Iškelta pirmoji byla dėl internetinio adreso vagystės  (0)

JAV pirmą kartą istorijoje įvykdytas domeno vagyste ir neteisėtu pardavimu įtariamo asmens areštas. Nors neteisėtų domenų pasisavinimo yra buvę ir anksčiau, tačiau iki baudžiamosios atsakomybės prieita pirmą kartą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmadienį Niu Džersio valstijos policija patvirtino, kad 25 metų Daniel Goncalves prieš trejis metus įsilaužė į paskyrą, priklausančią vienam „P2P.com“ domeno savininkui ir perregistravo domeną savo vardu. Vėliau šį interneto adresą jis pardavė Los Andželo ekipos „Clippers“ žaidėjui Mark Madsen per „eBay“. Krepšininkas nežinojo, kad domeno vardas buvo pavogtas.

Daniel Goncalves, dirbantis internetinių tyrimų kompanijoje, buvo suimtas ketvirtadienį. Jis apkaltintas sukčiavimu, neteisėtu asmeninės informacijos pasisavinimu ir vagyste naudojant kompiuterį. Valstijos policijos atstovas Julian Castellanos teigė, kad kiekvieno iš šių trijų kaltinimų maksimali bausmė – 10 metų laisvės atėmimas. Kol kas Daniel Goncalves paleistas už 60 000 dolerių užstatą ir į žurnalistų skambučius neatsiliepia.

Vašingtone įsteigtos Interneto prekybos asociacijos prezidentas Jeremiah Johnston sakė, kad tai pirmoji tokio tipo byla šalyje, todėl tai turėtų atkreipti visų teisėsaugos institucijų dėmesį.

„Dažniausiai institucijos keleriais metais atsilieka nuo naujausių technologijų tendencijų“, - tvirtino Jeremiah Johnston.

Valstijos policija apskaičiavo, kad tikroji „P2P.com“ adreso vertė viršija 200 000 dolerių, kadangi šio domeno vardas siejamas su failų „P2P“ (peer-to-peer) tinklu. Vienas iš teisėtų „P2P.com“ savininkų Marc Ostrovsky apskaičiavo, kad siekdami gauti šį domeno vardą sugaišo 30 mėnesių ir jiems tai kainavo 500 000 dolerių. Tuo tarpu krepšininkas Mark Madsen nežinojęs, kad „P2P.com“ buvo pavogtas, nusipirko šį adresą už 111 000 dolerių. Kol kas šis domeno vardas formaliai priklauso krepšininkui, tačiau jo likimą turėtų nulemti teismo sprendimas. Pats krepšininkas į žurnalistų skambučius irgi neatsiliepia.

„Šis atvejis labai svarbus nes parodo, kad trūksta įstatymų, apsaugančių domenų vardų savininkus“, - teigė Marc Ostrovsky.

Domeno registravimą vykdančios įmonės „Go Daddy Group“ ginčų vadovė Laurie Anderson sakė, kad tam tikra apsauga nuo domenų vagysčių jau egzistuoja. Iki domeno pirkimo/pardavimo sandorio pabaigos nustatomas 60 dienų laukimo laikotarpis, kurio metu savininkui nusiunčiamas elektroninis laiškas ir jis informuojamas apie artėjantį pardavimą.

„Domeno „P2P.com“ savininkai apie galimą vagystę nepranešė net 13 mėnesių, - sakė ji. – Domenų vagysčių pasitaiko, tačiau tai pirmasis mano žinomas areštas“.

Salt Lake City įsteigtos advokatų kontoros advokatas Steve Rinehart domisi ginčais dėl domenų: jis atstovavo penkioms domenų vardų vagysčių aukoms – bendra nuostolių suma sudarė 500 000 dolerių. Tačiau niekada nebuvo keliama baudžiamoji byla. Niu Džersio valstijos policijos inspektorius Rick Fuentes tvirtino, kad problema slypi tame, jog verslas vis dar nesugeba užtikrinti domenų vardų nuosavybės dokumentais. Dauguma jų turi tik sistemos vartotojo vardą bei slaptažodį.

Kalifornijos generalinio prokuroro pavaduotojas Robert Morgester sakė, kad suėmimai už domenų vagystes pasitaiko labai retai. Daugiausia buvo suimti elektroninių šiukšlių platintojai, kurie laikinai įsilaužė į internetines svetaines ir platino žmonėms nepageidaujamus elektroninius laiškus. Tačiau dar nepasitaikė tokio atvejo, kad asmuo pavogtų domeno vardą ir vėliau jį parduotų.

Tyrimui vadovaujantis John Gorman tvirtino, kad kaltinamajam Daniel Goncalves labai nepasisekė: pavogtojo domeno vardo savininkas - buvęs prokuroras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: