„Microsoft“ bando gerinti santykius su atviro kodo programuotojais  (9)

Kompanija „Microsoft“ ketina skatinti atviro kodo iniciatyvas, kuriomis siekiama pagerinti „Microsoft“ programų, tokių kaip „Windows 7“, „Windows Azure“ ir „Silverlight“ suderinamumą su atviro kodo programomis, įskaitant ir įrankių platformą „Eclipse“ bei „Java“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors „Microsoft“ ne kartą buvo vertinama kaip bendrovė, nusiteikusi prieš atviro kodo judėjimą, tačiau tai rodo, jog ji pagaliau ryžtasi padėti sukurti atviro kodo produktus, veikiančiais „Microsoft“ platinamoje operacinėje sistemoje. „Tai dalis mūsų nuolatinių pastangų siekiant, kad mūsų produktai taptų atviresni“, - tvirtino „Microsoft“ sąveikos strategijos komandos vyriausias architektas Vijay Rajagopalan.

Didžiausią dėmėsį „Microsoft“  nori sutelkti ties „Eclipse“ suderinamumu su „Windows 7“ sistema. Priminsime, jog „Eclipse“ yra atviro kodo integruota kūrimo aplinka. Eclipse susideda iš daugelio įskiepių, kurių kiekvienas gali turėti savo langus, savo meniu punktus, savo nepriklausomą nuotolinio atnaujinimo sistemą ir pan. Nors „Eclipse“ autoriai teigia, jog, parašius tinkamus modulius, su Eclipse galima daryti „bet ką“, dažniausiai ji naudojama programoms kurti.

Bendradarbiaudama su „Eclipse“ prižiūrinčia kompanija „Tasktop“, „Microsoft“ siekia palengvinti „Eclipse“ naudojančių programuotojų darbą neseniai išleistoje „Windows 7“ platformoje. Pirmiausia, bus siekiama, jog „Eclipse IDE“ pasileistų ir veiktų operacinėje sistemoje „Windows 7“ be jokių sutrikimų bei būtų galima patogiai kurti „Windows 7“ aplinkoje veikiančias programas.

Dirbdamos kartu abi kompanijos planuoja sukurti „Eclipse IDE“ atnaujinimus, kuriais siekiama integruoti kai kurias sistemines „Windows 7“ ir „Windows Server 2008 R2“ funkcijas į „Eclipse“ aplinką. Remiantis „Microsoft“ pranešimu, šie atnaujinimai turėtų pagerinti su „Eclipse“ dirbančių programuotojų produktyvumą ir palengvinti kuriant integruotas sąsajas su  „Windows 7“ sistema. Pavyzdžiui, programuotojai tiesiai iš „Eclipse“ galės naudotis prieiga prie kai kurių „Windows 7“ funkcijų, tokių kaip „Jump Lists“, kuri pateikiama „Windows 7“ užduočių juostoje.

Atnaujinimų metu bus patobulintas ir dizainas, kad labiau atitiktų „Windows 7“ vartotojo sąsają. „Mes ėmėme dirbti su kompanija „Tasktop“, siekdami pagerinti programuotojų darbą „Windows 7“ operacinėje sistemoje“, - sakė Vijay Rajagopalan.

Planuojam, jog pirmieji atnaujimai pasirodys jau pirmąjį 2010 metų ketvirtį. Na, o pilnas atnaujinimų paketas gali būti paruoštas 2010 metų birželio mėnesį.

„Operacinė sistema „Windows“ išlieka labai svarbia platforma „Eclipse“ vartotojams. Šios jungtinės pastangos tarp „Tasktop“ ir „Microsoft“ kompanijų turėtų atnešti abiejų programų pagerinimus, kurių taip reikia „Eclipse IDE“ vartotojams“, - teigė „Tasktop“ vadovas Mik Kersten.

Kompanija „Microsoft“ taip pat pristato atviro kodo priedą „Windows Azure Tools“, skirtą „Eclipse“. Jis „PHP“ programuotojams suteiks daugiau lankstumo kuriant internetines programas „Windows Azure“ platformai. Priedą galima atsisiųsti nemokamai. Jis apima ir funkcijų vedlį bei priemones, leidžiančias rašyti, derinti ir diegti „PHP“ programas į „Azure“. „Iš esmės tai atviro kodo priedas, leidžiantis „PHP“ programuotojams naudoti „Eclipse“ ir kurti „PHP“ internetines programas“, - sakė Vijay Rajagopalan.

Nežiūrint šio bendradarbiavimo pradžios, kompanija „Microsoft“ neturi jokių ateities planų dėl prisijungimo prie „Eclipse Foundation“. „Aš manau, kad mes ir toliau ieškosime bendradarbiavimo su jais būdų, - tvirtino Vijay Rajagopalan. – Tačiau šiuo metu mes neturime planų prisijungti prie „Eclipse“ bendruomenės“.

Taip pat buvo pristatyta „Windows Azure SDK“, skirta „Java“. Ji suteikia įrankių, padedančių „Java“ programuotojams naudoti „Azure“. „Mes išleidžiame „Java SDK“, skirtą „Windows Azure“. Tai leis „Java“ programuotojų parengtoms programoms ar kitoms „cloud“ programoms naudoti „Azure“ galimybes“, - teigė Vijay Rajagopalan.

Šiomis iniciatyvomis kompanija „Microsoft“ ketina pasiekti ir atviro kodo programuotojus. „Tačiau dar neaišku, kiek programuotojų perems šias „Microsoft“ idėjas. Tačiau kompanijos pastangos yra pagirtinos, net jei tai bus įdomu tik pačiai kompanijai, - teigė „IDC“ analitikas Al Hilwa. – Tai nėra labdaros organizacija ir aš nesitikiu, kad jie tokie bus. Vis tik svarbiausias dalykas tas, kad galima skirtingai interpretuoti jų interesus. Dabar jie siekia tapti atviresni“.

Pavyzdžiui, „Microsoft“ bando išplėsto „Azure“, skirto „Java“ kalbai, prieinamumą. „Jie sako, kad nereikia būti „.Net“ programuotoju, kad būtų galima pasinaudoti „Azure“ teikiamais privalumais“, - tvirtino Al Hilwa.

Pastaraisiais metais „Microsoft“ vykdė kampaniją, kuria siekė prisitaikyti prie atviro kodo. Kompanija taip pat bendradarbiauja su „Zend“, „IBM“ ir kitomis kompanijomis, kad palengvintų „Cloud“ programų paslaugas. Kiek anksčiau kompanija iš viso nerėmė atviro kodo gerbėjų ir jų pastangų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)