Sukūrė dirbtinio intelekto įrankį, kuris leidžia klonuoti pop žvaigždžių balsus – pademonstravo kaip atkartoja vieną garsenybę (Video)  ()

„YouTube“ atskleidė dirbtinio intelekto įrankį, kuriuo vartotojai gali imituoti popžvaigždžių – tokių kaip Demi Lovato ir Johno Legendo – balsus, praneša BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Eksperimentinė funkcija, pavadinta „Dream Track“, leidžia vartotojams kurti trumpas dainas aprašant jų savybes, įskaitant teksto turinį ir nuotaiką.

Devyni atlikėjai leido programinei įrangai „klonuoti“ jų balsą, tarp jų Charli XCX, Troye Sivanas, T-Pain ir Sia.

Kol kas prieiga prie šio įrankio suteikta maždaug 100 JAV kūrėjų, kurie jį gali naudoti tik „YouTube Shorts“ – platformos, konkuruojančios su „TikTok“ – vaizdo įrašams įgarsinti.

Bendrovė paskelbė du pavyzdinius vaizdo įrašus, sukurtus naudojant „Dream Track“, kuriuose pateikiamos neblogos, bet, anot BBC, akivaizdžiai prastesnės Charlie Puth ir T-Pain imitacijos.

C. Puth kūrinys buvo sukurtas pagal užklausą: a ballad about how opposites attract, upbeat acoustic (liet. „baladė apie tai, kaip priešingybės traukia, nuotaikinga, akustinė“).

Rezultatas primena žemos kokybės MP3, pilną trikdžių. Tačiau kūrinys yra būdingas C. Puth R&B stiliaus popmuzikos hitams, o dainų žodžiai, nors ir banalūs, tinka šiam stiliui: „Baby, we've got nothing in common / But I know I'm what you've been wanting“.

Tinklaraščio pranešime „YouTube“ muzikos skyriaus vadovas teigė, kad ši priemonė skirta „išbandyti, mokytis, gauti atsiliepimų ir išgirsti idėjų“ iš atlikėjų ir žiūrovų.

„Šiame pradiniame etape eksperimentas skirtas padėti ištirti, kaip ši technologija galėtų būti naudojama siekiant sukurti gilesnius ryšius tarp atlikėjų ir kūrėjų, o galiausiai ir jų gerbėjų“, – sakė Lyoras Cohenas, anksčiau padėjęs pradėti tokių atlikėjų kaip „Run-DMC“ ir „Beastie Boys“ karjerą.

Ši iniciatyva pradėta praėjus vos 24 valandoms po to, kai „YouTube“ paskelbė, kad pradės įspėti žiūrovus, kai jie žiūri vaizdo įrašą, sukurtą naudojant dirbtinį intelektą.

 

„Google“ priklausanti bendrovė taip pat sakė, kad leis žmonėms prašyti pašalinti vaizdo įrašus, kuriuose dirbtinis intelektas naudojamas identifikuojamam asmeniui imituoti.

„Dream Track“ yra išskirtinis, nes turi aiškų įtrauktų menininkų pritarimą. Daugelis iki šiol pasirodžiusių priemonių, atrodo, buvo apmokytos naudoti autorių teisėmis saugomą medžiagą – dėl to tokie autoriai kaip Jonathanas Franzenas, Jodi Picoult ir George R. R. Martinas pateikė ieškinius.

Balandį kompanija „Universal Music“ sėkmingai pateikė peticiją, kad būtų pašalinta daina „Heart On My Sleeve“, kurioje buvo naudojamas dirbtinio intelekto sugeneruotas jų atlikėjų Drake ir The Weeknd vokalas.

Pareiškime leidybinė kompanija teigė, kad „generatyvinio dirbtinio intelekto mokymas naudojant mūsų atlikėjų muziką“ yra „autorių teisių įstatymo pažeidimas“, nors ši pozicija nebuvo patvirtinta teisme ir išlieka teisiškai pilka zona.

 

Tačiau „Universal“ vadovas Lucianas Grainge taip pat buvo tarp muzikos pramonės atstovų, palaikančių naujausią „YouTube“ pokytį.

„Šioje dinamiškoje ir sparčiai besikeičiančioje rinkoje menininkai daugiausiai laimi, kai kartu su savo technologijų partneriais siekia sukurti aplinką, kurioje atsakingas dirbtinis intelektas galėtų įsitvirtinti ir augti, – sakė jis pareiškime. – Tik aktyviai, konstruktyviai ir giliai įsitraukę galime kartu kurti abipusiai sėkmingą ateitį.“

Jo pastaboms pritarė ir bendradarbiaujantys menininkai, nors ir su išlygomis.

„Kai „YouTube“ pirmą kartą kreipėsi į mane, buvau ir tebesu atsargi, – sakė Charli XCX. – Dirbtinis intelektas pakeis pasaulį ir muzikos pramonę taip, kaip mes dar iki galo nesuprantame. Šis eksperimentas suteiks nedidelę įžvalgą apie galimas kūrybines galimybes ir man įdomu pamatyti, kas iš to išeis.“

 

„Dirbtinio intelekto technologijų vystymasis vyksta sparčiai, ir mes turėtume būti šio proceso dalis“, – pažymėjo T-Pain.

„Manau, kad mes, kaip menininkai, turime dalyvauti formuojant, kaip atrodys ta ateitis“, – pritarė Demi Lovato.

Nors daugiausia dėmesio sulauks galimybė nukopijuoti garsius balsus, „Google“ taip pat paskelbė apie kelis kitus dirbtinio intelekto muzikos projektus, įskaitant įrankį, leidžiantį menininkams niūniuoti melodiją, o programinei įrangai pagal ją sukurti instrumentinį kūrinį.

Bendrovė taip pat pažymėjo, kad šiomis priemonėmis sukurtas dirbtinio intelekto turinys bus pažymėtas specialiu ženklu, rašo BBC.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: