Pasitikrinkite pašto dėžutę – jūsų „Gmail“ paskyros gali tuoj nelikti  (1)

Gali būti, kad jūsų elektroninio pašto dėžutėje neperskaitytas guli svarbus laiškas. „Google“ pranešė, kad keičia savo neaktyvių paskyrų politiką ir jau visai netrukus ištrins neaktyvias asmenines paskyras bei jų turinį, saugomą „Gmail“, „Docs“, „Drive“, „Google Photos“ ir kitose programose. Anot ekspertės, tokio sprendimo įmonė ėmėsi dėl su kibernetiniu saugumu susijusių priežasčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie pokytį informuoti visi

Trumpame politikos atnaujinimo pranešime „Google“ produktų valdymo viceprezidentė Ruth Kricheli įspėjo, kad neaktyvių asmeninių „Google“ paskyrų naudotojams nuo 2023 m. gruodžio mėnesio gali būti ištrintos paskyros ir jų turinys, saugomas „Gmail“, „Docs“, „Drive“, „Meet“, „Calendar“ ir „Google Photos“ programose. Neaktyvių paskyrų politika bus taikoma toms paskyroms, kurios nebuvo naudojamos arba prie kurių nebuvo prisijungta bent dvejus metus.

Naujausiais statistiniais duomenimis, aktyvių „Gmail“ naudotojų skaičius siekia 1,8 mlrd. Nors daugybė žmonių visame pasaulyje naudojasi „Google“ paslaugomis, bendrovės kuriamus saugos ir saugumo tinklaraščius skaito itin mažas procentas žmonių. Būtent tinklaraščiuose bei asmeniniais laiškais kiekvienam vartotojui „Google“ ir pranešė apie pastarąjį politikos atnaujinimą.

Pirmiausiai bus šalinamos „Gmail“ bei „Google Photos“ paskyros. „Google“ atstovai pabrėžė, kad gruodžio mėn. prasidėsiantis paskyrų ir turinio šalinimo procesas bus vykdomas lėtai ir atsargiai, apie tai visiems vartotojams pranešant iš anksto. Pavyzdžiui, pirmosios bus trinamos tokios paskyros, kurios buvo sukurtos, bet taip niekada ir nenaudotos bei neturinčios jokio turinio.

Siekia užtikrinti saugumą

Justina Antropik, „Tele2“ skaitmeninių kanalų turinio vadovė, sako, kad toks sprendimas priimtas ne dėl noro atlaisvinti serverius, o dėl kylančių rizikų saugumui. Pasirodo, kad nenaudojamos paskyros yra daug labiau pažeidžiamos kibernetinėms grėsmėms, o tai gali turėti įtakos kitų susietų paskyrų saugumui.

„Neaktyvioms paskyroms neretai naudojami pakartotiniai arba seni slaptažodžiai, kurių pažeidimo rizika yra didesnė. Be to, senesnėse, nenaudojamose paskyrose rečiau įdiegtas dviejų žingsnių autentiškumo patvirtinimas. „Google“ vidinė analizė taip pat parodė, kad tikimybė, jog nenaudojamose paskyrose bus įdiegtas dviejų žingsnių autentifikavimas, yra bent 10 kartų mažesnė nei aktyvių paskyrų“, – sako J. Antropik.

Kaip išsaugoti paskyras?

 

Pasak ekspertės, jei turite tik vieną „Gmail“ arba „Google Photos“ paskyrą ir ja naudojotės per pastaruosius dvejus metus, jums daryti nieko nereikia. Jei turite kelias paskyras, kurios galėjo būti neaktyvios, jas galite apsaugoti prisijungdami bent kartą per dvejus metus ir atlikdami vieną iš kelių veiksmų.

„Jei norite aktyvinti retai naudojamą „Gmail“ paskyrą, turite perskaityti ten esančius laiškus ar išsiųsti bent vieną laišką pasirinktam adresatui. Taip pat galite iš neaktyvios paskyros vykdyti bent vieną „Google“ paiešką, peržiūrėti „YouTube“ įrašą ar atsisiųsti programą iš „Google Play“ parduotuvės – visos šios programos susijusios tarpusavyje ir aktyvuoja viena kitą“, – pataria J. Antropik.

 

Ką daryti, jei pamiršote savo turimas paskyras? Tam pasitelkti galite „Google“ paskyros atkūrimo metodą. Šiuo atveju reikia įvesti su atitinkama paskyra susietą atkūrimo el. pašto adresą arba telefono numerį. Į nurodytą el. pašto adresą arba telefoną „Google“ atsiųs atkūrimo patvirtinimo kodą ir pateiks informaciją apie visas su jais susijusias paskyras. Atkūrus paskyrą, rekomenduojama atnaujinti jos slaptažodį bei nustatymuose įgalinti dviejų žingsnių autentifikavimo patvirtinimą, kad paskyra būtų apsaugota ateityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(4)
(3)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: