Sugedo kompiuteris? Ruoškitės: būsite „išdurti“ (Video)  (41)

Taip pataria britų TV kanalo „Sky News“ atlikto eksperimento, kurio rezultatai pribloškė visuomenę, sumanytojai. Niekas neįtarė, kad kompiuterius taisančios bendrovės gali taip elgtis su savo klientais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Siekdami išsiaiškinti, kaip vartotojus aptarnauja kompiuterių remonto paslaugas teikiančios bendrovės, „Sky News“ žurnalistai, padedami IT specialistų, imitavo nešiojamojo kompiuterio gedimą ir kreipėsi pagalbos į kelias kompiuterių remonto paslaugas Londone teikiančias bendroves, skelbia „Daily Telegraph“.

Gedimas buvo itin paprastas: šiame kompiuteryje buvo tyčia blogai įdėtas darbinės atminties modulis, todėl įjungus kompiuterį jis nepasikraudavo. Kad gedimas būtų pašalintas, tereikėjo tik gerai įstatyti į vietą atminties modulį.

Be to, eksperimento vykdytojai šiame kompiuteryje įdiegė nepastebimai veikiančią programinę įrangą, kuri valdė vaizdo kamerą, filmuojančią kompiuteriu dirbančius žmones, ir fiksuojančią visus juo atliekamus veiksmus.

Kompiuterio savininke apsimetusi „Sky News“ žurnalistė apsilankė 6 Londone kompiuterių remonto paslaugas teikiančiose bendrovėse.

Grobikiškiausia, pasak tyrimo sumanytojų, buvo Vakarų Londone veikianti „Laptop Revival“. Po to, kai jos technikas nustatė tikrąją gedimo priežastį, jis paskambino klientei ir pranešė, kad reikės keisti kompiuterio pagrindinę plokštę, o tai kainuos 130 svarų.

Dar daugiau: sekimo programinė įranga užfiksavo, kad šis darbuotojas peržiūrinėjo kompiuteryje įrašytus duomenis, įskaitant asmeninio pobūdžio nuotraukas, kuriose buvo užfiksuotos kompiuterio „savininkės“ atostogų akimirkos. Kai kuriose jų mergina buvo tik su bikiniu. Vaizdo kamera užfiksavo, kaip „Laptop Revival“ darbuotojas išsišiepęs jas apžiūrinėja ir rodo nuotraukas savo kolegai.

Vėliau prie kompiuterio prisėdo kitas technikas – jis ėmėsi peržiūrinėti „Private“ pavadintame aplanke sudėtas merginos nuotraukas. Juokdamasis jis persikėlė jas į savo USB laikmeną. Sekimo programinė įranga užfiksavo, kad joje buvo „Mamma Jammas“ (taip slengu vadinamos didžiakrūtės moterys) pavadintas aplankas, kuriame buvo ir daugiau panašaus pobūdžio nuotraukų.

Be to, jis nusikopijavo failą su kompiuterio savininkės „Facebook“, „Hotmail“, „eBay“ prisijungimo vardais bei slaptažodžiais ir internetinės „Nat/West“ banko paskyros duomenimis.

Aptikęs šią informaciją jis iškart paleido interneto naršyklę ir 5 minutes bandė prisijungti prie kompiuterio savininkės banko sąskaitos. Jam nepavyko, nes prisijungimo duomenys buvo netikri, rašo „Daily Mail“.

Kitos aplankytos bendrovės – „Digitech“ – darbuotojas taip pat peržiūrėjo savininkės atostogų nuotraukas. Vėliau jis aiškino tai daręs norėdamas patikrinti, ar kompiuterio „atmintis kaip reikiant funkcionuoja“.

„PC World“ technikas, apžiūrėjęs kompiuterį, jo savininkei pranešė, kad reikės naujos pagrindinės plokštės, kuri kainuos 230 svarų. Po to, kai kompiuteris buvo atsiimtas, paaiškėjo, kad buvo pakeistas tik atminties modulis, kuris visai nebuvo sugedęs.

Bendrovėje „Micro Anvika“ kompiuteris iš pradžių buvo pataisytas, o po darbuotojai paskambino klientei ir pranešė, kad reikės atlikti papildomus diagnostikos testus. Už išsamią kompiuterio būklės apžiūrą buvo paprašyta 145 svarų.

Tuo tarpu „Evnova Computers“ specialistai, pastebėję blogai įdėtą atminties modulį ir įstatę jį į vietą, pareiškė, kad reikės keisti pagrindinę plokštę. Kai klientė su tokiu pasiūlymu nesutiko, paaiškėjo, jog kažkas atstatė atminties modulį į pirminę būklę, kad kompiuteris ir toliau neveiktų.

Ir tik viena iš 6 bendrovių – „Pix 4“ – įstatė atminties modulį į vietą ir padarė tai nemokamai.

Komentuodamas šio „Sky News“ eksperimento rezultatus, Prekybos standartų instituto atstovas Richaras Webbas sakė, kad kompiuterių remonto paslaugas teikiančios bendrovės smarkiai piktnaudžiauja vartotojų pasitikėjimu. „Jei būtumėte kompiuterių ekspertas, neneštumėte savo kompiuterio remontuoti. Jie tai žino“, - sakė jis.

Šiame vaizdo siužete „Sky News“ supažindina su slapta nufilmuotais kompiuterių remonto meistrų „techninio aptarnavimo darbais“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (41)