„Didžiausias pasaulyje arklys“ – audrą internete sukėlusios nuotraukos turi paslaptį: kas su jomis negerai? (Foto, Video)  ()

Neseniai internete išplito iš pažiūros senovinė didžiausio pasaulyje arklio nuotrauka – tačiau ne viskas tiesa, ką matote.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastaraisiais metais dirbtinio intelekto (DI) technologija pažengė į priekį kuriant tikroviškus vaizdus ir vaizdo įrašus. Dabar ši technologija naudojama kuriant stulbinančiai tikroviškas netikras istorines nuotraukas, kurios audringai užvaldo internetą.

Šios dirbtinio intelekto sukurtos netikros istorinės nuotraukos gali būti naudojamos įvairiems tikslams – nuo pramogų iki švietimo.

Kas yra dirbtinio intelekto sukurtos netikros istorinės nuotraukos?

Dirbtinio intelekto sukurtos netikros istorinės nuotraukos – tai kompiuteriu sukurti vaizdai, kurie atrodo taip, lyg būtų daryti praeityje. Ši technologija leidžia vartotojams atkurti ištisas praeities scenas su senoviniais fotoaparato trūkumais ir grūdėtomis tekstūromis. Dirbtinio intelekto sukurtos netikros istorinės nuotraukos gali būti naudojamos įvairiems tikslams – nuo pramogų iki švietimo, todėl ši technologija itin patraukli ir populiarėja socialinių tinklų platformose.

Naudodami DI ir mašininio mokymosi algoritmus, vartotojai gali sukurti realistiškus skirtingų epochų žmonių vaizdus. DI gali generuoti neįtikėtinai detalius vaizdus, kurie sklandžiai susilieja su esamomis istorinių įvykių nuotraukomis ar vaizdo įrašais. Šie vaizdai gali būti įvairaus sudėtingumo, atsižvelgiant į vartotojo poreikius. Pavyzdžiui, kai kurie vartotojai gali pasirinkti sukurti vieną vaizdą, o kitiems gali prireikti sudėtingesnių kūrinių, pvz., kelių figūrų, sąveikaujančių scenoje, arba pridėti sudėtingų detalių, tokių kaip šešėliai ir apšvietimo efektai.

Šių dirbtinio intelekto sukurtų netikrų istorinių nuotraukų sukūrimas paskatino diskusijas apie jų autentiškumą ir galimą su jomis susijusią riziką. Kai kas teigia, kad šios nuotraukos naudojamos siekiant iškreipti tiesą apie praeities įvykius arba paskleisti melagingą informaciją; tačiau yra ir manančių, kad šios DI sukurtos nuotraukos galėtų suteikti vertingų įžvalgų apie mūsų supratimą apie praeities įvykius, leisdamos mums atkurti akimirkas, kurių kitu atveju negalėtume pasiekti.

 

Galiausiai dirbtinio intelekto sukurtos netikros istorinės nuotraukos pateikia įdomų atvejo tyrimą, kaip technologijos pavers mūsų ateities supratimą apie praeitį. Belieka išsiaiškinti, kokią įtaką šie vaizdai turės mūsų kolektyvinei atminčiai ir kaip jie formuos mūsų ateities požiūrį į istorinius įvykius.

Kas lemia šių nuotraukų populiarumą?

Didėjantį dirbtinio intelekto sukurtų netikrų istorinių nuotraukų populiarumą lėmė daug veiksnių. Žmones traukia šių vaizdų kūrybiškumas ir naujoviškumas, leidžiantis jiems unikaliai sukelti nostalgiją. Šių nuotraukų technologija taip pat yra svarbus veiksnys, nes naudojant pažangias DI technologijas, pvz., gilųjį mokymąsi ir neuroninius tinklus, galima sukurti tikroviškus vaizdus.

Be to, yra įvairių tokio tipo vaizdų pritaikymo meno, žiniasklaidos ir rinkodaros srityse. Menininkai naudojo šias nuotraukas kurdami naujus darbus, kurie iššaukia mūsų idėjas apie tai, kas yra tikra, ar ne. Reklamuotojai taip pat pasinaudojo šios technologijos pranašumais, kurdami patrauklias kampanijas, kurios žavi žiūrovų vaizduotę.

 

 

Pasakojimas yra dar vienas svarbus elementas, skatinantis šių paveikslėlių naudojimą; naudodami tikroviškai atrodančius skirtingų laikotarpių vaizdus, žmonės gali įdomiai tyrinėti praeities temas. Tai leidžia naudotojams dalytis istorijomis su didesne auditorija, kuri gali mėgautis pramoginiu turiniu ir tuo pat metu kelti diskusijas.

Kitas svarbus veiksnys, skatinantis šių nuotraukų populiarumą, yra tai, kad daugelis žmonių yra labai patiklūs, kai kalbama apie istorinį turinį, ir jie „suvalgys“ bet kokią informaciją, pvz. apie ypač milžinišką arklį. Nėra jokių istorinių įrodymų, rodančių ar net patvirtinančių milžiniškų arklių egzistavimą.

Apibendrinant galima teigti, kad augantis dirbtinio intelekto sukurtų netikrų istorinių nuotraukų populiarumas yra prasmingas, įvertinus visus susijusius veiksnius – nuo jų kūrybiškumo ir technologinių galimybių iki galimo panaudojimo pasakojimui. Kadangi prieiga prie šios technologijos ir toliau didėja, galime tikėtis, kad ateityje ji dar labiau pakeis mūsų požiūrį į praeitį.

Dirbtinio intelekto sukurtų netikrų istorinių nuotraukų potencialas yra įdomus ir žavi interneto vartotojus. Naudodami generatyvius priešpriešinius tinklus (GAN), žmonės dabar gali tyrinėti garsias figūras ir žymius praeities įvykius, taip pat prikelti išnykusias būtybes ir seniai prarastus artefaktus.

 

 

Šie tikroviški DI sukurti vaizdai leidžia mums suprasti, kas turėjo būti praėjusiais laikais – tai, ko negalima padaryti be gyvų egzempliorių ar gerai išsilaikiusių iškastinių liekanų. Vis daugiau žmonių suvokia šią technologiją, jos potencialas atkurti istorines akimirkas tampa vis akivaizdesnis ir atveria naują galimybių pasaulį, kaip galime patirti savo praeitį.

Galima rizika

Kai dirbtinio intelekto sukurtos netikros istorinės nuotraukos tampa vis populiaresnės, išryškėjo tam tikra rizika. Šios nuotraukos gali būti lengvai naudojamos piktnaudžiavimo tikslais, pavyzdžiui, melagingoms naujienoms ir propagandai, taip pat gali būti manipuliuojama viešąja nuomone ir diskredituojami asmenys ar grupės.

DI sukurtų nuotraukų naudojimas kaip įrodymas teismo bylose gali sukelti painiavą ir žmonių nepasitikėjimą. Gali būti, kad šie vaizdai gali būti naudojami melagingiems teiginiams apie įvykį ar asmens veiksmus, kurie apsunkintų tiesos išaiškinimą. Be to, kuriant šiuos vaizdus taip pat gali likti atvira galimybė sukurti „klaidingus prisiminimus“, kuriais būtų galima manipuliuoti ar apgauti žmones.

 

 

Tokių nuotraukų pasekmės yra toli siekiančios. Jos gali formuoti mūsų ateities supratimą apie praeitį, apsunkindami atskirti, kas tikra, nuo to, kas netikra. Tai gali nulemti pasitikėjimo tarp žmonių ir organizacijų žlugimą, taip pat bendrą mūsų realybės jausmo eroziją. Be to, šie vaizdai gali turėti įtakos mūsų požiūriui į įvykius, kurie įvyko seniai, o tai gali turėti didelės įtakos mūsų šiandieniniams sprendimams ir įsitikinimams.

Apskritai, nors dirbtinio intelekto sukurtos netikros istorinės nuotraukos turi didelį potencialą, svarbu, kad naudojant šią technologiją būtų atsižvelgta į etinius aspektus. Tai apima užtikrinimą, kad būtų įdiegtos apsaugos priemonės, kad šiais vaizdais nebūtų galima manipuliuoti ar naudoti piktybiniais tikslais; priešingu atveju jie rizikuoja pakenkti tiek asmens reputacijai, tiek visuomenei apskritai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(4)
(5)

Komentarai ()