reikia taisyti sistema, tada variantas butu privacia informacija sukelti i kokia particija ir ja uzenkryptinti, o prie OS particijos prieijima palikti.
dizaika77 2009-07-26 12:46
As tik viena pasakysiu, duomenis tikrai reikia saugoti, nes net ir rimtose firmose visi viska is taves nuhakina, kas liecia kompiuterio pirkimo, tai labai patartinas dalykas pirkti tik pasikonsultavus su specialistu ir susirinkti kompiuteri is detaliu (isskirtinai laptopams, kuriuos galima ir surinktus pirkti), nes BMS, Techasas, Topocentras ir .t.t. visi jie kisa tarkim padoru kompa bet su meslu, ar daugelis supranta, kas yra "keshas", "magistrales".... niekam nerupi, svarbu man reikia gero kompo uz pigia kaina ir pasiulo is vitrinos surinkta koki nebloga kompa su "zapuko greiciu deze". Ar kas tai nores, niekas, todel reikia galvoti iskarto, nes po to jie ir naudojasi daznu remonto darbais ir taip melzia vargsa klienta.
StN 2009-07-26 13:14
Čia jau durnų žmonių reikalas, kad nežino dėl ko neša ir nežino kur neša. Aš atsimenu tampiaus po garantinį, aš jiem iškart pasakiau kur problema, tie dar sako pažiūrėsim pažiūrėsim. Sakau pažiūrėkit dabar - tie pažiūrėjo - nu rimtai - vaizdo kortelė perdegus. Aš prieš nešdamas į garantinį - pats bandau PC sutvarkyt, ieškau internete kokių žmonių, susidūrusių su ta pačia problema ir jų sprendimo būdus bandau pritaikyt sau. Jei nepavyksta - reiškia - techninės problemos, kurios jau nemano kompetencijoje, tad laikas į garantinį - iškart sakant kur problema, kad nebandytų marmaliot ko. Jeigu nemokat pasidomėt ir praleist laiko prie savo daikto prieš nunešant, tai čia sakyčiau, žmogiškas jausmas ką nors išdurt, kad sau naudą pajaust.
Javax 2009-07-27 10:07
atrodo panasiai kaip uzsakyta reklama. "va visos cia blogos, bet viena gera pataise ir nieko nekainavo net" nepatikejau is viso.
Tir4elis 2009-07-27 12:07
Kodėl? Gi juk ir sąžiningų kompiuteristų būna .
Kaukas 2009-07-27 13:00
Na šiaip jei jau kalbat apie hdd slaptažodžius, tai hdd kontrolerius ištikrųjų galima užrakinti softo pagalba. Atsirakina irgi softo pagalba. Jeigu diskas kelis kartus bandomas atrakint su blogu kodu, tai užsiblokuoja visai. Šitaip užrakintas diskas neveiks nesvarbu kaip ir kur ji prijungtum. Atsirakina tik konkrečiai sesijai, perkovus kompą vėl teks slaptažodį paduot išnaujo, kol nesugalvosi tą apsaugą nuimt visai. Kalbu ne iš lempos, kadangi kažkada seniai teko rašyti programą slaptažodžio uždėjimui/nuėmimui (beje testuojant per žioplumą teko vieną hdd palaidoti). Apie tai va radau ir straipsnį: http://www.laptoptips.ca/security/hard-disk-password/
kionig 2009-07-27 13:10
Kaukas, tau tereikejo perrasyt hardo firmware.
Kaukas 2009-07-27 13:38
kionig: gal aš kažko nežinau, bet kaip perrašyt hdd firmware, jei užrakinto disko neįmanoma valdyt (skaityt/rašyt) net pačių žemiausių būdų per portus? Kadangi slaptažodis pačiam firmware ir saugomas yra, tai ne kontrolerio pakeitimas nepadėtų. Nebent gavus iš gamintojo specifikacijas, pasigamint samopalną kontrolerį su modifikuotu rom. Šiaip mačiau yra softas, kuris gali kai kuriems hdd master slaptažodį numušt (sunaikinant duomenis), tačiau aš tai dariau maždaug 97-ais metais, kai tas reikalas apskritai buvo naujovė ir beveik niekur nedokumentuotas. Vėliau nebesidomėjau.
kionig 2009-07-27 13:51
Duomenu enkripcija tai is tikruju rimta apsauga. Kas liecia tuos perrasymus, tai patikek, cia lengvai sita galima apieti ypac kai yra fizinis priejimas, tai praktiskai pakeitus hardo kontroleri, t.y visa plata hardas vel veiktu ir tos apsaugos liktu uzmarstyje. Bet dar viena problema lieka ta, kad tie duomenis yra uzsifruoti ir juos windausai, ar linuxai temato tik kokiu raw formatu is kurio nieko neispesi. (o gal yra dabar softas, visgi kurie sugeba ten atstatyt duomenis net po formato) Firmware saugomas flashe kuris sedi platoje, siaip yra padaryti ant platos isvadai ir su spec junktim gali laisvai perrasyt aisku dar reikia turet flash programeri, o default firmware imanoma rast internete Beje, RISC'ai neturi rom'o, viskas saugoma flashe.
Kaukas 2009-07-27 14:19
Neteko girdėti apie hdd, kuriuose risc kontroleris stovėtų (betkokiu atveju, tai esmės nekeičia, nes pačio hdd softas yra diske, o ne platoj).
kionig 2009-07-27 14:40
Softas yra platoj, nes kitaip tavo hardas neveiktu isvis Pasiziurek sia knyga apie HDD remonta ir suprasi hardu topologija Beje cia ide, seni, nors su sata irgi tas pats, tik kad kitas protokolas. http://rs379.rapidshare.com/files/183330166/doc2.djvu
Kaukas 2009-07-27 15:09
, nes protokolas yra unikalus kiekvienam gamintojui, o kietų diskų gamintojai neatskleidžia jokios informacijos apie jų kietųjų diskų Firmware zonos struktūrą, ir kaip prie jos prieiti. Paimta iš http://www.matrix.lt/articles/hdd-slapt ... emimas.htm Tai va teoriškai tu gali tą užrakintą firmware pakeisti tik kažkokių nedokumentuotu būdu. Pvz. tiesiai paduodamas į hdd kontrolerio portą kažkokią skaičių seką ar pan. Jei kalba eina apie dokumentuotą firware upgreidą, tada skaitom kas parašyta instrukcijoj: "Any hard drive password must be removed prior to running this utility.". Nes kaip minėjau tu negali nieko nei perskaityt nei įrašyt, kol hdd užrakintas (tame tarpe ir suformatuot, netgi įskaitant kai ir busi pakeitęs nauju visą kontrolerį.
kionig 2009-07-27 15:19
Aisku, tai tada pasakysiu kas isvis durnai daroma : "Daugiau kaip pusė kietųjų diskų (hdd) gedimų yra susiję su firmware zonos pažeidimais. Netgi labai mažas pažeidimas yra pakankamas, tam kad padarytų kietą diską visiškai nepanaudojamu." Yra zmoniu, imoniu, kurie turi tam tikra iranga ir uz tam tikra mokesti istraukia duomenis, o uz dar papildoma mokesti galetu juos ir desifruot Bet kazin ar apsimoka, jei harde nelaikoma valstybines paslaptys ar kita konfidiceali info
Kaukas 2009-07-27 15:29
Butent, čia kaip variantas tik prie einamosios temos, kad pvz. nuo nesąžiningų meistrų tai apsaugotų. O laboratorijose už solidžią kainą blynus nuskaitys bitas po bito ir visai be originalaus kontrolerio.