„Tai kelia katastrofišką pavojų.“ Istorinis įvykis. Ką nusprendė JK, JAV, ES, Australija ir Kinija  ()

JK, JAV, ES, Australijos ir Kinijos mokslininkai sutiko, kad dirbtinis intelektas gali kelti katastrofišką pavojų žmonijai ir būtina reguliuoti jo vystymąsi bei įvesti apribojimus šios technologijos naudojimui, kuri jau lemia žmonijos ateitį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinėje dirbtinio intelekto konferencijoje Jungtinėje Karalystėje susirinkę pirmaujančių pasaulio šalių atstovai paskelbė istorinį sprendimą.

Apie tai rašo „The Guardian“.

JK, JAV, ES, Australijos ir Kinijos mokslininkai sutiko, kad dirbtinis intelektas gali kelti katastrofišką pavojų žmonijai ir būtina reguliuoti jo vystymąsi bei įvesti apribojimus šios technologijos naudojimui, kuri jau lemia žmonijos ateitį.

Deklaracijos esmė – Pasaulinės dirbtinio intelekto agentūros (GAII) sukūrimas, kuri sujungs pirmaujančių šalių pastangas dirbtinio intelekto kūrimo srityje.

Agentūros tikslas – sukurti bendrus dirbtinio intelekto kūrimo ir naudojimo standartus, normas ir taisykles pasaulyje.

Tokio sprendimo priėmimas sukėlė prieštaringų reakcijų pasaulyje.

Jos šalininkai mano, kad tai žingsnis teisinga kryptimi, padėsiantis išvengti neigiamų dirbtinio intelekto vystymosi pasekmių, pvz., nedarbo grėsmės ir galimo žmogaus sukeltų nelaimių pavojaus dėl dirbtinio intelekto etikos standartų trūkumo.

Tačiau kritikai baiminasi, kad Pasaulinės dirbtinio intelekto agentūros sukūrimas gali apriboti mokslinių tyrimų ir inovacijų laisvę dirbtinio intelekto srityje. Jie taip pat reiškia susirūpinimą, kurios šalys dominuos šioje naujoje struktūroje ir kokių interesų bus siekiama.

 

Bet kuriuo atveju šis sprendimas atveria naują DI tyrimų ir plėtros erą.

Konferencijoje pažymėta, kad Pasaulinė dirbtinio intelekto agentūra galės užmegzti bendradarbiavimą tarp valstybių ir užtikrinti tvarų ir etišką šios technologijos plėtrą visos žmonijos labui.

Konferencijoje kalbėjo ir JAV milijardierius Elonas Muskas. Jis priminė apie „egzistencinę riziką“, kurią DI kelia žmonijai. Pasak jo, yra didesnė nei nulinė tikimybė, kad dirbtinis intelektas „nužudys mus visus“. Tačiau jis sutiko su tarptautinių darbo su DI taisyklių priėmimu ir išreiškė pasirengimą dalyvauti šiame procese.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()