JAV danguje pakabins žvalgybinį orlaivį (Video)  (10)

Danguje virš Afganistano bus „pakabintas“ pirmasis autonominis žvalgybinės paskirties hibridinis dirižablis, kurį projektuoja JAV Kosminės ir priešraketinės gynybos vadavietės suburtas konsorciumas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikimasi, kad dar iki šių metų pabaigos eksperimentinis „Long Endurance Multi-intelligence Vehicle (LEMV)“ pavadinto orlaivio modelis pakils į bandomąjį skrydį, pranešė „Aviation Week“.

LEMV kuriamas bendrovės „Lockheed - Martin“ eksperimentinio hibridinio dirižablio P-791, kuris buvo pristatytas 2006 metais, pagrindu. Šis 6 kartus į dangų pakilęs orlaivis buvo 37 metrų ilgio.

Naujasis hibridinis dirižablis bus dvigubai didesnis – jo korpuso ilgis sieks 75 metrus. LEMV galės iki 21 dienos nenusileisdamas patruliuoti danguje 6 kilometrų aukštyje, gabendamas 1250 kg svorio elektroninės žvalgybos įrangą.

Šis orlaivis yra hibridinis – jis pasižymi ir aerostatinėmis, ir aerodinaminėmis savybėmis. Aerodinaminę trauką užtikrina 6 turbodyzeliniai varikliai, naudojami pakilimui į reikiamą aukštį, o patruliavimo metu energiją tiekia centrinis turbogeneratorius. LEMV gali būti ir pilotuojamas, ir valdomas nuotoliniu būdu iš žemės. Žvalgybos misijai pasibaigus orlaivis gali leistis ir sausumoje, ir vandenyje – tam naudojama oro pagalvės technologija.

LEMV krovinių skyrius bus 12 metrų ilgio, 4,5 metrų pločio ir 1,8 – 2,4 metro aukščio. Teigiama, kad jame bus pakankamai vietos ir taikinių judėjimą žemėje sekančiam radarui, ir didelės aprėpties vaizdo stebėjimo davikliams bei kitokiai elektroninės žvalgybos įrangai.

Pranešama, kad pirmasis LEMV orlaivis turi būti pastatytas per 18 mėnesių su sutarties su konsorciumu pasirašymo dienos. Tai planuojama padaryti iki spalio 1-osios. „Aviation Week“ teigimu, pirmasis tokio tipo žvalgybinis dirižablis bus „pakabintas“ danguje virš Afganistano.

Šiame vaizdo siužete demonstruojamas dvigubai mažesnio LEMV prototipo P – 791 skrydis.

Tai jau ne pirmas kartas, kuomet JAV kariškiai praneša apie panašių orlaivių panaudojimą šiuolaikinėje karyboje. Mes jau rašėme, jog rugpjūčio mėnesį į dangų pakilo pirmasis eksperimentinis karinės paskirties JAV aerostatas, skirtas efektyviai gynybai nuo sparnuotųjų raketų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (10)