Mobilieji telefonai „apakina“ dėmesį, atskleidė tyrimas  (4)

Telefonu kalbantys žmonės nesugeba eiti tiesiai, nesuvokia aplinkos, praranda gebėjimą sutelkti dėmesį ir kelia pavojų sau bei aplinkiniams, nustatė JAV psichologai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokį fenomeną jie pavadino „dėmesio apakinimu“, rašo „Telegraph.co.uk“. Vakarų Vašingtono universiteto (JAV) profesorės Iros Hyman vadovaujami psichologai stebėjo studentų ir dėstytojų judėjimo centrine universitetinio miestelio aikšte ypatumus. Ši 112 metrų pločio aikštė yra judriausia Vakarų Vašingtono universiteto teritorijos dalis. Stebėdami šimtų po ją vaikščiojančių žmonių judėjimo ypatumus, psichologai bandė išsiaiškinti, ar mobiliaisiais telefonais kalbantys asmenys šiuo požiūriu kaip nors išsiskiria iš kitų.

Pirmojo stebėjimų etapo metu, išanalizavę 196 pėsčiųjų eisenos ypatumus, psichologai nustatė, kad tie iš jų, kurie kalbėjosi mobiliaisiais telefonais, ėjo lėtai, dažniau nei kiti keitė judėjimo kryptį ir, iš visko sprendžiant, rečiau nei kiti atpažindavo kelyje sutiktus žmones.

Per antrąjį tyrimo etapą tyrėjai pasamdė ryškiai apsirengusį klouną raudona nosimi, kuris turėjo vienračiu sukti ratus aplink aikštės centre stovinčią skulptūrą. Po to buvo apklaustas 151 praeivis, 24 iš jų eidami per aikštę kalbėjosi mobiliaisiais telefonais. Paklausti, ar nepastebėję ko nors neįprasta, tik 25 proc. kalbėjusių telefonais atsakė matę klouną. Likusieji jo visiškai nepastebėjo. Tuo tarpu 50 proc. aikšte ėjusių, tačiau telefonu nekalbėjusių žmonių sakė matę klouną ant vienračio. Dar geresnį rezultatą pademonstravo tie studentai ir dėstytojai, kurie per aikštę ėjo poromis – 71 proc. jų sakė matę klouno pasirodymą.

Tyrimo, kuris buvo paskelbtas žurnale „Applied Cognitive Psychology“, autoriai tvirtina, kad jo rezultatai patvirtino laboratorinėmis sąlygomis atliktų eksperimentų išvadas. Psichologai tvirtina nustatę, kad telefonais kalbantys žmonės eidami „apakina“ savo dėmesį – jie nesugeba judėti tiesiai, dažnai keičia kryptį, vingiuoja, nesugeba pastebėti aplinkos pasikeitimų, nemato netikėtų objektų. Pasak jų, realiomis sąlygomis atliktas eksperimentas, atskleidęs, kad telefonu kalbantiems žmonėms taip sunku atlikti net tokias paprastas užduotis, kaip ėjimas tiesia kryptimi ir itin iš aplinkos išsiskiriančių objektų fiksavimas, verčia iš naujo apsvarstyti potencialų mobiliųjų telefonų keliamą pavojų vairuojant.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)