Išmetate arba atiduodate telefoną ar išmanų laikrodį? Įsitikinkite, kad jūsų duomenys saugūs  ()

Šiuo metu daugybė elektronikos prietaisų – telefonai, planšetės, laikrodžiai, o ir kai kurie buitiniai prietaisai – kaupia naudotojų duomenis arba reikia prie jų prisijungti suvedus vardą ir slaptažodį. Kas nutinka su duomenimis, kai tokie prietaisai sugenda arba tampa mums nebereikalingi ir kai juos išmetame? Kaip tokiais atvejais apsaugoti savo duomenis? Atsako kibernetinio saugumo ir elektronikos specialistai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Elektronikos prietaisų vartotojų duomenų saugumas yra ypač svarbus ir turėtų būti atsižvelgiama į tam tikrus veiksmus, kai prietaisai sugenda, tampa nereikalingi arba bandoma jais atsikratyti. Yra keletas žingsnių, kuriuos mūsų specialistai rekomenduoja atlikti, jeigu norite apsaugoti savo duomenis“,  – sako IT paslaugų įmonės „Heximus“ vadovė Giedrė Ruginytė-Čepienė ir išvardija svarbiausius punktus, kuriuos reikėtų įsidėmėti.

  1. Atsijungimas nuo paskyros. Prieš išmetant arba atiduodant prietaisą, pirmas ir svarbiausias žingsnis yra atsijungti nuo visų susietų paskyrų (pvz., el. pašto, socialinių tinklų, „cloud“ paslaugų). Tai padės išvengti neautorizuotos prieigos prie jūsų duomenų.
  2. Duomenų atsarginė kopija. Prieš ištrindami duomenis arba atsikratydami prietaisu, atlikite atsarginę duomenų kopiją. Ji gali būti išsaugoma kompiuteryje, debesyje arba kitame įrenginyje. Tai užtikrins, kad jūsų svarbūs duomenys nebus prarasti.
  3. Duomenų ištrynimas. Patikrinkite prietaiso nustatymus arba gamintojo instrukciją, kaip atlikti duomenų ištrynimą. Kiekvienas prietaisas gali turėti skirtingus būdus, kaip ištrinti duomenis ir atstatyti gamyklinius nustatymus.
  4. Fizinis įrenginio saugojimas. Jei nusprendėte išsaugoti ar parduoti prietaisą, geriausia jį saugoti saugioje vietoje, kuri būtų nepasiekiama kitiems asmenims. Jei planuojate parduoti, visada rekomenduojama išvalyti duomenis ir atstatyti prietaiso gamyklinius nustatymus.
  5. Įrenginių atjungimas nuo kitų. Jei prietaisas (pvz., laikrodis) yra susijungęs su kitais įrenginiais (pvz., telefonu), prieš atsikratant vieno iš jų, geriausia atjungti susietąjį prietaisą nuo pagrindinio. Taip pat patikrinkite, ar susijungimo duomenys ir leidimai yra pašalinti.
  6. Fizinis sunaikinimas. Jei esate tikri, kad prietaisas nebebus naudojamas ir jame nebelieka jokių jums svarbių duomenų, galite pasirinkti prietaiso fizinį sunaikinimą. Tai gali būti ypač naudinga tada, kai jūsų duomenų saugumas yra itin svarbus.

Saugumui užtikrinti – keli patarimai

„Visada būkite budrūs dėl savo asmeninių duomenų saugumo ir atidžiai sekite gamintojo nurodymus dėl prietaiso priežiūros, sunaikinimo, saugojimo arba pardavimo“, – priduria G. Ruginytė-Čepienė ir dalijasi dar keliais naudingais patarimais.

Slaptažodžių keitimas. Po to, kai atsijungėte nuo paskyros ir pasidarėte duomenų atsarginę kopiją, rekomenduojama pakeisti slaptažodžius susietoms paskyroms. Tai padės apsisaugoti nuo neleistinos prieigos.

Duomenų šifravimas. Jei jūsų prietaise yra jautrių duomenų, verta apsvarstyti duomenų šifravimą. Tai užtikrins, kad net jei prietaisas pateks į nepageidaujamas rankas, duomenys bus saugūs.

Programinės įrangos atnaujinimai. Prieš atsikratydami prietaiso, įsitikinkite, kad visos programinės įrangos atnaujinimai yra atlikti. Tai padės užtikrinti gerą prietaiso veikimą ir saugumą.

Išvalymas prieš pardavimą/perdavimą. Jei planuojate parduoti elektronikos prietaisą, rekomenduojama jį išvalyti, net nuvalyti nuo jo asmeninius pirštų antspaudus.

 

Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos direktorė Veronika Masalienė pažymi, kad tinkamai pasirūpinę nebenaudojamais elektronikos prietaisais, apsaugosime ne tik savo duomenis, bet ir aplinką.

„Bet kur išmesti elektronikos prietaisai irdami į aplinką gali paskleisti medžiagų, kurios kenkia žmonėms, gyvūnams, augalams. Todėl nebereikalingų telefonų, laikrodžių ir kitų elektronikos prietaisų bei baterijų vieta – ne mišrių atliekų konteineris, o specialios talpos, kurias galima rasti kone bet kuriame prekybos centre ar biure. Iš talpų elektronika keliauja pas licencijuotus atliekų tvarkytojus, kurie ją sutvarko pagal aukščiausius standartus. Beje, jeigu prietaisas yra tinkamas pakartotiniam naudojimui, atliekų tvarkytojai taip pat pasirūpina duomenų pašalinimu bei saugumu. Be to, elektronikos atliekose yra ir vertingų medžiagų – aukso, sidabro, vario bei kitų. Jeigu elektronikos atliekos patenka pas teisėtus atliekų tvarkytojus, šias medžiagas galima atgauti, panaudoti naujiems gaminiams ir taip sutaupyti vertingų gamtos išteklių bei prisidėti prie aplinkos taršos mažinimo“, – teigia V. Masalienė.

Atliekų svoris – įspūdingas

 

Pasak V. Masalienės, skaičiuojama, kad šiemet elektronikos ir baterijų atliekos sudarys 61,3 mln. tonų – daugiau nei sveria Didžioji kinų siena, tačiau tik 17,4 proc. šių atliekų  bus tinkamai surinkta ir perdirbta. Todėl labai svarbu prisiimti asmeninę atsakomybę ir dėti pastangas, kad kuo daugiau mums nebereikalingų prietaisų būtų panaudota pakartotinai ar perdirbta.

Informaciją, kur ir kaip priduoti nebereikalingas baterijas, akumuliatorius, kitą seną elektros ir elektronikos įrangą ar buitinę techniką, arba užsiregistruoti, kad ji būtų nemokamai išvežta, galima „Man rūpi rytojus“ svetainėje www.manrupirytojus.lt.

Elektronikos, baterijų ir akumuliatorių atliekos taip pat renkamos kasmet visoje Lietuvoje, įvairiose šalies ugdymo ir švietimo įstaigose, bendruomenėse ir įmonėse  vykdomo aplinkosauginio projekto „Mes rūšiuojam“ metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()