Prasideda pasaulinė dvikova. „Twitter“ su Musku gavo labai rimtą priešą  ()

„Freedom Finance“ investavimo tyrimų vadovas Maksim Manturov komentuoja, kaip keičiasi investavimo aplinka po to, kai „Meta“ paleido „Twitter“ konkurentą „Threads“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo Elono Musko perėmimo „Twitter“ išgyvena tam tikrą turbulenciją. „Twitter“ akcijų kaina taip pat kenčia. Kokia yra „Twitter“ ateitis, rinkoje pasirodžius naujajam „Threads“?

Atėjęs į valdžią „Twitter“ Elonas Muskas padarė daug pakeitimų įmonėje, įskaitant aukščiausios vadovybės pertvarkymą, didžiulius atleidimus ir rimtus platformos moderavimo politikos pakeitimus. Šie pokyčiai buvo sutikti nevienodomis reakcijomis – vieni vartotojai gyrė E.Muską už jo įsipareigojimą laisvai kalbai, o kiti kritikavo jį už tai, kaip jis elgiasi su įmone.

Gali būti, kad situacija „Twitter“ ilgainiui nurims. E.Muskas teigė norįs, kad „Twitter“ taptų skaidresnė platforma, ir galbūt jam pavyks pasiekti šį tikslą.

Kalbant apie „Twitter“ akcijų kainą, bendrovė tapo privačia ir pasitraukė iš akcijų rinkos po to, kai E.Muskas perėmė valdymą. Pats E.Muskas skaičiuoja ir sako, kad, nusipirkęs įmonę už 44 mlrd. JAV dolerių, prarado 20 mlrd. dolerių. Tai galėjo lemti daugybė veiksnių, įskaitant netikrumą dėl E. Musko planų bendrovėje ir neseniai įvykusių atleidimų. Gali būti, kad „Twitter“ akcijų kaina trumpuoju laikotarpiu ir toliau mažės, tačiau ji gali atsigauti, jei E.Muskui pavyks išspręsti bendrovės problemas.

„Meta Threads“ paleidimas gali būti „Twitter“ ateities problema. „Threads“ yra nauja platforma iš „Meta“, anksčiau žinomos kaip „Facebook“, kuri leidžia vartotojams kurti ir dalytis ilgesnės formos turiniu, panašiu į „Twitter“. Prie galimos „Threads“ sėkmės prisideda daug didesnė „Meta“ vartotojų bazė. 2023 m. duomenimis, „Meta“ turi daugiau nei 2,9 milijardo aktyvių vartotojų, o „Twitter“ – 330 milijonų aktyvių vartotojų. Tai reiškia, kad „Meta Threads“ gali pasiekti daug didesnę auditoriją nei „Twitter“.

Nors „Meta Threads“ vis dar yra pradiniame etape, tai, kad per 24 valandas ji buvo atsisiųsta ir užregistruota 30 mln. kartų - kas padaro ją greičiausiai atsisiunčiama programėlė istorijoje - yra stiprioji jos pusė. M.Zuckerbergas neseniai paskelbė, kad „Threads“ jau pasiekė 70 milijonų vartotojų, o tai viršijo visus lūkesčius. Kalbant apie kontekstą, „ChatGPT“ per du mėnesius pasiekė 100 milijonų vartotojų. Taigi „Threads“ dabar yra greičiausiai populiarėjanti programa istorijoje ir tai yra pakankamai tvirta tezė. Tik laikas parodys, kaip „Meta Threads“ paleidimas paveiks „Twitter“ ateitį.

„Meta“ akcijos sugebėjo gana gerai atsigauti – su „Threads“ investuotojai dabar vėl mato didelį potencialą ir nori pasipelnyti iš ažiotažo. Tačiau ekspertai mano, kad akcijų kaina artimiausiu metu bus stabili, nors didelio pelno ir neduos. Kodėl?

 

„Meta“ akcijų kainos stabilumą artimiausiu metu galima paaiškinti keliais veiksniais.

Pirma, po pradinio tvirto atsigavimo ir beveik 150% augimo po rinkos nuosmukio, investuotojai dabar atsargesni dėl galimos grąžos. Dėl pastarojo „Meta“ rinkos nepastovumo investuotojai mažiau vengia rizikuoti, todėl jie buvo priversti laukti ir stebėti. Jie gali norėti laikyti savo akcijas, o ne aktyviai pirkti ir parduoti. Tokį atsargų požiūrį lemia noras išvengti bet kokių galimų nuostolių ir gauti naudos iš ilgalaikio „Meta“ augimo tvarumo.

Antra, ažiotažas dėl „Threads“, naujo „Meta“ produkto, galėjo sukelti trumpalaikį jaudulį ir padidinti investuotojų susidomėjimą. „Threads“ buvo reklamuojamas kaip potencialus įmonės pranašumas, nes jo tikslas – pakeisti bendravimą ir virtualios realybės patirtį. Tačiau „Meta“ turi pademonstruoti apčiuopiamą augimą ir pelningumą, kad išlaikytų tvarią vertę ilgalaikėje perspektyvoje. Tai gali užtrukti, nes naujosios platformos sėkmė ir įgyvendinimas vis dar neaiškūs. Investuotojai gali laukti, kol pamatys, kaip „Meta“ gali užsidirbti pinigų iš produkto ir ar tai gali lemti tvarų pajamų augimą.

