„Sony“ sukūrė pakankamai didelio efektyvumo belaidę elektros tiekimo sistemą  (5)

Bendrovė „Sony“ pranešė sukūrusi prototipinę aukšto efektyvumo buitinės elektronikos įrenginių maitinimo sistemą, galinčią tiekti jiems elektrą be laidų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Energija be laidų – sena inžinierių svajonė, dėl didelių nuostolių ir mažo efektyvumo sunkiai besiskinantį kelią į rinką. Toks energijos perdavimo principas žinomas jau daugiau kaip šimtą metų – visos radijo bangų transliacijos remiasi bevieliu energijos pernešimu, tiesa, labai mažais galingumais. Todėl tokiu principu kol kas galima transliuoti nebent pačią informaciją, bet tik ne energiją.

Tiesa, negalima sakyti, jog nėra bandymų kaip tai pakeisti. Dar 2007 metais rašėme apie tai, jog JAV tyrėjams pavyko bevieliu būdu įžiebti 60W už 2 m esančią elektros lemputę.  Šio eksperimento metu pasiektas bendras 40% naudingumas – daugiau nei pusė siųstuvo spinduliuojamos energijos nepasiekė imtuvo.

Dabartinis „Sony“ nuotolinio energijos perdavimo prototipas negali pasigirti įspūdingais erdviniais parametrais – energija perduodama iki 50 cm (su tarpiniu pasyviniu reflektoriumi iki 80 cm) atstumu, tačiau bendras naudingumo koeficientas yra jau įspūdingas ir siekia 80 %. Bendrovės inžinieriai jau atliko eksperimentus, kurių metu daugiau nei 50 centimetrų atstumu transliavo 60 W galios maitinimo signalą (įtampos lygis siekė 100 V) 22 colių įstrižainės skystųjų kristalų televizoriui.

„Sony“ pristatyta technologija ypatingai niekuo neišsiskiria iš analogiškų sistemų, tik panašu, jog šiuo atveju inžinieriams pasisekė labai gerai išnaudoti magnetinį rezonanso efektą. Besidomintys elektronika nesunkiai susigaudys kas tai yra, o su tuo nesusijusiems skaitytojams trumpai paaiškinsime – suprojektuotoje sistemoje yra dvi ritės; viena iš jų, pirminė, jungiama prie kintamosios srovės šaltinio, antrinė montuojama televizoriuje ar kitame energiją priimančiame įrenginyje. Į pirmosios ritės įėjimą paduodamas maitinimo signalas, kurio dažnis preciziškai tiksliai sutampa su nuosavu ričių rezonansiniu dažniu. Imtuvui ir siųstuvui dirbant darnaus rezonanso režimu eliminuojami pagrindiniai nuostolių šaltiniai ir į imtuvą patenka apie 80 % ištransliuotos energijos.

Žinoma, lyginant su įprastiniai laidais prototipinės sistemos efektyvumas nedidelis - perduodant energiją patiriamas apie 20 proc. nuostolis, dar tam tikra jos dalis prarandama antrinės ritės elektros grandinėje konvertuojant kintamą elektromagnetinį signalą į maitinimui tinkamą formą. Tačiau jau dabar ši sistema yra geresnė už ankstesnius bandymus, o „Sony“ inžinieriai savu ruožtu tikisi, kad jiems dar labiau pavyks padidinti sistemos naudingo veikimo koeficientą.

Bendrovė kol kas neskelbia, kada planuoja parengti šią technologiją komerciniam naudojimui ir kada rinką galėtų pasiekti pirmieji ją naudojantys įrenginiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: