Naujas išradimas apsaugos nuo ličio jonų akumuliatorių gaisrų?  (2)

Nauja technologija, apsauganti ličio jonų akumuliatorius nuo užsidegimo ar sprogimo, rinkoje gali pasirodyti jau 2010 metų pirmąjį ketvirtį. Išradimą, pavadintą „Stoba“, sukūrė Pramonės technologijų tyrimų institutas (ITRI) – tai Taivavo nacionalinių mokslinių tyrimų organizacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors ličio jonų akumuliatoriai yra vieni iš populiariausių ir patogiausių elektros energijos kaupiklių, tačiau jie turi vieną didelį trūkumą - eksploatacijos metu vykstančių cheminių reakcijų metu keičiasi naudojamų medžiagų kiekio santykiai ir prasideda nepageidaujamos reakcijos, kurių metu akumuliatoriai gali greitai įkaisti ir pasiekti net 500 laipsnių temperatūrą. Tokie procesai gali sukelti gaisrą ar net sprogimą.

Pagrindinė nepageidaujamų cheminių reakcijų priežastis - tarp priešingų polių plokštelių (katodo ir anodo) esanti porėta skiriamoji medžiaga ima praleisti tam tikrų cheminių medžiagų junginius. Deja, didėjantys reikalavimai akumuliatorių matmenims ir jų kainai, skatina mažinti skiriamosios medžiagos kiekį, o tai savu ruožtu didina perkaitimo pavojų.

Šią problemą siūlo spręsti „Stoba“ išradimas - iš principo tai yra cheminis junginys, patalpinamas skiriamojoje porėtoje medžiagoje - kuomet akumuliatoriaus temperatūra pasiekia 130 laipsnių, „Stoba“ iš porėtos medžiagos transformuojasi į plėvelę ir nutraukia reakciją.

„Mes pristatėme visiškai naują medžiagą, naudojamą akumuliatoriuose“, - tvirtino vyresnysis tyrimo vadovas Alex Pang.

Ličio jonų baterijos sprogimo pavojus toks didelis, jog praėjusį mėnesį JAV Transporto departamentas juos įtraukė į pavojingų medžiagų sąrašą. „Daugybė žmonių, kurie vežasi ličio baterijas, nėra informuoti apie galimus pavojus. Gaisrai, kylantys lėktuvuose, gali sukelti katastrofiškus įvykius. Šie pavojai gali kilti ir kitose transporto rūšyse“, - teigiama pranešime.

Alex Pang sakė, kad Taivano baterijų gamintojai šiuo metu atlieka testavimą. Jie tikisi, kad naująsias baterijas pradės pardavinėti jau 2010 metų pirmąjį ketvirtį. Naujoji technologija „Stoba“ gamintojų išlaidas padidins vos 2-3 procentais. Alex Pang tvirtino, jog norėtų technologiją pasiūlyti pagrindiniams nešiojamųjų kompiuterių ir mobiliųjų telefonų gamintojams. Potencialūs klientai apima kompanijas „Sony Corp“, „Dell Inc“, „Hewlett-Packard Co“, „Acer Inc“, „Apple“, „Nokia Corp“ bei kitas.

ITRI jau kreipėsi dėl 29 „Stoba“ patentų JAV, Taivane, Korėjoje, Kinijoje ir Japonijoje. Tai nėra technologijų rinkos naujokai - ši organizacija jau turi 9 863 patentus, o joje dirba 5 800 darbuotojų. Tarp jų yra yra net 1 112 mokslinių darbuotojų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)