WWW išradėjas dabar išmestų pasviruosius brūkšnius iš URL  (17)

WWW (World Wide Web) išradėjas britų mokslininkas seras Timas Bernersas-Lee pripažino, kad du pasvirieji brūkšniai, kuriais (po santrumpos http) prasideda kiekvienas interneto tinklalapio adresas (URL, Uniform Resource Locator), yra visiškai nereikalingi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

T. Bernesas – Lee, dalyvavęs Suomijos ambasados Vašingtone (JAV) inicijuotoje technologijų konferencijoje, davė interviu dienraščiui „New York Post“. Atsakydamas į žurnalisto klausimą, ką norėtų pakeisti, jei galėtų, prieš 18 metų išrastoje WWW technologijoje, jis paminėjo du pasviruosius brūkšnius URL pradžioje. Pasak mokslininko, tai yra vienas iš kelių „paprastų dalykų“, kurių jis norėtų atsisakyti.

Anot T. Bernerso – Lee, šie brūkšniai iš esmės nebuvo reikalingi – esą interneto adresai galėjo prasidėti nuo santrumpos htttp (HyperText Transfer Protocol) ir dvitaškio. Papildomai parašęs du pasviruosius brūkšnius, jis sakė norėjęs pažymėti, kad pradedama nuo paties viršaus. Tuomet populiariose MS-DOS ir „Unix“ operacinėse sistemose pasvirieji brūkšniai buvo naudojami failams ir objektams kataloguose bei kodo eilutėse atskirti.

Mokslininkas sakė dabar apgailestaujantis, kad privertė „be reikalo“ interneto vartotojus gaišti laiką ir dukart spaudyti tą patį klavišą, nors esą tuo metu tai atrodė „gera idėja“.

Anksčiau T. Bernersas – Lee buvo prasitaręs, kad būtų norėjęs pakeisti ir interneto vardų eiliškumą renkant tinklalapių adresus. Pavyzdžiui, iškart po http: sektų šalies santrumpa (pavyzdžiui, uk), po jos – .org, .com ar kitas dabartinis aukščiausiojo lygmens domenas, o tada organizacijos domenas ir konkretaus tinklalapio vieta serveryje.

Pirmasis pasaulyje WWW serveris info. cern.ch 1991 m. rugpjūčio 6 d. pradėjo veikti Europos branduolinių tyrimų centre (CERN), pirmasis tinklalapis buvo pasiekiamas adresu http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html. Dabar šiame tinklalapyje pasakojama apie WWW technologijos pirmuosius žingsnius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (17)

Susijusios žymos: