Skaitmeniniai sargai taps akylesni  (2)

Biometrinės apsaugos sistemos, gebančios identifikuoti žmones pagal jų unikalią rainelės struktūrą, yra laikomos labai perspektyvia technologija kontroliuoti slaptos informacijos prieinamumui. Tačiau tokių sistemų galimybės kol kas labai ribotos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiekvieno žmogaus akies rainelės tekstūra yra ne tik unikali, bet ir išlieka nepakitusi visą gyvenimą. Problema ta, kad dabartinės technologijos ją geba tiksliai nuskaityti tik tada, jei asmuo stovi per keliolika centimetrų, geriausiu atveju - per du metrus nuo kameros. Praplėsti sistemos „regėjimo" ribas yra tiesiog būtina pastatuose, įrengtuose karštųjų pasaulio taškų - pavyzdžiui, Irako ar Afganistano - saugumo institucijų pastatuose bei karinėse bazėse. Kai kuriais atvejais kario rainelė čia gali būti nuskenuota tik tada, jei jis nuleidžia ginklą. Šiuo metu mokslininkai sprendžia šią problemą, vystydami technologiją, kuri leis 12 metrų atstumu skenuoti ne tik rainelę, bet ir visą žmogaus veidą. Abu metodai bus sujungti į bendrą biometrinę identifikavimo sistemą.

„Rainelė yra veido dalis, tad kodėl nepanaudojus ir jos, ir veido?", - komentuoja Marios Savvides, JAV Carnegie Mellon universiteto elektronikos ir kompiuterinės inžinerijos profesorius.

Pagrindinis šio projekto tikslas - įdiegti efektyvią ir greitą biometrinę apsaugos sistemą, reguliuosiančią patekimą į karo bazes Irake ir Afganistane. Sistemą sudarys video kamera, galinti užfiksuoti detalų rainelės vaizdą, kompiuterinė duomenų bazė bei programinė įranga, galinti palyginti žmogaus, norinčio patekti į patalpą, raineles su duomenų bazės informacija.

JAV vyriausybė planuoja perduoti technologiją karinėms ir saugumo užtikrinimo institucijoms 2012 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
Autoriai: Vaiva Kulbokaitė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)