Šio soc. tinklo populiarumas auga kaip ant mielių – kas yra „Mastodon“ ir kuo jis skiriasi nuo „Twitter“? O kaip juo naudotis? (Video)  ()

Elono Musko eros „Twitter“ metu kai kurie žmonės renkasi šią atvirojo kodo socialinės žiniasklaidos parinktį kaip alternatyvą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Twitter“ gana chaotiškas nuo tada, kai generalinio direktoriaus pareigas pradėjo eiti Elonas Muskas – spalio pabaigoje maždaug pusė darbuotojų buvo atleista, o naujos funkcijos, pvz., pilkos varnelės patikimiems šaltiniams, buvo išleistos, tik vėliau tą pačią dieną bus pašalintos iš svetainės. Muskas taip pat susiriejo su įkūrėju Jacku Dorsey.

Spalio 28 d., kai Muskas užbaigė oficialų „Twitter“ pirkimą už 44 mlrd. USD, daugelis vartotojų nusprendė palikti svetainę. „Bot Sentinel“, organizacija, stebinti „Twitter“ paskyrų elgesį, apskaičiavo, kad nuo spalio 27 d. iki lapkričio 1 d. buvo išjungta beveik 900 000 „Twitter“ paskyrų, remiantis MIT technologijų apžvalga.

Kai kurie iš paliekantys „Twitter“ pereina prie „Mastodon“ – decentralizuoto socialinio tinklo, sukurto naudojant atvirojo kodo programinę įrangą. „Mastodon“ „tinklas“ pastebimai išaugo – lapkričio 6 d. „Mastodon“ kūrėjas Eugenas Rochko sakė, kad nuo spalio 27 d. paslauga sulaukė 489 003 naujų vartotojų ir dabar turi daugiau nei milijoną aktyvių vartotojų. Tačiau tai vis dar yra tik maža „Twitter“, dalis, kuriame vis dar yra 238 mln. vartotojų.

Daugelis, ko gero, apie „Mastodon“ girdime pirmą kartą – taigi, kas tai per socialinis tinklas ir kaip į jį patekti?

Kas yra „Mastodon“ ir kuo jis skiriasi nuo „Twitter“?

 

„Mastodon“ yra nemokama socialinės žiniasklaidos paslauga, veikianti panašiai kaip „Twitter“. Galite skelbti toots (o ne tweets), sekti kitus žmones ir organizacijas, o kitų žmonių įrašus pamėgti (favorite) ir pasidalinti, boost (retweet).

„Mastodon“ (pavadintas pagal išnykusi mamuto giminaitį mastodontą) sukūrė ir 2016 m. spalį išleido Eugenas Rochko, ne pelno organizacijos „Mastodon gGmbH“ generalinis direktorius ir vienintelis darbuotojas.

Šių metų gegužę Rochko paaiškino keistai pavadintą tweet mygtuko pakaitalą. Jis sako, kad originalus mygtukas vadinosi „paskelbti“ (publish), tačiau vienas atsidavęs rėmėjas pažadėjo visą gyvenimą palaikyti „Mastodon Patreon“ paskyrą, jei pakeis jį į „toot“. („IOS“ ir „Android“ programose sakoma publish). (Toot turi kelias reikšmes – 1. trumpas, čaižus trimito ar kito pučiamojo intrumento garsas; 2. slengu – kokainas, uostyti kokainą).

Interviu žurnalui „Time Magazine“ Rochko sakė, kad „Mastodon“ pradėjo kurti tada, kai suprato, kad „galėjimas išreikšti save internete savo draugams trumposiomis žinutėmis iš tikrųjų buvo labai svarbus man, taip pat svarbu pasauliui, ir galbūt tai neturėtų būti vienos korporacijos rankose, kuri gali su programėle daryti ką nori“.

Tačiau vietoj „vienos miesto aikštės“ visiems, „Mastodon“ yra sudarytas iš tūkstančių socialinių tinklų, kurie visi veikia skirtinguose serveriuose arba „instancijose“ (instances), kurie gali bendrauti tarpusavyje per sistemą, vadinamą „Fediverse“. „Fediverse“ taip pat apima kitus socialinius tinklus, tokius kaip „PeerTube“ vaizdo įrašams, „Funkwhale“ muzikai, „PixelFed“ nuotraukoms ir „NextCloud“ failams.

 

„Mastodon“ serveriai neprivalo būti prijungti prie „Fediverse“. Tiesą sakant, garsiausias „Mastodon“ pavyzdys yra „Truth Social“, buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo socialinis tinklas.

Kaip prisijungti prie „Mastodon“?

Sunkiausia „Mastodon“ dalis yra pradėti juo naudotis. Kadangi nėra bendros „Mastodon“ svetainės, kaip ir „Twitter“, turėsite užsiregistruoti konkrečiame „Mastodon“ serveryje.

Serveriai gali būti pagrįsti geografine padėtimi, dalykiniais pomėgiais, profesine patirtimi arba tiesiog bet kuo, ką gali sugalvoti administratorius. Pavyzdžiui, dolphin.town vartotojams leidžiama skelbti tik raidę „E“, o literatūros mėgėjams adresu oulipo.social draudžiama naudoti raidę „E“ (OuLiPo rašytojo Georgeso Pereco lipogramos „La Disparition“ garbei“ – 300 psl. knyga buvo parašyta nenaudojant raidės „E“).

Du didžiausi „Mastodon“ serveriai, dar žinomi kaip instances, yra mastodon.social – oficialus „Mastodon“ projekto serveris – ir mstdn.social, nors abu laikinai pristabdė registracijas. Kitas didelis bendras serveris yra mas.to. Kiti populiarūs „Mastodon“ serveriai yra masthead.social žurnalistams ir fosstodon.org atvirojo kodo programinei įrangai.

Per daug nesijaudinkite dėl to, kurį serverį pasirinksite – galite prisijungti tiek, kiek norite, ir bet kada išeiti arba pakeisti serverius. Be to, galite sekti žmones visuose serveriuose, todėl pasirinkę vieną netruksite bendrauti su kitais serveriais.

 

Viena gera vieta rasti serverį, prie kurio prisijungti, yra oficiali „Mastodon“ svetainė adresu joinmastodon.org. Šiuo metu svetainėje išvardyti 106 serveriai, kurie įsipareigojo laikytis „Mastodon Server Covenant“ susitarimo – dėl moderavimo, atsarginių svetainių kopijų kūrimo ir įspėjimo bent prieš tris mėnesius prieš išjungiant serverį.

Kiekvieno serverio puslapyje „apie“ bus šiek tiek papasakota apie „Mastodon“ serverį ir pateikiamos serverio taisyklės. Jei nerandate jums patinkančio serverio svetainėje joinmastodon.org, galite išbandyti kitus „Mastodon“ katalogus, pvz., instances.social, kuriame yra serverio pasirinkimo vedlys ir rūšiuojamas 3910 serverių sąrašas.

Dauguma „Mastodon“ serverių su atvira registracija prašys tik jūsų el. pašto adreso ir slaptažodžio norint pradėti. Kai atsakysite į patvirtinimo el. laišką, būsite pasirengę pradėti naudoti „Mastodon“. Kiti, labiau privatūs „Mastodon“ serveriai gali paprašyti jūsų pateikti prašymą prisijungti ir laukti pakvietimo.

Kaip naudotis „Mastodon“?

Kaip ir „Twitter“, „Mastodon“ leidžia skelbti trumpąsias žinutes pasauliui arba pasirinkti žmones, tačiau vietoj tweets „Mastodon“ įrašai vadinami toots. Be to, daugelis kitų „Mastodon“ funkcijų labai panašios į „Twitter“ – su nedideliais skirtumais. Kiekvienas įrašas yra apribotas iki 500 simbolių (vietoj 280) ir galite įtraukti nuorodas, vaizdus (JPG, GIF arba PNG, iki 8 MB), garso failus (MP3, OGG, WAV, FLAC, OPUS, AAC, M4A ir 3GP, iki 40 MB) ir vaizdo įrašus (MP4, M4V, MOV, WebM, iki 40 MB).

 

Jūsų įrašai „Mastodon“ gali būti nustatyti kaip vieši, tik jūsų stebėtojams arba visiškai neįtraukti į sąrašą. Galite kurti apklausas savo pasekėjams ir naudoti visas mėgstamas įprastas jaustukus, taip pat jaustukus (emoji), sukurtus konkretiems serveriams.

Bet kuris įrašas gali būti pažymėtas aiškinamuoju „įspėjimu apie turinį“ (content warning), kurį prieš peržiūrint reikia spustelėti, o „Mastodon“ vartotojai dažnai naudojasi šia funkcija.

Jūs netgi galite redaguoti „Mastodon“ įrašus. Kiekvieną jūsų toot versiją galima peržiūrėti, o žmonėms, kurie jūsų įrašą pasidalino, bus pranešta, kai jis bus redaguotas.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(3)
(9)
(-6)

Komentarai ()