Sukurtas pneumatinis procesorius (Video)  (2)

Mičigano (JAV) universitete sukurtas mikroprocesoriaus, duomenų apdorojimui naudojančio suspaustą orą, prototipas, pranešė „New Scientist“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Informacija tokio procesoriaus mikrokanaluose yra koduojama oro slėgiu: „vakuumas“ atitinka 0 reikšmę, o „atmosfera“ – 1. Duomenų srauto perdavimą kontroliuoja pneumatiniai vožtuvai, kuriuos valdo po perdavimo kanalais įrengtos ir nuo jų lanksčiomis membranomis atskirtos nedidelės kameros. Orui patekus į kamerą membrana išlinksta ir uždaro atitinkamą vožtuvą, o jį išpumpavus išlinksta į priešingą pusę, atidarydama vožtuvą ir „praleisdama“ signalą.

Iš pradžių mokslininkai sukūrė pagrindinius būsimųjų schemų elementus – loginius ventilius, trigerius, perjungimo registrus ir kt., o po atliktų bandymų pagamino ir 2,3, 4 bei 8 bitų pneumatinių mikroprocesorių prototipus.

Nors tokie procesoriai našumu nė iš tolo neprilygsta įprastiniams, jie esą puikiai galėtų tikti vadinamiesiems mikroskysčio įrenginiams, naudojamiems vykdant įvairius cheminius ir biologinius tyrimus, valdyti.

Šiame vaizdo siužete demonstruojama, kaip veikia pneumatinis procesorius.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: