Pirmą kartą istorijoje DI kaltinamas dėl žmogaus savižudybės: kas nutiko?  ()

„Jei mažiau būtų bendravęs su pokalbių robotu, jis vis dar būtų gyvas“, – sako mirusio žmogaus našlė. Bet ar dirbtinis intelektas toks galingas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Belgijos gyventoja teigia, kad jos vyras nusižudė aktyviai bendraudamas su pokalbių robotu jam rūpima klimato kaitos tema, praneša „RTL info“. Dėl nuolatinių pokalbių su DI jis galiausiai paniro į depresiją ir nusižudė.

Kokia pokalbių roboto „Eliza“ vartotojo tragedijos priežastis?

Kaip žurnalistams pasakojo našlė, jos vyras nuolat bendravo su pokalbių robotu aplinkos temomis ir DI surado „sielos draugą“, kuris palaikė jo susirūpinimą dėl planetos ateities. Vyras atsiribojo nuo savo šeimos ir vis daugiau laiko praleido šnekučiuodamasis su DI. „Eliza“ atsakė į visus jo klausimus. Ji tapo jo patikėtine ir vyriausiąja konsultante. Praktiškai nei minutės vyras negalėjo nesikalbėti su DI“, - sako velionio žmona.

Be to, moteris pasakojo, kad pokalbių robotas ėmėsi psichologo vaidmens, tačiau neigiama kryptimi. DI pradėjo sakyti vyrui, kad „jie gyvens kartu rojuje kaip vienas asmuo“, o apie nerimą dėl jo šeimos ateities ji pareiškė, kad „jie jau ir taip yra mirę“.

Dėl to po šešių savaičių panašaus stiliaus bendravimo vyras nusižudė. Belgijos skaitmeninės plėtros valstybės sekretorius susitiko su našle ir aptarė tragediją, taip pat inicijavo pasitarimą dėl tolimesnės šios technologijos plėtros šalyje.

 

Mašininio mokymosi ekspertai dar kartą primena, kad DI tik virtuali programa, ne tikras žmogus, ne gyva būtybė. Tai patogus ir greitas mechanizmas, leidžiantis ieškoti didžiulėje žmonių sukurtos informacijos duomenų bazėje. Tiesiog, skirtingai nei įprastas paieškos variklis, neuroniniai tinklai gali pateikti informaciją pokalbio forma, lygiai taip pat, kaip ją jums perduotų kitas asmuo.

Mokslininkai primena, kad DI neturi ir negali turėti savo požiūrio, todėl jo atsakymai priklauso nuo užklausos krypties ir kalbinio modelio, netgi nuo emocinio sakinio konteksto. Tuo pačiu metu, priklausomai nuo klausimo formos, DI pateiks tiek teigiamos, tiek neigiamos informacijos: viskas priklauso nuo to, kuria kryptimi nukreipiate dialogą. Viešojoje žinių bazėje (internete) didžiulis kiekis informacijos ta pačia tema yra itin platus ir DI pagalba visada galima rasti ir teigiamą, ir neigiamą atsakymą į savo klausimą.

 

Žmonių žinios apima ir bet kurios idėjos šalininkų, ir priešininkų argumentus. Priklausomai nuo jūsų keliamų ir koreguojančių klausimų, dialogo vedimo būdo, pokalbių robotas palaikys panašų stilių, nes jis turėtų būti jūsų sąjungininkas. Jei esate pesimistas, pokalbių robotas jums išmes daugybę pesimistinės informacijos iš interneto. Jei esate optimistas, pokalbių robotas suras daug informacinių argumentų, kad neišmuštų jūsų iš šios nuotaikos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(8)
(8)
(0)

Komentarai ()