„Sunaikinti viską, kas gyva“ – ekspertas ragina subombarduoti valstybes, kurios kurs DI  ()

Mokslininkai negalės suvaldyti dirbtinio intelekto, jei jis taps protingesnis už žmones, todėl Eliezeris Yudkovskiy pasiūlė visiškai uždrausti plėtrą šioje srityje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dirbtinio intelekto srities ekspertas Eliezeris Yudkovskiy paragino sunaikinti galingus duomenų centrus, skietus dirbtiniam intelektui lavinti. Laikraščio „Time“ rubrikoje jis paaiškino tokių radikalių priemonių poreikį.

Kovo 29 dieną ekspertai, įskaitant Eloną Muską, atvirame laiške paragino visas laboratorijas bent 6 mėnesiams sustabdyti galingų DI sistemų mokymą.

Eliezeris Yudkovskiy atsisakė jį pasirašyti, nes mano, kad toks žingsnis yra nepakankamas, atsižvelgiant į „išmaniųjų“ mašinų keliamos grėsmės gylį. Jis siūlė padaryti draudimą neterminuotą visoms pasaulio šalims, ypač ginkluotosioms pajėgoms ir sudaryti tarptautinį susitarimą, skirtą stebėti grafikos procesorių (GPU) naudojimą, o organizacijas, kurios moko dirbtinį intelektą pažeidžiant moratoriumą, bausti oro antskrydžiais.

„Jei žvalgyba praneš, kad šalis, kuri nėra susitarimo dalis, kuria GPU klasterį, būkite pasirengę sunaikinti kriminalinių duomenų apdorojimo centrą oro antskrydžiu“, - sakė Yudkovskiy.

Jis baiminasi, kad už žmogų protingesnio dirbtinio intelekto atsiradimas sukels visų žmonių Žemėje mirtį, nes jis nepaklus įsakymams. Eliezerio Yudkowskiy teigimu, žmonija dar nepasirengusi susidoroti su superintelektu, galingesniu už ChatGPT-4 pokalbių robotą, nes jam valdyti reikia pažangesnių technologijų. Teoriškai dirbtinį intelektą galima išmokyti rūpintis gyvais daiktais, tačiau mokslininkai dar nežino, kaip tai padaryti.

 

„Negalime iš anksto apskaičiuoti, kas ir kada bus, o dabar atrodo, kad tyrimų laboratorija gali peržengti kritinę ribą to net nepastebėdama“, – pastebėjo ekspertas. „Jei kas nors sukurtų per daug galingą DI dabartinėje aplinkoje, manau, kad netrukus po to mirs kiekvienas žmonių rasės narys ir visa biologinė gyvybė Žemėje“.

Eliezeris Yudkowskiy yra mokslininkas teoretikas iš JAV, dirbantis Mašinų intelekto tyrimų institute. Bendrojo dirbtinio intelekto reguliavimą studijuoja nuo 2001 metų ir yra laikomas šios srities pradininku.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()