Mokslininkai sugalvojo šį tą ypatingo: atsiras dar neregėti robotai (Video)  ()

Robotai bus mokomi matyti, girdėti ir kalbėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagrindinė tyrėjų, dirbančių su DI mašininiu mokymusi, užduotis šiandien yra pasinaudoti neuroninio tinklo patobulinimais ir pritaikyti juos robotikoje, rašo „Vice“.

IT profesionalai aktyviai dirba, kad įneštų robotams unikalių kalbos ir regėjimo gebėjimų, leidžiančių atlikti sudėtingas užduotis be žmogaus pagalbos. Ir jau yra keletas veikiančių prototipų.

Vienas iš tokių yra dirbtinio intelekto projektas, vadinamas PaLM-E, kurį kartu sukūrė „Google“ ir Berlyno technologijos institutas. Tai didžiausias vaizdo ir kalbos modulis (VLM), turintis 562 milijardus parametrų. Šis DI gali atlikti įvairias užduotis, susijusias su matematika, logika ir samprotavimu. Savo žinias jis gali panaudoti ir valdydamas namų robotus.

Pavyzdžiui, robotas gali atnešti žmogui maišelį traškučių iš dėžutės su specifiniu skoniu arba paskirstyti kubelius pagal spalvą stačiakampio kampuose. Tam DI analizuoja duomenis iš roboto kameros ir generuoja tekstines jo veiksmų instrukcijas. DI taip pat gali atsakyti į klausimus apie pasaulį, pavyzdžiui, koks vandenynas supa Majamio paplūdimį.

Kitas projektas – „Microsoft“ IT kūrėjų „ChatGPT“ modelio išplėtimas. DI sistema, vadinama „Kosmos-1“, gali analizuoti vaizdų turinį, spręsti vizualines problemas, atlikti objektų atpažinimą ir atlikti intelekto koeficiento testus.

 

Apskritai, IT specialistų teigimu, kalbos modelių derinimas su robotų galimybėmis yra žingsnis kuriant dirbtinį bendrąjį intelektą (AGI), kuris bus tokio pat lygio kaip ir žmogaus intelektas. Tačiau jie taip pat pripažįsta, kad kelyje yra daug iššūkių ir iššūkių, pavyzdžiui, poreikis prisitaikyti prie skirtingų aplinkos ir socialinių sąlygų. Tačiau bet kuriuo atveju anksčiau ar vėliau žmonės turės susitaikyti su tuo, kad šalia jų yra DI, kuris juos girdi, mato ir analizuoja, sako ekspertai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()