Prie Kanados pastebėti rusų povandeniniai laivai  (37)

Du Rusijos povandeniniai laivai buvo pastebėti tarptautiniuose vandenyse netoli JAV ir Kanados krantų. Kai kurių šaltinių vertinimu, tai reiškia, jog jų įgulos neįvykdė slaptos kovinės-žvalgybinės užduoties.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai tie patys atominiai povandeniniai laivai (priskiriami „Lydekos" tipui), kurie praėjusią savaitę buvo pastebėti prie Jungtinių Valstijų krantų. Tuomet buvo pranešta, kad jie plaukia į šiaurę, nenurodant tikslios jų buvimo vietos.

Dabar Kanados gynybos ministerijos atstovas Danas Dugasas informavo, kad laivai yra tarptautiniuose vandenyse šiauriniame Atlante ir pridūrė, kad į tą regioną pasiųstas Kanados karinių oro pajėgų lėktuvas „CP-140 Aurora", siekiant, kad būtų „gerbiamas Kanados suverenitetas". D.Dugasas sakė, kad „tie laivai nekelia jokio pavojaus, tačiau mūsų darbas užtikrinti mūsų pakrantės ruožų ir mūsų teritorinių vandenų apsaugą".

Praėjusią savaitę, kai šie du Rusijos povandeniniai laivai plaukiojo prie rytinės JAV pakrantės, Pentagonas „išreiškė susirūpinimą", tačiau pranešė, kad tie laivai neįplaukė į JAV teritorinius vandenis ir nesiėmė jokių provokacinių veiksmų. Tačiau Jungtinių Valstijų Saugumo departamentas neslėpė, kad Rusijos povandeninių laivų pasirodymas šiame regione buvo labai jau netikėtas. Pentagono atstovas patvirtino, kad taip arti Jungtinių Valstijų krantų rusų laivai nebuvo atplaukę nuo šaltojo karo laikų. Tokį Rusijos karinės galios demonstravimą amerikiečiai susiejo su nepavykusiais rusų bandymais paleisti balistine raketą „Bulava", į kurią jie deda nepaprastai daug vilčių.

Rusijos generalinio štabo viršininko pavaduotojas Anatolijus Nogovicinas tuomet aiškino, kad „Rusijos laivai vykdo rutininę kontrolę" ir kad „dėl to neverta kelti jokios isterijos". Jis pridūrė, kad rusų povandeninių laivų „patruliavimas" buvo atnaujintas po Rusijos strateginių bombonešių skrydžių 2007 metais.

„Lydekos" klasei priskiriami laivai – tai trečios kartos sovietiniai povandeniniai laivai, naudojami įvairiems tikslams. Turima ginkluotė leidžia jiems sunaikinti povandeninius ir jūrinius laivus, o taip pat žemėje esančius objektus. Šie laivai ginkluoti sparnuotosiomis raketomis „X-55 Granat", kurios gali nuskristi 3000 kilometrų ir pristatyti į reikiamą vietą 200 kilotonų branduolinius užtaisus.

Paprastai šie laivai plaukioja 480 metrų gylyje, nors gali nusileisti ir į 600 metrų gylį. Jų greitis – 33 mazgai (61 km/h). Šie laivai sunkiai pastebimi ir negrįždami į uostą gali plaukioti 3 mėnesius. Šiuo metu Rusija turi 14 tokio tipo laivų, paskutinis buvo nuleistas į vandenį 2001 metais. Dar vienas toks laivas „K-152 Nerpa" baigiamas statyti, nors jis jau spėjo liūdnai pagarsėti, kai jį bandant pernai rudenį dėl techninės avarijos žuvo 20 žmonių. Sklando gandai, kad Rusija šį laivą gali perleisti Indijai.

„Jeigu prie JAV ir Kanados krantų iš tikrųjų buvo užfiksuoti užsienio povandeniniai laivai, tai reiškia, kad jie demaskuoti. Tai rodo, kad kovinė užduotis neįvykdyta“, – agentūrai „Interfax“ sakė vienas anoniminis karinis šaltinis, susipažinęs su situacija.

„Šiuo atveju pastebėtų povandeninių laivų įgulas kažin ar pagirs vadovybė“, – sakė jis. „Viena iš pagrindinių sąlygų, kuri užtikrina, kad povandeninio raketnešio įgula įvykdė kovinę užduotį – plaukimo slaptumas“, – pridūrė šaltinis, apie kurį agentūra „Interfax" nepateikė daugiau jokios informacijos.

Pasak jo, jeigu rusų povandeninius laivus aptiko JAV ir Kanados stebėjimo priemonės, „jeigu iš tikrųjų buvo taip, tai rodo, kad stebėjimo priemonės šiuo atveju veikė efektyviau nei Maskvos povandeniniai laivai.“

Drauge, pažymėjo šaltinis, užsienio povandeninių laivų aptikimo faktai „veikiausiai yra dėsningumas nei išimtis.“

„Rusijos kariai, kaip ir partneriai užsienyje, atidžiai stebi netoli savo teritorinių vandenų plaukiojančius povandeninius laivus ir, kai reikia, gali papasakoti, kuriose vietose ir kokiu laiku buvo užfiksuoti Amerikos, taip pat kitų valstybių povandeniniai laivai“, – sakė agentūros pašnekovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lietuvos žinios
(3)
(0)
(3)

Komentarai (37)

Susijusios žymos: