Anglies dvideginį sugeriantis cementas rinkoje pasirodys jau po penkerių metų  (4)

Cementą mes naudojame visur - keliams, šaligatviams tiesti, tiltams ir beveik visiems kitiems statiniams statyti. Argi nebūtų puiku, jei ši medžiaga sugertų anglies dvideginį tiesiog iš atmosferos? Pasirodo, tai yra realu. Didžiosios Britanijos kompanija "Novacem" naujo tipo cementui kurti gavo 1,7 milijono dolerių paramą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jaunai kompanijai skirtos lėšos dar labiau pabrėžia nuolat augantį visuomenės susidomėjimą ekologiškomis statybų technologijomis. Karališkojo Londono koledžo iniciatyva sukurta kompanija "Novacem" yra viena iš keleto įmonių, šiuo metu siekiančių pritaikyti naujas technologijas cemento gamybos pramonėje, siekiant sumažinti pastarosios sukeliamas anglies dvideginio (CO2) emisijas. Pasaulyje kasmet pagaminama daugiau kaip 2,5 milijardo tonų įprastinio "Portland" cemento; apytiksliais vertinimais, gamybos metu į atmosferą paskleidžiama apie 5 procentai visos žmonijos sukuriamo CO2, o tai pralenkia netgi oro transporto pramonę. "Novacem" atstovai įsitikinę, jog jų anglies dioksidą sugeriantis cementas išspręstų šią problemą, nes per jo gyvavimo ciklą medžiaga sugeria daugiau dujų nei jų išskiriama gamybos metu. Paslaptis slypi tame, kad cementas gaminamas ne iš kalcio karbonato (klinčių), o iš magnio silikatų, kadangi ši medžiaga gamybos metu neišskiria CO2, o sendama papildomai absorbuoja šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Pasaulyje taip pat yra ir kitų kompanijų, kuriančių konkuruojančius produktus, kurių pagrindas yra naujos medžiagos ir perdirbamos pramoninės atliekos. Į jų tarpą patenka Kalifornijoje (JAV) esanti "Calera", Australijos "Calix", Kanados "Carbon Sense Solutions" ir Didžiosios Britanijos "Cenin". "Novacem" vadovas Stuart'as Evans'as teigia, kad "Imperial Innovations", "Royal Society Enterprise Fund" ir "London Technology Fund" skirta lėšų "injekcija" padės rengti bandomąjį projektą Šiaurės Anglijoje, kuris turėtų būti užbaigtas 2011 metais. Dėl naujų medžiagų kompanija tariasi su "Rio Tinto", o komercinės gamybos galimybės derinamos su įvairiais cemento gamintojais. Planuojama, kad rinkoje naujas produktas turėtų pasirodyti maždaug po penkerių metų.

"Čia mes neabejotinai beldžiamės į atvertas duris", teigė Evans'as naujienų agentūrai "Reuters". "Statybų ir statybinių medžiagų gamybos pramonė suvokia, kad jai teks imtis radikalių priemonių išmetamo anglies dioksido kiekiui mažinti, ir cemento gamintojai suvokia, kad su naujuoju technologiniu išradimu nuveikti galima išties daug". Didieji cemento gamintojai, tame tarpe Prancūzijos "Lafarge", Šveicarijos "Holcim" ir Meksikos "Cemex" jau kurį laiką stengiasi sumažinti CO2 emisijas. Šiuo tikslu investuojama į modernias degimo krosnis ir naudojamos kuo mažiau anglies turinčio kuro rūšys, tačiau iki šiol tai nedavė apčiuopiamų rezultatų. "Novacem" vertinimais, pakeitus vieną toną "Portlandcemento" naujuoju jų produktu, išvengiama maždaug trijų ketvirčių tonos CO2. Taip cemento pramonė iš didelio aplinkos teršėjo taptų anglies dvideginį mažinančia pramonės šaka. 

(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)