KTU dirbtinio intelekto studentas: esu tikras, kad DI žmonijai atneš daugiau gero nei blogo  ()

Dirbtinis intelektas (DI) – bene svarbiausia ateities technologija. Tuo įsitikinęs Kauno technologijos universiteto (KTU) antrakursis Ugnius Stašaitis. DI susidomėjęs dar vaikystėje žaisdamas kompiuterinius žaidimus bei skaitydamas apie jų dizainą, šiandien vaikinas ne tik studijuoja šią sritį, bet ir žavisi DI modelių galimybe imituoti žmogaus gebėjimus ar juos net pranokti: „Stebiuosi šios technologijos pažanga, kasdien didėjančiomis galimybėmis“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

KTU Dirbtinio intelekto studijų programoje studijuojantis Ugnius tikina, kad DI tikrai nėra vien informatikos šaka – jis paliečia įvairias filosofines bei socialines problemas, verčia susimąstyti apie etines ir moralines vertybes.

„Nors šiuo metu apie DI technologijas vyrauja įvairios nuomonės, aš manau, kad DI žmonijai atneš daugiau gero nei blogo, todėl verta skatinti apgalvotą šios technologijos vystymą. Nesunku pamatyti, kad ilgainiui DI taps nepamainoma kiekvieno mūsų kasdienybės dalimi. Tam tikra prasme – jau dabar yra tapęs. Todėl norėčiau būti ne vien DI naudotojas, bet gebėti ir jį kurti“, – sako KTU Informatikos fakulteto studentas.

Studijų pasirinkimu buvo užtikrintas

Rimčiau gilintis į DI sritį U. Stašaitis pradėjo dvyliktoje klasėje, kai dabartinio DI bumo pradžioje buvo pristatyti tuo metu pažangiausi naujos kartos nuotraukų generavimo modeliai (DALL·E 2, „Google Imagen“).

Šios DI paremtos programos man paliko labai stiprų įspūdį ir paskatino pradėti domėtis DI sritimi. Baigęs mokyklą buvau tvirtai apsisprendęs, kad norėsiu studijuoti informatiką. Taigi, kai rinkausi informatikos studijų kryptį, pasirinkau būtent dirbtinio intelekto studijų programą“, – teigia studentas.

Kauną Ugnius pasirinko dėl dviejų priežasčių. Pirmiausia, jis rėmėsi mokytojų ir pažįstamų patirtimi – ji rodė, jog Lietuvoje, būtent informatikos srityje, KTU specialistus paruošia stipriausiai. Antroji priežastis buvo ta, kad Kaunas, kaip miestas, jam pasirodė žymiai patrauklesnis nei Vilnius.

„Dažnai juokauju, kad lyginant su Vilniumi, Kaunas labiau primena kaimą nei miestą. Vis dėlto šį palyginimą reikėtų priimti teigiamai: Kaune ne taip jaučiasi didmiesčio šurmulys, daugiau žalumos, ramybės. Dabar jau remdamasis savo patirtimi galiu teigti, kad Kaune taip pat žymiai tvarkingiau vyksta eismas, o ir vairuotojai atrodo labiau tolerantiški dar važinėjančiam su klevo lapu“, – sako vaikinas.

Žinias ir įgūdžius gilina specializuotos ugdymo programos veiklose

Praėjusiais metais KTU savo studentams pirmą kartą siūlė rinktis naują specializuotą ugdymo programą „SKILLed AI“. Programa skirta visų universiteto fakultetų studentams, norintiems gilintis į DI paskirtį, naudojimo galimybes, naudą. „SKILLed AI“ tikslas – paruošti DI srities specialistus, turinčius mokslinių darbų rengimo patirties.

 

„Sužinojęs apie naujai sukurtą „SKILLed AI“ papildomo ugdymo programą, skirtą DI besidomintiems studentams, nepraleidau progos prie jos prisijungti. Praėjusį pusmetį dažnai dalyvavome įvairiose įdomiose formaliose bei neformaliose veiklose. Turime labai draugišką ir aktyvią programos koordinatorę, kuriai visuomet galima pasiūlyti idėjų. Negaliu skųstis ir dosnia programos suteikiama stipendija“, – sako U. Stašaitis.

