IEEE patvirtino Li-Fi standartą 802.11bb — jis 100 kartų spartesnis nei Wi-Fi  ()

Nekomercinė elektrotechnikos ir radioelektronikos inžinierių asociacija (IEEE) naują belaidžio ryšio, paremto optiniu informacijos perdavimu — LiFi (Light Fidelity) — standartą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Standarto paskelbimo laukė gamintojai, jau besistengiantys diegti Li-Fi sistemas — tai paspartins naujos duomenų perdavimo technologijos vystymą ir diegimą. Li-Fi siūlo ne tik 100 kartų spartesnį už Wi-Fi duomenų perdavimą, bet ir užtikriną aukštą saugumo lygį.

Li-Fi technologijoje informacija perduodama ne radijo bangomis, o įprastų šviesos diodų lempų mirgėjimu optiniame diapazone. Imtuvai fotonus konvertuoja į informaciją. Naudotojai mirgėjimo nepastebi, nes jie vyksta daugiau nei 60 Hz dažniu ir žmogaus akys jo nebeišskiria. Li-Fi duomenys perduodami 100 kartų sparčiau nei Wi-Fi, ir sparta siekia 224 Gb/s.

Šviesos naudojimo vietoje radijo bangų idėją seniai Li-Fi, šalininkai, tarp kurių pureLiFi, Fraunhofer HHI ir Light Communications 802.11bb Task Group. Manoma, kad Li-Fi užtikrina spartų ir patikimą belaidį ryšį, beprecedentiškai saugesnį už įprastas technologijas, tokias, kai Wi-Fi ir 5G.

Technologiją tobulinančios kompanijos, pavyzdžiui, pureLiFi, Fraunhofer HHI ir Philips, integravo Li-Fi įrangą įprastose namų ir biurų apšvietimo sistemose, o kai kurios kompanijos siūlo duomenims perduoti panaudoti gatvės žibintus, automobilių šviesas ir stop signalus. Taip siūloma užtikrinti išmanių automobilių tarpusavio „bendravimą“. Dabar, kai išleistas naujas standartas, viliamasi, kad pavyks Li-Fi suderinti su Wi-Fi.

 

Žinoma, Li-Fi įprastų alternatyvų — Wi-Fi, 5G ir laidiniai tinklai. Radiobangos akivaizdžiai pranašesnės, perduodant dideliais atstumais ir per nepermatomus objektus. Tiesa, kai kada šie pranašumai virsta trūkumais.

Li-Fi pranašumas ne tik didelis pralaidumas, bet ir veikimas optiniame spektre. Taip technologija užtikrina patikimesnį ir stabilesnį duomenų perdavimą su mažiau vėlinimo ir trikdžių. Li-Fi šviesa nesklinda per sienas, kaip Wi-Fi, dėl to mažesnė trikdžių, pasiklausymo ir duomenų perėmimo rizika. Dar vienas pranašumas, lyginant su Wi-Fi ir 5G — galimybė dirbti ten, kur radiotinklai jau perkrauti. Technologija užtikrins galingą ir stabilų signalą, pavyzdžiui, tuneliuose.

 

Atsiradus IEEE 802.11bb standartui, gamintojai gali būti užtikrinti technologijos ateitimi ir plačiai ją diegti. Pavyzdžiui, viena iš Li-Fi diegimo pionierių, pureLiFi kompanija, jau sukūrė modulį Light Antenna ONE, skirtą integruoti į prijungtus prietaisus. Komponentas tėra 14,5 mm dydžio, ir OEM gamintojai jau gali jį vertinti ir išbandyti. Tikimasi, kad greitai pasirodys daug Li-Fipalaikančių prietaisų — dar iki Mobile World Congress parodos 2024 metų vasarį.





(10)
(0)
(10)

Komentarai ()