Per metus beveik niekas nepasikeitė. 10 populiariausių slaptažodžių galima nulaužti per mažiau nei sekundę  (1)

„NordPass“ paskelbė 2023 m. 200 dažniausiai naudojamų slaptažodžių sąrašą ir nenuostabu, kad tik nedaugelis jų yra saugūs. Visus 10 populiariausių slaptažodžių galima nulaužti per mažiau nei sekundę naudojant paprastas brutalios jėgos priemones.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžioji dauguma kitų slaptažodžių ne ką geresni. Tik keli slaptažodžiai įsilaužėliui keltų problemų ilgiau nei sekundę, ir tik vienas iš jų – „theworldinyourhand“ – yra praktiškai neįveikiamas. Tai 173-iasis dažniausiai pasitaikantis slaptažodis, kurį atspėti brutalia jėga prireiktų šimtmečių.

Panašu, kad 2023 m., kaip ir ankstesniais metais, žmonės renkasi nuoseklias skaičių eilutes. Tokie pasirinkimai kaip „123“ (8 vieta), „1234“ (5 vieta), „12345“ (6 vieta), „123456“ (1 vieta), „12345678“ (3 vieta), „123456789“ (4 vieta) ir „1234567890“ (10 vieta) dominuoja pirmajame dešimtuke.

Žinoma, norėdami įtikti savo darbo IT administratoriui ir įvykdyti jo kvailas taisykles, kad slaptažodį turi sudaryti ne mažiau kaip aštuoni simboliai, kuriuos sudaro mažiausiai viena didžioji raidė, viena mažoji raidė ir vienas skaitmuo, visada galite naudoti „Aa123456“ (9 vieta).

Žodis „password“ užima septintąją vietą, o kadangi slaptažodžiai priklauso nuo didžiųjų raidžių, „Password“ su didžiąja „P“ vos nepateko į dešimtuką, užimdamas 15-ąją vietą. Mažąja raide rašoma versija dešimtuke pasirodo nuo 2020 m., o pernai laimėjo pirmąją vietą. Matyt, naujas paskyras kuriantys žmonės, atrodo, mano, kad šviesiai pilku šriftu langelyje esantis žodis yra pasiūlymas.

Antras pagal dažnumą slaptažodis šiais metais yra „admin“. Žinoma, „admin“, kaip visi žinome, yra numatytoji reikšmė daugelyje įrenginių, todėl galima teigti, kad tai pats paprasčiausias slaptažodis iš visų.

 

2023 m. sąraše yra keletas kiek netikėtų pavyzdžių. Į dešimtuką nepateko 11 numeriu pažymėtas slaptažodis „UNKNOWN“. Nors šis slaptažodis vis dar nėra labai saugus, tačiau bent jau jo išviliojimas trunka apie 11 minučių, o tai yra 11 minučių daugiau nei daugumoje sąrašo vietų.

Keista, kad „admin“ pabaigoje pridėjus „123“, jis tampa toks pat saugus kaip ir „UNKNOWN“. Be to, tarp žodžio ir skaičių įterpus simbolį „@“, įsilaužimo laikas pailgėja iki valandos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technews.lt
Technews.lt
Autoriai: Mindaugas Klumbis
(2)
(0)
(2)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: