GPS su realiu laiku atnaujinama eismo informacija CO2 emisijas leistų sumažinti 21%  (7)

Navigacinių GPS įrenginių gamintojo NAVTEQ užsakymu atliktame tyrime nustatyta, kad naudodami GPS navigaciją su realiu laiku atnaujinama eismo intensyvumo informacija vairuotojai per metus galėtų sutaupyti 18% vairavimui skirto laiko, o anglies dioksido emisijas sumažintų 21%.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ilgalaikis tyrimas buvo atliekamas Vokietijos miestų Diuseldorfo ir Miuncheno regionuose. Tyrime buvo analizuojami vairuotojai, važinėjantys be navigacinių GPS sistemų, su paprastomis (statinėmis) GPS sistemomis ir su dinaminio eismo intensyvumo informacijos atnaujinimo galimybę turinčiomis GPS sistemomis.

Eksperimentas atskleidė, kad trečioji tiriamųjų grupė, naudojanti moderniausias GPS sistemas, laiko kelionėse sugaišdavo vidutiniškai 18% mažiau, lyginant su tais žmonėmis, kurie nenaudojo jokios pagalbinės elektronikos. Metų bėgyje tai leistų žmonėms sutaupyti iki keturių dienų vairavimui skirto laiko, atsižvelgiant į tai, kokiame pasaulio regione jie gyvena ir kiek daug laiko skiria važinėjimui automobiliu. Be to, tokios technologijos naudojimas padidina kuro sąnaudų efektyvumą, o tai leidžia sumažinti anglies dvideginio emisijas maždaug 21%.

Tyrimą atlikę specialistai pabrėžia, kad gauti duomenys gali būti pritaikyti ir kitoms šalims, įvertinant joms būdingą transporto intensyvumo statistiką ir vidutiniškai per metus automobiliu nuvažiuojamą atstumą. Pavyzdžiui, Didžiosios Britanijos vairuotojai taip galėtų sutaupyti 2,5 dienos per metus, o emisijas sumažintų 20%.

Tyrimą atlikusi kompanija "NuStats" teigia, jog GPS navigacijos neturinčiuose automobiliuose buvo sumontuotas specialus įtaisas, kuris registravo nuvažiuojamą maršrutą ir važiavimo greitį. Iš viso taip ištirta daugiau kaip 2100 individualių kelionių, kurių metu sumoje nuvažiuota daugiau kaip 20000km.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)