NATO siūlo Rusijai ir JAV kurti bendrą priešraketinį skydą  (2)

JAV atsisakius priešraketinio skydo Rytų Europoje planų, NATO pasiūlė bendrą gynybinį skėtį su Rusija. „Aš esu įsitikinęs, kad NATO ir Rusijos santykių laukia nauja pradžia ir kad abiejų pusių partnerystė ateityje bus gerokai naudingesnė", – penktadienį pareiškė NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas. NATO ir Rusija pradžioje turėtų kartu įvertinti saugumo padėtį, kalbėjo jis Briuselyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NATO su Rusija jau kuria gynybinę koncepciją prieš trumpojo ir vidutinio nuotolio raketas. Po kurio laiko abi pusės esą galėtų sukurti bendrą gynybos sistemą. „Mes turėtume įvertinti potencialą tinkamu metu apjungti JAV, NATO ir Rusijos priešraketinės gynybos sistemas“, – siūlė NATO vadovas.

A. F. Rasmussenas taip pat paragino daugiau bendrų pastangų siekiant užbaigti konfliktą Afganistame, kovojant su piratais jūroje bei užtikrinant, jog Iranas nevystytų branduolinių ginklų. Jis taip pat pasiūlė bendrai peržiūrėti globalias saugumo grėsmes.

Rusijos ambasadorius NATO Dmitrijus Rogozinas, vienas didžiausių planuotos gynybos sistemos kritikų, gyrė šią iniciatyvą. „Ji yra labai pozityvi, labai konstruktyvi. Turime drauge išanalizuoti visus generalinio sekretoriaus pasiūlymus dėl naujo NATO ir Rusijos bendradarbiavimo etapo pradžios“, – sakė jis.

Jis taip pat nurodė, jog Rusija atsisakys ketinimų dislokuoti vidutinio nuotolio raketas Kaliningrado srityje, jei JAV nebekurs bazių Lenkijoje ir Čekijoje.

Rusijos premjeras Vladimiras Putinas JAV prezidento Baracko Obamos sprendimą nedislokuoti priešraketinio skydo elementų Europoje pavadino „teisingu ir drąsiu“.

Kai kurie kariniai ekspertai tokį žingsnį įvertino kaip B. Obamos silpnumo ženklą, kurį Maskvos kietosios linijos šalininkai norės išnaudoti ir ateityje. Kiti šį sprendimą apibūdino kaip drąsų gestą, kuris galėtų pagerinti gana šaltus Vakarų ir Rusijos santykius, tačiau pažymėjo, kad vis dar yra kliūčių, trukdančių pagerinti buvusiųjų Šaltojo karo varžovių santykius.

NATO santykiai su Rusija pagerėjo pasibaigus Šaltajam karui, tačiau juos sugadino Aljanso plėtra Rytų Europoje bei praėjusios vasaros Maskvos karas su Gruzija. Tarp ginčijamų klausimų – NATO pateiktas narystės siūlymas Gruzijai bei Ukrainai, kam praėjusiais metais paprieštaravo Vokietija bei Prancūzija, ir kam atkakliai priešinasi Rusija.

NATO nerimą kelia ir tai, kad Rusija pripažino Gruzijos regionų Pietų Osetijos ir Abchazijos nepriklausomybę. Be to, abi pusės jau ilgą laiką viena į kitą žiūri su įtarumu.

„Jei būčiau gimęs vakar, būčiau sužavėtas, tačiau aš negimiau vakar“, – teigė D. Rogozinas ir pridūrė, kad jau keli bandymai pagerinti santykius patyrė nesėkmę.

Vašingtonas pasiūlė kurti skydą nerimaudamas, jog Iranas kuria branduolines galvutes ir gali jas įmontuoti ant ilgojo nuotolio raketų. Tačiau Rusija tai įvertino kaip grėsmę savo pačios raketiniai gynybai ir saugumui.

Pagal naująjį planą, Vašingtonas dislokuos laivus su raketų naikintuvais, o antrajame etape įrengs gynybos sistemą ant žemės. A. F. Rasmusseno teigimu, joks NATO sąjungininkas dėl šio sprendimo nesusilpnės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)