Sukurtos spalvą keičiančios ir energiją taupančios stogų čerpės  (2)

Karštą vasaros dieną juodas stogas labai įkaista, tuo tarpu baltas stogas atspindi saulės spindulius ir padeda išlaikyti namus vėsius. Žiemą saulės spindulius sugeriančio juodo stogo sukaupta šiluma gali padėti sumažinti energijos išlaidas, praneša livescience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai Masačiusetso technologijos institutą baigusių mokslininkų komanda sukūrė stogo čerpes, kurios priklausomai nuo esamos temperatūros keičia spalvą. Karštą dieną čerpės tampa baltos, o šaltą – juodos.

Kai čerpės yra baltos, jos atspindi apie 80 proc. į jas nukreiptų saulės spindulių. Kai jos yra juodos, atspindi tik apie 30 proc. saulės spindulių. Pasak kitų neseniai atliktų, šią teoriją tikrinusių tyrimų, kai čerpės yra baltos spalvos, jos gali padėti sutaupyti iki 20 proc. vėsinimo išlaidų. Galimų sutaupyti išlaidų dydis žiemą, kai čerpės yra juodos, dar nėra apskaičiuotas.

Čerpės paviršius padengtas polimeru (panašaus į tą, kuris yra naudojamas plaukų lake ir vandenyje), kuris yra tarp dviejų lanksčių plastiko sluoksnių esančiame skystyje. Kai šalta, polimeras būna skystas, ir pro jį matosi juodas čerpės pagrindas. Kai įšyla, polimeras sutirštėja ir įgauna mažyčių lašelių pavidalą, kurie išskaido šviesą ir suformuoja baltą čerpės paviršių, atspindintį saulės spindulius.

Vis dėlto reikia atlikti daugiau tyrimų, kad ši technologija būtų pritaikoma praktikoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)