„NATO pagalbininkas“. Rusija skelbia karą „ChatGPT“. Kas vyksta  (1)

Rusija nori uždrausti neuroninius tinklus, kurie gali rinkti asmeninius duomenis ir „plauti smegenis“ vartotojams, pateikdami jiems melagingą informaciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Federacijos gynybos ministerija mano, kad išmaniuosius pokalbių robotus NATO valstybės narės gali naudoti ne tik duomenims rinkti, bet ir daryti įtaką rusų mąstymui. Tokią nuomonę išsakė vienas iš agentūros Informacinių sistemų skyriaus vadovų Nikojalus Lišinas renginyje „Dirbtinių intelektų mūšis“, kurį organizavo Rusijos Federacijos Pagrindinis radijo dažnių centras.

Lišinas teigia, kad DI įrankiai, tokie kaip „ChatGPT“, „Midjourney“, DALL-E, „StableDiffusion“, generuojantys įvairų turinį, gali paveikti Rusijos vartotojus, primesdami jiems „vakarietišką pasaulėžiūrą“, nes juos sukūrė Vakarų programuotojai.

Anot jo, 25-35 metų rusai gali pakliūti į „pažinimo spąstus“ ir pradėti mąstyti kaip JAV ar ES šalių gyventojai. Lišinas teigia, kad, pavyzdžiui, „ChatGPT“ tikina vartotojus, kad Krymas yra „aneksuotas“ Rusijos, ir vadina tai paslėpta manipuliacija, kurią sunku atpažinti, nes žmogus akis į akį bendrauja su pokalbių robotu ir nežinia kokias mintis botas siūlo rusams.

Rusijos Federacijos gynybos ministerijos atstovo teigimu, vakarietiški DI produktai kelia grėsmę Rusijos nacionaliniam saugumui, nes gali ne tik įvaryti rusus į „pažinimo pinkles“, bet ir rinkti asmens duomenis, o vėliau juos perduoti CŽA, MI5 ir kt.

Jis taip pat įžvelgė „DeepFake“ pavojų – technologija, kuria galima manipuliuoti rusais. Taip pat pažymėjo, kad kibernetinės atakos naudojant DI gali tapti daug pavojingesnės ir sudėtingesnės.

 

Rusijos Federacijos gynybos ministerija siūlo dirbtinio intelekto plėtrą laikyti dvejopos paskirties technologijomis, taip pat siūlo išleisti panašius įrankius (beje, jie jau egzistuoja Rusijos Federacijoje, pavyzdžiui, „Kandinsky“ neuroninis tinklas, kurį patys kūrėjai praminė „rusišku DALL-E“).

Lišinas pataria įtraukti neuroninius tinklus į ypatingos svarbos infrastruktūros objektų veikimą ir įvairių rūšių dirbtinio intelekto programas, kad „užkirstų kelią informacinei įtakai Rusijos gyventojams“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(11)
(-7)

Komentarai (1)