 

Trečia, rinkos jėgos ir išorės veiksniai taip pat gali prisidėti prie akcijų kainų stabilumo. Ekonominės sąlygos, pramonės tendencijos ir reguliavimo pokyčiai gali turėti įtakos bendrovės akcijų kainų pokyčiams. Jei šie veiksniai artimiausiu metu pasirodys gana stabilūs, tikimasi, kad tai turės įtakos „Meta“ akcijų kainai.

Ekspertai mano, kad bendra „Meta“ akcijų tendencija artimiausiu metu greičiausiai išliks stabili, be reikšmingo pakilimo. Tolesni „Meta“ įvykiai ir pranešimai apie augimo ir pelningumo srautus bei išorės rinkos sąlygas gali turėti įtakos investuotojų nuotaikai, taigi ir akcijų kainai.

„Threads“ Europoje šiuo metu nėra ir neaišku, ar tai greitai pasikeis. Nepaisant to, ar rinka, kurioje yra „Threads“, yra pakankamai didelė, kad investuotojų požiūriu būtų galima investuoti į „Threads“?

Galimas rinkos, kurioje veikia „Threads“, dydis yra lemiamas veiksnys investuotojams sprendžiant, ar investuoti į produktą. Taip pat svarbu įvertinti bendrą produkto rinkos potencialą. Numatoma, kad bendros pajamos socialinės žiniasklaidos rinkoje 2022 m. pasieks 124,6 mlrd. JAV dolerių. Tikimasi, kad bendros pajamos padidės 6,86 % (CAGR 2022–2027 m.), todėl iki 2027 m. rinkos dydis sieks 183,1 mlrd. dolerių, o tai atrodo gana patraukliai.

 

Investuotojai paprastai ieško rinkų, kurios siūlo dideles augimo galimybes ir didelę klientų bazę, kad maksimaliai padidintų savo potencialią grąžą. Rinkos dydis gali nulemti produkto ar paslaugos mastelį ir pajamų potencialą. Jei „Threads“ yra tik ribotoje rinkoje, tai gali turėti įtakos jos gebėjimui gauti didelių pajamų ir pritraukti didelę vartotojų bazę.

Jei rinka, kurioje siūlomas „Threads“, yra pakankamai didelė, tai gali būti patraukli investavimo galimybė. Didelė rinka siūlo reikšmingą pajamų ir pelningumo augimo potencialą, o tai labai svarbu investuotojams, ieškantiems grąžos iš savo investicijų. Tačiau jei rinka yra santykinai maža arba prisotinta, „Threads“ augimo potencialas gali būti ribotas, o tai gali turėti įtakos investuotojų susidomėjimui ir „Meta“ akcijų kainai.

Galiausiai sprendimas investuoti į „Threads“ iš investuotojo perspektyvos priklauso nuo kruopštaus rinkos dydžio, augimo potencialo, konkurencinės aplinkos ir „Meta“ gebėjimo įsiskverbti į tą rinką ir sėkmingai joje veikti. Taip pat svarbu apsvarstyti visus būsimus plėtros planus arba galimas reguliavimo kliūtis, kurios gali turėti įtakos „Threads“ prieinamumui rinkoje.

Kokios rekomendacijos investuotojams – kaip elgtis, jei jau turite „Twitter“ akcijų? Kada verta investuoti į „Metą“?

 

Kaip minėta anksčiau, E.Muskui nusipirkus „Twitter“, bendrovė tapo privačia ir paliko akcijų rinką. Kalbant apie „Meta“, investicijas į įmonę reikia atidžiai apsvarstyti. „Meta“ yra pirmaujantis socialinis tinklas, turintis įvairų platformų portfelį, įskaitant „Facebook“, „Instagram“ ir „WhatsApp“. Svarstant apie investiciją į „Metą“, svarbu įvertinti jos konkurencinę padėtį, finansinius rezultatus ir augimo potencialą.

Vienas iš veiksnių, į kurį reikia atkreipti dėmesį, yra naujų „Meta“ iniciatyvų, tokių kaip „Meta Universe“, „Horizon Worlds“, „Project Cambria“ ir „Threads“, sėkmė ir priėmimas. Šios įmonės atspindi „Meta“ pastangas ieškoti naujų technologijų ir potencialiai paskatinti augimą ateityje. Stebėdami, kaip vystosi šios iniciatyvos ir koks jų poveikis pajamų generavimui, galite informuoti potencialius investuotojus.

Pasirinkimas, kada investuoti į „Meta“ ar kitas akcijas, yra sudėtinga užduotis ir priklauso nuo įvairių veiksnių, įskaitant rinkos sąlygas ir individualų rizikos toleranciją. Paprastai patartina laikytis ilgalaikio investavimo požiūrio, sutelkiant dėmesį į įmonės pagrindus ir jos gebėjimą užtikrinti tvarų augimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(4)
(-2)

Komentarai ()