Siūloma Lietuvos valstybinėse įstaigose naudoti „Linux”

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Devastator 2009-11-05 23:42
Nieko ten tas palaikymas daugiau nekainuoja. Sumeti linuxus ir pamiršti 5 metams. O update padaryti sugebėtu bet kas, tik parodyti pirmą kartą tereiktu. Formatų problema irgi klaidingai suprantama. Čia tik microsoft užsispyręs visur kaišo savuosius patentuotus, kad galėtu manipuliuoti jais. Kai tuo tarpu kitos dauguma programų kurėjos vieningai laikosi standartų. Grožio entuziastams pridursiu, tereikia pvz KDE aplinka išsirinkti, ten jeigu nepatinka temą pakeisti ir atrodys tikrai geriau nei tie windowsai, plius nepatingėti control panelyje susirasti su temomis susijusių nustatymų. @tauttvisz Linux distribucijų yra daug, ne vien tik tas ubuntu. Programų yra daug, nejaugi sunku per vadinamą start meniu susirasti Add/Remove programs ar geriau sakyk tingėjai ieškoti, svarbu susimesti ubuntu, kažko panosėj neradus spjauti reikalą. @dds Teisingai pasakyta.
Edmundas 2009-11-06 08:05
Mano kompe legalūs windowsai, piratauti neturiu galimybės, tad jau kelerius metus naudoju Open Office. Ir šiaip naudoju Thunderbird, Firefox, žodžiu, kuo mažiau MS programinės įrangos. Reikia tik noro pereiti prie atviro kodo programų, bet daugumai paprasčiau MS... Tinginiai.
sielinas 2009-11-06 08:19
Nieko prieš, asmeniškai greitai adaptuočiausi, bet kaip kiti? Juos reikės apmokyti. Be to yra specializuotų sistemų kurios pritaikytos tik Windows platformai. Galima po truputį judėti prie Linux'o, bet ne iš karto. Any way... bet koks perėjimas kainuoja milžiniškus pinigus.
kroitus 2009-11-06 09:41
Nebūtina iškart pereidinėt prie linux. Galima palaipsniui - pradėt nuo openoffice, paskui su naujais kompiuteriais dėt nebe windows, bet linux. O dėl įvairių specifinių programų. Tai manau, kad dauguma tokių Lietuvoj - įvairios apskaitos. Čia jau jų kūrėjų trumparegiškumas - reikia daryt universaliau. Dėl vartotojų - jei koks nenori prisitaikyt - reikia keist kitu. Visokios buhalterės susimąstys gal...
m.b. 2009-11-06 09:43
Reikia pradėt ne nuo valstybinių įmonių, o nuo mokyklų!
bullka 2009-11-06 09:45
Hi, O kaip ten vyksta tų versijų upgrade? T.y. ar pilnai atsinaujina koks Gnome? Pats svarstau pereiti prie Ubuntu namie (šeima naudojasi tik geimais, internetu, foto peržiūra ir ofisu). Tai namie lyg pakanka Linux (kils klausimas - kam tada toks galingas PC, jei jame sukasi Linux , bet čia jau atskiras klausimas). Kilo klausimas todėl, kad Ubuntu tas versijas kepa 3x į metus. Ar yra koks internete resursas, kur būtų surašyti atitikmenys Linuxe? Pvz noriu pereiti, bet nežinau, iš kur vaikui ir sau reikės gauti žaidimų ir pan.
kroitus 2009-11-06 10:05
Atviro kodo analogus galima rast puslapyje osalt.com
Gintulis 2009-11-06 10:37
(ubuntu), tiesiog reikia naudotis paieškos sistemomis.
tauttvisz 2009-11-06 10:38
Pripazystu, kad dar nedaug bandziau ubuntu.Del grozio tai ziurejau google dabar vaizdus visi tie KDE man pasirode baisus isskyrus kazkoki air tai visai nieko gal.Is tikro net temos nezinau kaip isirasyt ubuntu, labai trumpai aiskinaus kaip, reiks snd pasiziuret dar.Bet galu gale uz win 7 man graziau neisivaizduojama ir taskbaras tiesiog super patogus man.
tauttvisz 2009-11-06 10:41
Beje nepavyko flash playerio isirasyt i ubuntu 9.10, kame problemos? Dabar prisiminiau, kad butent po to nebenaudojau ju.
bullka 2009-11-06 10:55
Ačiū. Geras puslapis.
Gintulis 2009-11-06 10:59
.
bullka 2009-11-06 11:30
Jėga! Įsivaizduokite, kad jau turite naują Linux vartotoją Planuojamas setupas: Ubuntu Desktop + vmware server (kaip virtualkės ubuntu server (namų serveris) + ubuntu desktop (testams prieš diegiant kažką) + windows XP/Vista ar pan. (Win aplikacijų leidimui).
HardAxe 2009-11-06 11:31
atviras kodas brangiai kainuoja, kai prasideda dedikuoti serveriai. Manau reiktu prie linux pereiti etapais, pirmiausia visi turėtų pradėti naudoti open office ir kitą atvirą kodą, vėliau OS, o kadanors ir serverius pakeistų.
Tir4elis 2009-11-06 11:42
Didelėje įmonėje bet koks programinės įrangos pajudinimas tampa pačiu tikriausiu košmaru. Buhalterijos vien kokie norai ir įnoriai nepaisant visų krizių. O kur dar papildomi skyriai, visi įmanomi auditai su savai reikalavimais. Kai visi nuo kursų iki mokyklos ar universiteto matė tik Windows, apie linux kalbos bergždžios, nes vien atskirų darbo vietų (atnaujinant jas) perėjimas nuo 2003, prie 2007 ofiso tiek nervu suėda, kad ir kalbėt nesinori. Kažkaip tik perėjimas nuo win98 į WinXP nebuvo toks baisus, ko negalima pasakyti apie bandymus nuo XP prie Vista pereit.. Gal būtu ir nieko linux, bet kai 99% darbuotojų (įskaitant ir aukščiausius vadovus) nei matė tų linux'u nei nori jų naudot, dažniausiai net pasisako priešingai nukrypimas nuo Microsoft produkcijos kurią žino visi, baigiasi niekuo. Kita vertus pakanka sistemų kurios firmai būtinos, bet visiškai nedirba su jokiais linux'ais. Taigi, dar tikrai gana ilgai ponų iš seimo kalbos apie linux'us ir liks tik kalbomis. Nes kai perėjimas vien kompiuteristų reikalas tampa, nesistengiant net inicijuot kokio nors švietimo apie linux mokyklose ar pabaksnojimų kursų rengėjams, tol nieko čia nebus. Gausis kaip visada, kažkas siekia populiarumo ir stumia bet kokias įdėjas, kad tik pasirodyt ir nieko nedaryt iš tikro..
bullka 2009-11-06 11:57
Labai teisingai viskas surašyta. Niekas ir nesako, kad 100% pavyks viską pakeisti. Juk galima darbo vietas migruoti į Linux, o su buhalterinėmis ar kitomis verslo sistemomis dirbti per terminalinį sprendimą (MS termina, Citrix ir t.t.). Galų gale visokie darbo vietų virtualizavimo sprendimai ir pan. Sutinku, kad tai žiauriai sudėtinga ir pan. Bet tikrai nėra neįmanoma. Pvz IBM'as nutarė pereiti prie Linux. Globali kompanija. Kodėl negali kažkokie LT uabčegai (na valstybinės įstaigos).
Gintarinis 2009-11-06 12:00
Dirbu VĮ, kompiuteris reikalingas tik atspausdinti popiergaliui. Kompe Vista, MS office 2007, legali antivirusinė, žodynas... Ir tokių kompiuterių ne vienas ir ne du. Sutaupytų tikrai daug, bet...
bullka 2009-11-06 12:07
Tai būtent. Tokius keičiam į Linux drąsiai. Dar netyčia paaiškės, kad tokių vartotojų VĮ yra 80%. O tuos likusius 20% galima ir palikti su Windowsais.
omg 2009-11-06 21:31
Geras pasiulymas, padesiantis sutaupyti tikrai nemazai. Suprantama kad tai yra skausmingas perejimas ir sunkus bet nieko nepadarysi, greiciau pradesim greiciau pabaigsim. Darbuotojams teks persikvalifikuot mazumele - ne pasaulio pabaiga, ir taip ten jie sustabareje.
Arns 2009-11-06 21:45
Matyt nesupratai jog 50% darbuotojų reiktu mesti iš darbo arba bent kelioms savaitėms išsiųsti į kursus kurie pamokintu kaip tais atnaujinimais naudostos. O jei pereitu prie linuxs... Ok, sakykim išmetam ir nauji darbuotojai moka naudotis linuxs'ais, tada iškyla problema, jog jie nemoka dirbti to darbo, kadangi "senių"(tiek tiesiogine tiek perkkeltine prasme) nebėra, reikia mokymų(vėl gi, nedidelėmis konsultacijomis patyrusius darbuotojus dar įmanoma kiek apmokyti ir pritaikyti juos prie pasikeitusių reikalavimų). Žinome mūsų biurokratiją ir dokumentaciją, taigi, kažkas turės atidirbti, kažkas turės klaidas ištaisyti ir t.t. Tad jei įvedinėti Linux'sus, tai pirmiausia nedidelėmis grupėmis, pradedant nuo vadovų ir eilinių sekretorių, tai darbuotojai, kuriems lengviausia prisitaikyti prie pasikeitimų.