Rusijos ataka smogė Lietuvos startuoliui  (1)

Automobilių įsigijimo platformos „Caramba.lt“ atstovai informavo Nacionalinį kibernetinio saugumo centrą (NKSC) dėl kibernetinio incidento – iš Rusijos atliktų bandymų atakuoti elektroninės prekybos platformą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Saugumas yra vienas iš svarbiausių mūsų veiklos prioritetų. Liepos 19 dienos vakarą pastebėjome, kad kelis kartus išaugo mūsų serverio apkrovos – sistemą buvo bandoma užtvindyti tūkstančiais kenkėjiškų užklausų iš Rusijos. Reagavome iškart, kad dešimtys tūkstančių užklausų būtų operatyviai aptiktos, apribotos ir blokuotos. Svetainės caramba.lt veikla nesutriko“, – sako Gediminas Dijokas, automobilių įsigijimo paslaugas teikiančios įmonės „Caramba.lt“ vadovas.

Šį incidentą startuolio kūrėjai vertina rimtai, todėl pranešė Nacionaliniam kibernetinio saugumo centrui. „Esame pasirengę bendradarbiauti, kad NKSC profesionalai caramba.lt atvejį galėtų įvertinti kartu su kitais incidentais, kurių, panašu, Lietuvoje pastaruoju metu padaugėjo“, – dėsto G. Dijokas.

Jo teigimu, nustatyta, jog prieš startuolį surengta DDoS (Distributed Denial of Service) tipo ataka, nukreipta prieš interneto svetainę, kuris naudoja HTTP (Hypertext Transfer Protocol) protokolą. Šio tipo ataka buvo siekiama perkrauti serverio resursus dideliu skaičiumi HTTP užklausų, kad svetainė taptų nepasiekiama tikriesiems caramba.lt lankytojams.

Per paskutinius 6 mėnesius veiklos automobilių prekybos platforma caramba.lt sulaukė apie 200 tūkst. naujų lankytojų, o per mėnesį pritraukiama apie 30 tūkst. naujų lankytojų. G. Dijokas svarsto, kad augantis lietuviško startuolio žinomumas, svetainės populiarumas ir pardavimai galėjo tapti viena iš priežasčių, kodėl caramba.lt tapo piktadarių iš Rusijos taikiniu. Anot vadovo, įmonės IT specialistams greitai pavyko identifikuoti IP adresus, iš kurių masiškai siųstos užklausos, taip pat patikrinta, kam priklauso adresai.

 

Platformoje naudojamos kibernetinio saugumo priemonės ir įrankiai IT specialistams leido atjungti atakuojančią šalį nuo svetainės. Tačiau tūkstančiai svetainės pasiūlymų liko pasiekiami tikriesiems vartotojams – automobilių pirkėjams.

Pernai startuolis „Caramba.lt“ pasiekė 0,3 mln. Eur pajamų, o per šešis šių metų mėnesius gauta 2,1 mln. Eur pajamų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(5)
(-3)

Komentarai (1)