Europos Parlamentas piratus siūlo atjungti nuo interneto tik po tyrimo  (10)

Internetas vartotojui galės būti atjungtas tik po sąžiningos ir nešališkos procedūros, pagal kurią jis būtų išklausytas, ir tik tuomet, kai tokia priemonė proporcinga ir būtina. Dėl to sutarus Parlamento ir ES Tarybos atstovams, nebeliko kliūčių priimti telekomunikacijų srities teisės aktų rinkinį, praneša Europos Parlamentas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar gegužę abiejų institucijų atstovai sutarė dėl to, kad internetas yra esminė priemonė žmogui pasinaudoti savo pagrindinėmis teisėmis – tokiomis kaip švietimas, išraiškos laisvė ar prieiga prie informacijos. Todėl europarlamentarai siekė geriau teisiškai apsaugoti interneto vartotojus nuo jo atjungimo, remdamiesi Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija.

Pagal Taikinimo komitete pasiektą susitarimą interneto tiekimas vartotojui galės būti apribotas tik tuomet, kai tokia priemonė proporcinga ir „būtina demokratinėje visuomenėje“, atsižvelgus į nekaltumo prezumpciją ir žmogaus privatumą bei pritaikius sąžiningą nešališką procedūrą, pagal kurią vartotojas būtų išklausytas ir galėtų laiku apskųsti sprendimą. „Tinkamai pagrįstais skubiais atvejais“ galės būti pritaikyta ir greitesnė procedūra, jei ji atitinka Europos žmogaus teisių konvenciją.

Ateityje ES interneto vartotojai galės remtis šia pagrindų direktyva teismuose užginčydami valstybės institucijų sprendimą atjungti jiems internetą.

EP delegacija Taikinimo komitete suderintam tekstui pritarė vienbalsiai. Jam dar turės būti pritarta EP plenariniame posėdyje – balsavimas numatomas lapkričio 23-26 d. Strasbūre – bei ES Taryboje.

Apsaugos nuo interneto atjungimo nuostatų nebuvo nei pirminiame Europos Komisijos pasiūlytame šių teisės aktų projekte, nei ES Tarybos bendrojoje pozicijoje. Parlamentas du kartus buvo priėmęs atitinkamą pataisą, tačiau Taryba ją abu kartus atmetė. Todėl prireikė paskutinės ES teisėkūros stadijos – taikinimo procedūros.

Vis dėlto Parlamento siūlyta pataisa galiausiai buvo pakoreguota, kad nekiltų abejonių, jog ES neviršija savo kompetencijos ir neverčia suderinti Sąjungos šalių teisinių sistemų.

Dėl kitų susijusių telekomunikacijų srities teisės aktų jau buvo sutarta gegužę, o spalio 26 d. šį susitarimą formaliai patvirtino ES Taryba. Viename jų numatyta įkurti europinę struktūrą, kuri sustiprintų valstybių telekomunikacijų reguliuotojų bendradarbiavimą. Dar kita direktyva sustiprins vartotojų teises – pavyzdžiui, jie turės teisę pakeitę mobiliojo ryšio operatorių per vieną dieną perkelti senąjį telefono numerį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)