Net ir sudėtingiausias jūsų slaptažodis – bevertis? Beprotiška, ką jau sugeba DI  (5)

Įsivaizduokite, kad rašote tekstą nešiojamajame kompiuteryje, prisijungiate prie vienos ar dviejų paskyrų, o telefonas tyliai guli šalia. Baisiausia, kad jis gali klausytis kiekvieno paspaudimo, perduodamas duomenis dirbtiniam intelektui, kuris mokosi jūsų privačios informacijos. Nors tai skamba kaip fantastinio trilerio siužetas, jis yra arčiau tikrovės, nei galėtume pagalvoti, ir išryškina ploną ribą tarp dirbtinio intelekto teikiamos naudos ir keliamos grėsmės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjų komanda, apsiginklavusi gilaus mokymosi algoritmais, sukūrė sistemą, kuri tik pagal klaviatūros garsą nustato, ką rašote. Pavadinta „CoAtNet“, dirbtinis intelektas buvo apmokytas naudojant spektrogramas, vaizduojančias unikalų kiekvieno klavišo skleidžiamą garsą. Rezultatas – 95 % sėkmingas klavišų iššifravimas, naudojant tik 20 cm atstumu nuo „MacBook“ esantį išmanųjį telefoną.

Tačiau prieš pradėdami panikuoti ir išmesti visus namuose esančius techninius prietaisus, atkreipkite dėmesį, kad dabartinis modelis turi akivaizdžių trūkumų. „CoAtNet“ turi būti pritaikytas kiekvienam klaviatūros tipui, nes klaviatūrų garsai skiriasi. Mokymų metu reikėjo 25 kartus iš eilės skirtingais pirštais ir skirtingu spaudimo lygiu paspausti kiekvieną iš 36 „MacBook“ klaviatūros klavišų, įskaitant raides ir skaitmenis.

Be to, dirbtiniam intelektui sunkiai sekasi suprasti klavišo Shift niuansus, todėl gera pradžia – į slaptažodį įmaišyti didžiųjų ir mažųjų raidžių su skaičiais ir simboliais.

Šis tyrimas pirmiausia yra koncepcijos įrodymas, jis nebuvo panaudotas tikram slaptažodžių nulaužimui realioje aplinkoje, pavyzdžiui, kavinėse, kur dėl triukšmingesnės aplinkos pasiklausymas gali būti mažiau praktiškas ar naudingas. Tačiau tyrėjai pažymėjo, kad nešiojamieji kompiuteriai, kurių vienodos klaviatūros ir kurie dažnai naudojami viešosiose erdvėse, yra ypač jautrūs tokiems metodams. Klaviatūrų modifikavimo specialistams gali būti įdomu tai, kad pakeitus klaviatūros akustines savybes, dirbtinis intelektas taps neveiksmingas, todėl reikės iš naujo mokyti sistemą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technews.lt
Technews.lt
Autoriai: Mindaugas Klumbis
(4)
(5)
(-1)

Komentarai (5)