Pirmąjį programos pusmetį studentams buvo suteiktos galimybės išklausyti papildomas įvairių DI srities specialistų paskaitas – tiek iš akademinės, tiek pramonės sričių. Taip pat lankėsi įmonės, kuri naudoja DI savo veikloje, patalpose, bendravo su specialistais, mezgė naujus ryšius.

„Užsiėmėme ir praktine veikla: susipažinome su DI srityje naudojama programine įranga, įrankiais bei DI veikimo principais. Programa labai naudinga tuo, jog jaučiuosi skatinamas pats savarankiškai tobulėti. Esant bendraminčių rate žymiai lengviau rasti motyvacijos pačiam mokytis“, – teigia KTU IF studentas.

 

Anot jo, „SKILLed AI“ programa taip pat reikalauja išsikelti ir vykdyti laisvai pasirenkamus asmeninius semestro bei metų tikslus.

„Negaliu nepaminėti ir neformalių programos veiklų. Semestro pradžioje, siekiant artimiau tarpusavyje susipažinti, susiorganizavome stalo žaidimų vakarą. Mokslo metų pabaigoje, kartu su „GIFTed“ programos nariais, gavome progą „pasižmonėti“, susirasti naujų draugų ir bendraminčių bei tiesiog smagiai praleisti laiką kelias dienas trukusioje stovykloje“, – pasakoja Ugnius.

Daugybė skirtingų laisvalaikio užsiėmimų

KTU IF studentas studijomis neapsiriboja – laisvu laiku užsiima 3D spausdinimu ir modeliavimu, elektronikos, robotikos veiklomis.

„Smagu parašyti programą kompiuteryje, tačiau daug smagiau sukurti ką nors, kas atlieka veiksmus ir realiame pasaulyje“, – tikina U. Stašaitis.

Vaikinas taip pat domisi moksliniais atradimais – ypač fizikos bei medicinos srityse. Be to, lanko šokių pamokas, žaidžia kompiuterinius žaidimus. Kartais skaito knygas, žiūri filmus.

„Šiaip esu žmogus, kuriam sunku nuolat užsiimti viena konkrečia veikla, todėl mėgstu gyvenime išbandyti įvairius dalykus: retkarčiais dažau miniatiūras ir konstruoju įvairius modeliukus, moku pilotuoti agronominį UAV (droną), mėgstu krapštytis prie savo automobilio“, – sako Ugnius.

 

Visai neseniai jis dvi savaites dalyvavo trumpalaikiame „Erasmus+“ projekte „Virtual reality marketing“ Austrijoje. Projekto tikslas buvo sukurti virtualia arba augmentuota realybe (kai realaus pasaulio vaizdas maišomas su virtualiu) paremtą programėlę.

„Vieni dalyviai dirbo Kremso miesto turizmo agentūrai, kiti - vienai didžiausių Austrijos vyninių. Kaip galima nuspėti iš projekto pavadinimo, programėlę kūrėme marketingo tikslais.

Projektas toli gražų nebuvo vien programavimas: mokėmės kaip reikia efektyviai kurti ir pateikti idėjas, ruošėme reklaminius pristatymus, marketingo strategijas, bandėme apskaičiuoti projekto sąmatą. Galiausiai turėjome kuo įmanoma geriau parduoti savo idėją ir pristatyti programėlės prototipą įmonių atstovams“, – pasakoja KTU IF antrakursis.

Šiandien jis atsimena ne tik projekto metu sukurtą programėlę, bet ir nuostabiai šalyje praleistą laiką: smagius vakarus su kitais projekto dalyviais, įspūdingus Austrijos senamiesčius bei kvapą gniaužiančius Alpių vaizdus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(3)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: