Jūsų Wi-Fi maršrutizatorius gali tapti galingu įrankiu – gali matyti kiaurai sienas: kaip taip įmanoma?  ()

Metodas aptinka visus patalpoje esančius objektus ir panaikina statinius objektus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai jau daugelį metų ieško būdų, kaip matyti „kiaurai daiktus“ nenaudojant fotoaparatų ar brangios LiDAR įrangos. 2013 metais Masačusetso technologijų instituto (MIT) tyrėjų komanda rado būdą, kaip panaudoti mobiliojo telefono signalus, kad matytų kiaurai sienas. 2018 m. kita MIT komanda naudojo WiFi, kad aptiktų žmones kitame kambaryje ir paverstų jų judesius žmonių figūrėlėmis. Dabar Carnegie Mellon universiteto (JAV) ir Vaterlo universiteto (Kanada) mokslininkai tobulina mūsų gebėjimą matyti per sienas naudodami Wi-Fi.

Kaip galima pamatyti kiaurai sienas

Carnegie Mellon universiteto mokslininkai sukūrė naują metodą, leidžiantį aptikti žmogaus kūnų erdvines formas ir judesius kambaryje, naudodami tik Wi-Fi maršrutizatorius. Komanda naudojo „DensePose“ – sistemą, skirtą visų žmogaus kūno paviršiaus taškų atvaizdavimui nuotraukoje, kurią sukūrė Londone įsikūrę mokslininkai ir „Facebook“ DI komanda. Iš esmės tai yra būdas užfiksuoti kiekvieno sąnario koordinačių rinkinį, pvz., rankos, galvos, liemens ir kt., kuris yra žinomas kaip pagrindinis taškas, galintis apibūdinti žmogaus pozą. Tada jie sukūrė gilų neuroninį tinklą, kuris maršrutizatorių siunčiamų ir gaunamų Wi-Fi signalų fazę ir amplitudę atvaizduoja žmogaus kūno koordinatėms.

Ši technologija veikia per sieną siunčiant mažos galios Wi-Fi signalą, kuris sklinda visame kambaryje. Jis aptinka visus patalpoje esančius objektus, panaikina statinius objektus ir, kai signalas atsimuša, naudoja judančių objektų atspindį, kad sukurtų radarą primenantį vaizdą. Jis gali dirbti per standartines gipso kartono plokštes, medines ir net betonines sienas, nors diapazonas ir tikslumas priklauso nuo sienos tipo.

Technologijos ir privatumo teisių klausimas

Carnegie Mellon mokslininkai mano, kad Wi-Fi signalai „gali būti pakaitalas“ įprastoms RGB kameroms, kai reikia „jausti“ žmones kambaryje. Naudojant Wi-Fi įveikiamos tokios kliūtys kaip prastas apšvietimas ir okliuzija, su kuriomis susiduria įprasti fotoaparato objektyvai. Tyrėjai taip pat teigia, kad ši technologija pagerina privatumo teises, nes ji nepriklauso nuo kamerų, o reikiamą įrangą galima nusipirkti už priimtiną kainą. Daugumoje išsivysčiusių šalių namų ūkių jau yra namuose belaidis internetas, o ši technologija gali būti naudojama vyresnio amžiaus žmonių gerovei stebėti ar įtartinam elgesiui namuose nustatyti.

 

 

Vaterlo universiteto mokslininkai sukūrė dronu varomą įrenginį, pavadintą „Wi-Peep“, kuris per Wi-Fi tinklus gali matyti kiaurai sienas. Įrenginys gali skristi arti pastato ir naudoti gyventojų Wi-Fi tinklą, kad nustatytų ir surastų pastate esančius įrenginius, kuriuose veikia Wi-Fi. Net jei tinklas apsaugotas slaptažodžiu, išmanieji įrenginiai automatiškai reaguos į bandymus susisiekti iš bet kurio diapazone esančio įrenginio. „Wi-Peep“ siunčia kelis pranešimus į įrenginį skrisdamas, o tada matuoja kiekvieno atsakymo laiką, kad būtų galima nustatyti įrenginio vietą metro tikslumu.

Kodėl „Wi-Peep“ vertas dėmesio

 

„Wi-Peep“ ypač vertas dėmesio dėl jo prieinamumo ir lengvo transportavimo. Komanda sukūrė įrenginį naudodama parduotuvėje įsigytą droną ir lengvai įsigyjamą aparatinę įrangą už 20 USD. Tai reiškia, kad kiekvienas, turintis reikiamų žinių, gali lengvai sukurti panašų įrenginį.

Šios technologijos panaudojimo galimybės yra plačios – nuo teisėsaugos pastato šturmo iki ugniagesių, ieškančių žmonių degančiame pastate, iki paieškos ir gelbėjimo operacijų. Tačiau privatumo pasekmės taip pat yra reikšmingos, todėl svarbu atsižvelgti į galimas pasekmes, jei technologija būtų naudojama pavojingesniems tikslams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(1)
(15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: