Taivano ekonomikos kilimą siekiama paspartinti robototechnikos projektais  (0)

Taivano Sumanių robotų tyrimų centre (National Taiwan University of Science and Technology )kuriamas pirmasis pasaulyje robotas – panda. Tai tik vienas iš originalių projektų, kurių pagalba ambicinga mokslininkų grupė tikisi pagerinti šalies reputaciją aukštųjų technologijų srityje. Naujausio robotetchnikos projekto tikslas - sukurti pandas, kurios yra draugiškesnės ir artistiškesnės už tikrąsias.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Panda - robotas bus labai draugiška, tad ji tikrai patiks žmonėms. Galbūt ji galės net dainuoti pandos dainelę“, - sakė centro direktorius Jerry Lin. Diena po dienos panda plėtojama centro kompiuterių ekranuose. Jei tik bus gauta pakankamai lėšų, tai pirmieji žingsniai bus žengti jau šių metų pabaigoje.

„Tai pirmas kartas, kai mes bandome sukurti keturkojį robotą. Mums reikia išspręsti pusiausvyros problemas“, - teigė doktorantūros studentas Jo Po-chia, kuriantis pandos dizainą. Na, galbūt tai bus pirmasis keturkojo roboto projektas šioje laboratorijoje, tačiau visame pasaulyje jie projektuojami jau senokai. O kai kurie iš jų, kaip kad pavyzdžiui "BigDog", yra pasiekę visai neblogų "pusiausvyros išlaikymo" rezultatų. Žinoma, Taivano mokslininkų įdirbio tai nesumenkins, nes kiekvienu atveju tenka spręsti naujus iššūkius ir problemas.

Robotas - panda yra tik vienas iš daugelio projektų, vykdomų šiame centre. Šis centras sujungtas su Nacionaliniu Taivano mokslo ir technologijų universitetu. Centro tikslas – kurti robotus, atrodančius kaip populiarūs atlikėjai. Tokiu būdu tikslios pasaulinių žvaigždžių kopijos gali pasirodyti jų gerbėjų namuose.

„Tai gali būti Madonos robotas. Tai suteiktų kitokią patirtį, nei vien tik klausytis jos įrašų“, - teigė Jerry Lin. Ateityje šiais projektais centras tikisi prisidėti prie Taivano ekonomikos kilimo.

„Jei aš parašyčiau 25 akademinius darbus, aš nieko nesukurčiau. Tačiau jei aš kuriu tai, ko reikia žmonėms, aš prisidedu prie Taivano ekonomikos“, - tvirtino centro direktorius.

Mokslininkai kuria ir pedagoginius robotus, galinčius veikti kaip privatūs vaikų mokytojai. Jie galėtų mokyti užsienio kalbos žodžių ar pasakoti jiems istorijas. Egzistuoja ir tikslinė rinka – tai Kinija. Joje yra milijonai vidurinei klasei priklausančių tėvų, galinčių turėti tik vieną vaiką.

„Tėvai Azijoje yra pasiryžę išleisti dideles sumas pinigų, kad savo vaikus išmokytų užsienio kalbų“, - sakė centro direktorius Jerry Lin. Populiariojoje literatūroje rašoma apie siautėjančius robotus, tačiau tėvai, palikdami savo vaikus namuose su pedagoginiais robotais, neturėtų nerimauti. „Robotas gali sužeisti jus taip pat, kaip ir motociklas. Tačiau jis negali staiga tapti nevaldomas ir žiaurus. Tik žmonės gali tapti nevaldomi“.

Jerry Lin jau kurį laiką svajoja apie Taivano robotų teatrą, kuriame robotai galėtų dainuoti, šokti ir linksminti žmones. Gruodžio mėnesį du robotai - Thomas ir Janet – pasirodė Taivano publikai. Jie atliko scenas iš „Operos fantomo“. Tačiau tai tik pradžia.

„Jūs galite įsivaizduoti robotus, šaudančius į balionus. Visai kaip laukiniuose Vakaruose, jie naudotų du revolverius, o gal net tris. Tačiau jie veiktų greičiau nei žmogus. Kai kuriuos dalykus robotai gali daryti geriau nei žmonės“, - sakė Jerry Lin. Jo vizija – sukurti šou, kurio metu scenoje nepastebimai keistųsi robotai su žmonėmis. Auditorijai būtų sunku suprasti kur robotas, o kur žmogus.

"Mano gyvenimo tikslas –JAV pramogų parke pristatyti Taivano robotų teatrą“, - prisipažino centro direktorius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: