Karšti įvykiai Vilniuje. Skelbiama netikėta ataka. „Tai įvyko pirmą kartą Lietuvoje“  ()

Lietuvos nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) vadovas Liudas Ališauskas sako, kad sekmadienį fiksuotos kibernetinės atakos – pirmas kartas, kai nusikaltėliai įsilaužė į garso sistemas ir pakeitė muzikos transliacijos turinį dezinformacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Žiūrint į visus incidentus – taip, tai yra pirmas kartas, kai įsibrauta į garso sistemas. Jeigu kalbame apie dezinformaciją, tai turėjome tokių atvejų, bet kalba eina apie visokias svetaines kur yra statinis turinys, pateikiamas kaip dezinformacija. Tai, kad buvo įsibrauta į garso sistemas, buvo pirmas kartas“, – spaudos konferencijoje pirmadienį kalbėjo L. Ališauskas.

NKSC vadovas dezinformacinių žinučių turinio nekomentuoja. Jo teigimu, šiuo metu centras aiškinasi, kaip šios atakos buvo įvykdytos.

„Apie patį dezinformacijos turinį mes nekomentuosime, ne mūsų atsakomybės riba, mes fokusuojamės į tai, kaip nusikaltėliams tai pavyko padaryti, šiuo metu vyksta tyrimas. Atsakant, turinio negalime komentuoti, esu tikras, kad vėliau atsakingos institucijos pakomentuos patį turinį ir galimą žalą to turinio. Mūsų komanda šiuo metu dirba aiškinantis, kaip pavyko nusikaltėliams įsibrauti į garso sistemas“, – teigė L. Ališauskas.

Anot L. Ališausko, kas šių atakų iniciatoriai, dar nėra išaiškinta. Visgi, pasak NKSC vadovo, nusikaltėliai numanomi.

„Negaliu dar komentuoti, bet staigmenos nebus. Tikėtina, kad tai, kas stovi už šito incidento yra mums stipriai nujaučiami. Bet palaukime kantriai ir bus pasidalinta informacija“, – pažymėjo NKSC vadovas.

„Turiu tik pasidžiaugti, kad šitas incidentas buvo greitai sustabdytas dėka sąmoningų Lietuvos piliečių, kurie pastebėjo, pranešė ir šios dvi organizacijos pakankamai greitai išjungė garsą“, – teigė L. Ališauskas.

 

Sekmadienį Lietuvoje fiksuotos dvi kibernetinės atakos, susijusios su muzikos transliacijomis.

Pasak NKSC, vienas incidentas įvyko regioninėje radijo stotyje, kitas – mieste veikiančiame prekybos centre. Abiejų incidentų metu buvo sutrikdyta trečiųjų šalių internetu teikiama muzikos transliacijos paslauga, kai pakeitus originalų grojaraštį vietoj jo buvo pradėta transliuoti su dezinformacija susijusi informacija.

Kaip skelbia NKSC, abu atvejai buvo greitai pastebėti, o nelegalios transliacijos – nutrauktos.

NKSC praneša toliau atliekanti išsamų kibernetinių incidentų tyrimą, siekiant išsiaiškinti, kokiu būdu buvo įsilaužta ir pakeistas transliacijų turinys. Apie įvykius informuota Lietuvos policija ir kitos atsakingos institucijos.

 

Kol tyrimas nėra baigtas, visoms organizacijoms, kurios viešose erdvėse naudojasi internetu teikiama trečiųjų šalių muzikos transliacijos paslauga, rekomenduojama imtis papildomų kibernetinio saugumo priemonių: pakeisti naudojamų įrenginių gamyklinius slaptažodžius ir apriboti viešą įrenginių matomumą.

Taip pat reikėtų atidžiau stebėti transliuojamą turinį ir būti pasirengusiems nedelsiant stabdyti transliacijas, jeigu įvyktų neteisėti turinio pakeitimai. Apie pastebėtus incidentus organizacijų atstovai ir pavieniai piliečiai turėtų nedelsiant pranešti Lietuvos policijai ir NKSC.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: ELTA
ELTA
Autoriai: Viktorija Smirnovaitė
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()